Wizzewasjes

Te lezen en te zien

Stoofkuis

Alhoewel mske de bovenste platen van de stoven regelmatig opblinkt met een zachte doek zien die er niet zo goed uit als die van in de tijd van haar jeugd.

Moe gebruikte namelijk “het bankske”. Het bankske was eigenlijk een soort voetsteuntje dat openklapte en waarin een poetslap, een paar zachte schuursponskes, iets wat op een bordveger geleek en een fleske sidol of ca-va-seul lagen. mske heeft beide merken nog geweten. Het betrof een witachtige vloeibare substantie die je op de plaat goot en dan moest je dat goed openwrijven. De bordveger was ooit bij één van beide merken bijgegeven of bijverkocht. Zijn oorspronkelijk schuursponske was versleten en zodoende werden er andere sponskes gebruikt.

Goed openwrijven was natuurlijk niet voldoende. Je moest daar een beetje force op zetten en goed schuren. Als je stoof te heet was, siste het witte goedje en liep in parels over de metalen plaat waarna het lichtjes korrelig stolde wat het opschuren er niet gemakkelijker op maakte. Daarna moest je dat opblinken met het zachte doek.

Als de winter voorbij was, werd de volledige stoof uitgezogen en de plaat grondig gereinigd waarna er krantenpapier op het blad werd gelegd en het deksel gesloten.

mske wil ook sidol of ca-va-seul voor onze stoven, ze wil het metaal ook zien glanzen zoals toen, maar ze vindt er geen meer. Of jawel, ze heeft nog sidol gevonden op een Duitse website. Niet meer in die oude potjes maar in eigentijdse flacons.   mske moet het bankske niet hebben, maar dat soortement bordveger, dat zou ze ook wel willen, want dat was een handig stukske gereedschap.


Met dank aan Flytox.

Previous

Nieuws van achter het gazettepapier

Next

Schoffedijnen

6 Comments

 1. dé oplossing is hier: http://www.starglanz.de/
  ik heb al jaren een tubetje starglanz, werkt voor alles: koper, zilver, staal etc.
  bij de blokker, en die hebben jullie volgens mij toch ook wel in belgie?

 2. Beter nog, die hebben wij zelfs hier bij ons in Landen. Ik ben daar toch al zo een keer of drie binnen gewandeld.

  Ah ja, twee keer voor de kinderzitjes en eens voor ???

  Ik had gisteren besloten dat ik eens in ons Kruidvat moest binnengaan, kan ik Blokker er ineens bij nemen.

 3. Ik zie mijn tante dat ook nog doen en ik ruik het nog ook!
  En die straglanz ken ik en heb dat al veel gebruikt om oa.mijn aanrecht eens flink te doen blinken! Kopen, en vlug mske!!

 4. moet natuurlijk starglanz zijn.

 5. mariette

  Ik gebruikte al jaren starglanz voor mijn gootsteen Nu is het spijtig niet meer te verkrijgen bij blokker .

 6. Voor mij zijn deze producten nieuw.

  Schone groet,

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: