Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Iemand uit Bohemen

Ooit hoorde ik mijn moeder het hebben over iemand die erbij liep als een Bohemer. Het klonk niet al te complimenteus, ook niet echt afkeurend, maar eerder als een uitspraak over iemand die er volgens de toen geldende normen nogal verwaaid bij liep.

Pas veel later bedacht ik dat ze het waarschijnlijk over zigeuners had. En nog veel -maar dan erg veel- later kwam het besef dat ik het helemaal fout had.

Want wat had ze ooit, maar dan ook lang geleden, aan Broer verweten? Ze zei: “de barakkenmannen doen dat ook! Hun haar kammen maar zich niet wassen”. Dat was toen Broer dacht er zich ’s morgens te kunnen van afmaken met een kattewasje terwijl hij daarna zijn coupe à la jatte geknipte haar kamde tot het glom als de vacht van een mini doberman?

Veel later is het besef gekomen dat ze het uiteindelijk altijd over dezelfde mensen had: woonwagenbewoners …

Nu eerlijk, eens we geen kindjes meer waren heeft ze die woorden ook niet meer gebruikt.

Twee jaar geleden kreeg ik voor het eerst te maken met een kledingstijl die men “Bohemian Chic” noemde en ik totterde bijna achterover. Dat was nu precies de stijl die ik altijd zo op en top vrouwelijk en passend vond: zwierig en kordaat tegelijk. Al deed mijn dochter dat op haar veertiende af als ouderwets en niet meer van de tijd.

Mijn moeder heeft het nooit geweten dat een Bohemer een bewoner van Bohemen1 is en -al heeft ze het woord “zigeuner” nooit in die zin gebruikt- ze wist ook niet dat zigeuner een ander woord is voor Roma². De taalaanpassingen met alle politieke en etnische correctheid² zijn voor haar te laat gekomen.

Maar wees gerust, diegene die mij een Bohemer noemt, geeft me geen verwijt maar een compliment. Misschien wel een idee voor de op één na volgende reis …

1 Bohemen
2 Roma

Previous

Tafel en bed

Next

Amazone

10 Comments

 1. Jaren terug een kleindochter van een zigeunerfamilie in de klas gehad. Een schat van een meisje. Ze heeft toen de zigeunerwagen van haar oma nagebouwd om ons tijdens haar spreekbeurt te tonen hoe ze woonden. Het was een prachtig verhaal. Haar oma zat toen in een rusthuis waar niemand mocht weten dat ze een zigeuner was. De schaamte was groot, maar zo onterecht, vond de kleindochter ook.

  • ms

   Je snapt eigenlijk niet vanwaar het komt dat afstamming een verwijtwoord wordt. Gelukkig is dat al van de baan.

   In het geval van mijn moeder denk ik niet dat ze wist dat Bohemen een regio in Tsjechië is.

 2. elsje

  Ik vind het een prachtige unieke, trotse en mysterieuze bevolkingsgroep. Gitanes volgens de Spanjaarden. Helaas zijn deze mensen vaak meedogenloos achtervolgd en onderdrukt. In het boek Koningin op Blote Voeten van Idelfonso Falcones een goede weergave van de zigeuners in Sevilla en omstreken in de middeleeuwen.
  Heel toevallig? kwam de regio Bohemen ter sprake in een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch. Een mevrouw had een schitterende lamp gekocht in Tsjechië.
  En die Bohemian Chic kledingstijl (in mijn tijd hippie stijl) geweldig

  • ms

   Ik vind er wel een nuance in. Momenteel verkopen ze ook hippiekleding onder die noemer, maar al is het een losse stijl, het is niet echt hippie. Dat vind ik wel wat oubollig: op mijn leeftijd in hippiekleding.

   Het mysterieuze heeft hun kledingstijl beïnvloed waarschijnlijk, al ben ik er zeker van dat de naam nu wel aan een uitgebreider assortiment gegeven werd.

   Jouw tijd is mijn tijd hé.

 3. Vroeger hadden zigeuners een kwalijke reputatie. Zo zouden ze kinderen ontvoeren en weet ik nog allemaal. Ooit waren den nonnen van de kleuterklas in paniek toen zo’n groep zigeuners voorbij kwam gereden.
  Ook de nazi’s hadden het op hen gemumt. In veel plaatsen zijn ze nog steeds niet welkom.

  • ms

   Tja, de nonnen in de kleuterklas … en alle andere nonnen die hadden schrik voor beïnvloeding natuurlijk.

   De andere manier van leven zal ook wel voor de nodige wrevel gezorgd hebben bij de mensen met een klassiek -volgens hen juist- leefpatroon.

 4. De uitdrukking kende ik, zigeuners niet. Ze hadden ook bij ons een slechte roep hoewel ik er nooit een in onze omgeving heb gezien.
  De kleding waarop je bedoelt, is dat die van kuitlange tamelijk wijde rokken?

  • ms

   Eerlijk gezegd heb ik als kind ook nooit Bohemers noch zigeuners gezien.

   Later, weet ik wel dat ze in Kessel-Lo een parking ter beschikking stelden voor woonwagenbewoners om tijdelijk te verblijven, maar of dat Bohemers en/of zigeuners waren … dat weet ik niet.

 5. O, ik dacht dat je op vakantie in Tsjechië misschien ook in Bohemen was.

  Eigenlijk is er verschil tussen kampvolk en zigeuners maar ze worden vaak over één kam geschoren.
  Ik kende wel kampvolkers, daar was niets mis mee.

  • ms

   Ik ga wel -eens corona dat toelaat- een vakantie plannen in Bohemen in Tsjechië.

   Waarschijnlijk gaan we eerst nog een keer terug naar Bled.

   Toekomstmuziek …

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén