Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kremna Rezina

Voor we vertrokken las ik in een gids voor Slovenië over de specialiteit van Bled. Dat bleek een stuk gebak -“taart” stond er in de gids vermeld- met een hoog kcal gehalte, maar als je Bled aandeed, mocht je er toch niet vertrekken zonder er eentje te eten.

Goed, we besloten dat we daar eens gingen van proeven op dé dag.

Helaas echter, na het beklimmen van Ojstrica voelde ik me zo euforisch dat ik tegen Luc zei: “ik doe er ene op”.

Het was zondag, het had wat voeten in de aarde want de meest aangeprezen plaats om er ene te eten zat stampensvol en bovendien voel ik me dan, als er een garçon: “sorry” zegt, wat in de weg lopen. Het kon het plezier niet drukken. We gingen wel elders.

Kort gezegd, sedert die dag hebben we alle dagen een Kremna Rezina gegeten. Nah! Kcal of niet! Nah! We gingen telkens bij een andere gelegenheid binnen.

De lekkerste aten we bij Jasmin, niet bij de gerenommeerde. Of misschien was die wel even lekker maar daar was er dan de tierlantijn die ik echt niet hoefde. Ik houd namelijk niet van zwierigheden à la kiekekrabbelke chocolat met een halve aardbei op mijn bord.

Kremna Rezina wordt er zo massaal verkocht dat ze er speciale afhaaldoosjes voor hebben bij bakkers, in winkels, koffiesalons en zelfs in restaurants. Je kan de straat niet op of er loopt wel iemand met een paar dooskes Kremna Rezina rond.

Sedert we thuis zijn heb ik al dikwijls gedacht dat ik wel wat over zou hebben voor een Kremna Rezina – hier en nu.

En al zijn er meerdere plaatsen daar en in Oostenrijk en delen van Duitsland waar ze Cremeschnitte verkopen is die van Bled, jammer genoeg, een sterk bewaard recept en enkel en alleen in Bled te verkrijgen.

Previous

Pokljuka …

Next

Luc en de vakantie

12 Comments

 1. Dan zul je toch nog eens terug moeten voor die lekkernij!

 2. Als ik naar de foto kijk doet het me denken aan de Nederlandse tompouce. Ken je dat? Is het te vergelijken met Kremna Rezina?

  • ms

   Ik las die vergelijking ook al op internet. Ik geloof dat wij dat glaceekes noemden (taalgrens hé).

   De vergelijking gaat niet op, van uitzicht misschien wel, maar de smaak niet. Wat er op de foto uit ziet als pudding, is geen pudding maar heeft eerder iets van flan, maar is het ook niet echt.

   Ik vond een recept op internet, maar door iemand uit Kroatië gepost.

   In Bled echter gaan ze er prat op dat enkel zij dat recept hebben. Je moet trouwens op het logo letten zodat je echt wel de échte hebt en ja, je proeft het.

 3. Ik had dezelfde reactie als Koen. ?

 4. Lijkt me erg lekker, ik vond ook een recept. Lekkerder dan een tompoes en die vind ik al niet te versmaden.
  https://www.ajvar.nl/kroatische_recepten/kremsnita/
  Is dit de echte? Want dat zeggen ze natuurlijk allemaal.

  • ms

   Dat zal de échte uit Samobor wel zijn, maar niet de echte uit Bled. Blijkbaar onderscheiden ze zich onderling ook nog. Ik wil wel eens in Duitsland of Oostenrijk ene uitproberen. Waarschijnlijk zijn die ook afwijkend.

   Maar zoals gezegd zijn er in Bled zelf ook, die niet het logo hebben en die zijn echt wel minder. Ergens denk ik dan dat ze wat ze niet weten, vervangen door suiker.

   Die in de vitrine op de foto smaakten nogal flauw, er ontbrak wat aan. Bij een andere smaakten ze wat minnekes. En die van de Spar -ook zonder logo- kwamen nog het dichtst in de buurt.

 5. Het zal dus net zijn als pizza en snert, elke streek zijn eigen recept.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: