Wizzewasjes

Te lezen en te zien

Wees stil! Ik slaap!

Ik hoorde al veel over tinnitus maar toen had ik het niet. Vorig jaar, deze tijd had ik enkel af en toe eens een fluitend oor en nog veel af en toeër -eerder sporadisch- iets wat men het Exploding Head Syndrome1 noemt.

Toen het constante gezoem dan echt begon dacht ik: “Wel ja, dat kan er ook nog bij”.

Ze leggen de oorzaak meestal wel bij te luide geluiden2, maar daar heb ik nooit tegen gekund. Tot vervelens toe heb ik herhaald dat ik -letterlijk- pijn kreeg van diepe bassen. Ik ging niet naar festivals, gruwde in cinemazalen en zette mijn muziek meestal als achtergrond. Nu blijkt het -als ik het artikel3 al goed begrijp- te komen door mijn verderzettend gehoorverlies.

Op zich vind ik het niet zo ergerlijk. Het went. Sedert de laatste afstelling van mijn tweede paar oren is het zelfs minimaal.

Maar er was dus de bijkomstigheid. Een bizar detail waardoor ik me niet kon voorstellen dat ik ooit nog alleen zou kunnen wonen.

Als ik in bed ga, val ik gewoonlijk onmiddellijk in slaap. Maar af en toe hoorde ik ze, de stemmen die er niet waren. Ik verstond niet wat ze zegden, ik hoorde enkel hun gemurmel in mijn hoofd.

En heel af en toe hoorde ik ‘s nachts -na een badkamerbezoek- de sluipende voetstappen op de gang, die er ook niet waren. Ze slopen ook enkel in mijn hoofd.

Soms sleften ze over de zolder of tokkelden op de muur van de buur. En ik grap dan wel over Poesjkin, maar daarom ga ik nog niet denken dat die ‘s nachts gaat rondkreffelen.

De beste remedie in zulk geval was even kijken of Luc reageerde. Zo lang hij niet zei: “Wie fezelt daar?” was er geen vuiltje aan de donkere lucht. Zo lang hij niet rechtop ging zitten of in zijn sloffen schoot, was het overal stil.

En neen, ik ben geen schrikschijter, want moest ik weten dat het echte geluiden zijn, zou ik zelf wel in mijn sloffen schieten en gaan kijken om van mijn neus te maken dat het kraakt.

Maar omwille van fantoomgeluiden zelf gaan rondspoken … dat was er toch wel erg over.


Saltooo

1 Wikipedia
2 Wikipedia
3 Tinnitus

Previous

Viaduct van Cheratte

Next

De vergeten beroemden

13 Comments

 1. Vervelend. Ik had soms stoomboten in beide oren die zwaar ronkten + duizelingen. Gelukkig helpen daar pilletjes voor bij mij. Mijn probleem zit in de loszittende kristallen in mijn evenwichtsorgaan, maar tegenwoordig weinig of geen last. Hout vasthouden.

 2. Het moet lastig zijn om steeds dingen te horen die er niet zijn.
  Daar heb ik voorlopig geen last van.

 3. Zo bekend, ik weet precies wat je bedoelt. De geluiden ‘s nachts hoor ik ook.
  Het went, maar af en toe word ik horendol van muziek die constant doorspeelt, meestal een een of twee regels van een liedje of een stukje klassiek.
  Er helpt maar één ding: de gehoorapparaten in.

  • Sinds ze de apparaatjes de laatste keer bijstelde blijft het ‘s nachts ook stil.

   Maar die muziek is inderdaad erg hinderlijk. Moest de dj af en toe eens van plaat wisselen, zou het misschien zo ergerlijk niet zijn.

   ?

   • Soms zing ik mee om een liedje tot een einde te brengen. Helpt niet.

    In bed draag ik geen apparaatjes, ondanks de geluiden slaap ik vanzelf weer in. Met de slaapkamerdeur op slot, dat weer wel. ☻

 4. elsje

  Wat apart dit. Chris heeft ook tinnitus ik zal bij hem eens navragen of hij dit herkent. Lijkt me bij tijd en wijle behoorlijk lastig.

  • Het went wel, maar in het begin was het wel schrikken.

   Toen Luc zei dat hij niets hoorde, ging ik al aan die tinnitus denken.

   Verraderlijk kereltje.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: