Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De automodus

Waar je ook bent, je ziet steeds maar automobilisten die met hun smartphone bezig zijn. Levensgevaarlijk vind ik dat. Handenvrij? Levensgevaarlijk vind ik dat. Je moet je maar eens voorstellen dat iemand je belt met verschrikkelijk nieuws … en wat dan?

Mijn opinie? Autorijden en de telefoon gaan nooit samen.

De eerste berichten die ik hoorde/las over automodus verwonderden mij. Ik heb een vrij recente telefoon, die heeft een vliegtuigmodus maar toch geen automodus. Ik wist het wel maar controleerde het toch nog maar eens. Geen automodus.

Mijn eerste reactie, onuitgesproken dat wel, was dat je die telefoon even goed op vliegtuigmodus kan zetten of de “niet storen” functie kan inschakelen. Dat doe ik ’s nachts en af en toe als we ’s middags eens een slaapje gaan doen.

Ook de grote providers doen er aan mee. Op grote sensibiliseringsborden van een actie van Beloofd/Veilig verkeer verwijzen ze naar het gebruik van de automodus.

Aha! Er kwam licht in de duisternis: de automodus is een app die je moet installeren en blijkbaar krijg je daar punten als je hem opzet tijdens het autorijden. Echt? Om punten te krijgen zouden ze wel hun telefoon terzijde leggen? En nog maar weer eens een batterijverslindende app op hun telefoon zetten? Ik geloof er geen knijt van.

Weet je, ik laadde de app niet. Wij gebruiken de telefoon niet in de auto. In het geval dat ik helemaal niet gestoord wil worden vind ik de niet storen functie nog altijd de beste oplossing.

Previous

Zo zot als Tielebuis …

Next

Sportief op de fiets … maar dan anders

11 Comments

 1. Onverantwoord vind ik het. Ook op de fiets. Laatst als voetganger bijna overhoop gereden door een sms’ende fietser zonder handen.

  • ms

   Laatst was er ook zo een actie van Veilig Verkeer over “Kijken kijken”. Maar je hebt geen ogen genoeg, zelfs niet als jij je wel aan de regels houdt.

   Eigenlijk gaan verkeer en telefoon nooit samen, maar ja, die automodusactie richt zich enkel op automobilisten (net zoals die kijken kijken trouwens ook).

 2. Niet in het verkeer met welk voertuig dan ook.
  Ook niet handsfree in de auto, veel erger dan wat ik vroeger zag als iemand een sigaret rolde onder het sturen.
  Ik verwacht niet dat die app veel zal helpen, het zou standaard moeten zijn.

  • ms

   Er zijn wel een paar aanpassingen die ze aan een auto kunnen aanbrengen, zoals een kinderverklikker, een alcoholslot en -inderdaad- iets dat er voor zorgt dat je telefoon niet bereikbaar is. Maar het probleem zijn dan weer de passagiers.

   Maar eigenlijk zou je toch enig verantwoordelijkheidsgevoel mogen verwachten van mensen die zich in het verkeer gaan mengen.

   • Zolang idioten straatraces blijven doen valt het niet te verwachten. Grrr, daar kan ik zo kwaad om worden. ?

    Maar je hebt gelijk, normale mensen zouden zelf wijzer moeten zijn.

    • ms

     Die straatraces dat is nog een stap erger, dat is niet meer onachtzaam of onverantwoord maar wel al een compleet minachten van alle andere weggebruikers.

 3. Die functie zou gewoon niet mogen bestaan, het is levensgevaarlijk.
  De verslaving is bij sommigen zo groot dat ze zelfs zonodig achter het stuur of op de fiets moeten telefoneren – én appen. In de auto moet de telefoon gewoon uit.

  • ms

   Het is de omgekeerde wereld, ze moeten niet belonen wie het niet doet, ze moeten er uit halen wie het wél doet. We zijn toch geen kleuters meer.

 4. Ik telefoneer nooit als ik auto of fiets rijd. Gaat de toon toch af dan wacht ik tot ik ergens veilig kan stoppen. Kijken wie er gebeld heeft en in de meeste gevallen bel ik nooit terug, behalve als het met het werk te maken heeft. Daar weten ze dat ze moeten wachten tot ik terugbel.

  • ms

   Wij worden toch haast nooit gebeld, behalve natuurlijk als we op vakantie zijn door een notaris met tijdsgebrek.

   Wij hebben zelfs onze voicemail uitgeschakeld. We zien zo ook wel wie gebeld heeft en beslissen dan wel of we terugbellen.

 5. elsje

  Ongekend dat mensen nog steeds app’end over de snelweg rijden. Of welke weg dan ook. Wat kan er nu zo belangrijk zijn dat je al app’end jezelf en andere mensen in gevaar brengt.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d