Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Van wenslijst te schrappen

In de loop der jaren heb ik zo wel meerdere bestemmingen gehad die ik zou willen zien. Zo was er Egypte, dat idee voerde ik zo een 17 jaar geleden af. De reden? Een goede.

Ierland? Daar zou ik vooral in mijn jongvolwassen tijd naartoe gewild hebben. Dat stierf een stille dood, ik weet zelfs niet meer wanneer of hoe.

Later had ik dan weer andere ideeën waarvan ik me realiseerde dat ze niet haalbaar waren. Het Rode Plein zou nu wel kunnen, Broer was er de week voor wij vertrokken.

De Taj Mahal, wel ja, daarover las ik eens dat je in groep binnen mocht, de gids volgen en in groep buiten. Niks voor mij dus als ik moet kijken waar men zegt dat ik moet kijken en als we in een rijtje, twee aan twee en handje geven …

De Sixtijnse kapel stond niet op mijn lijst maar ergens heb ik altijd wel het gedacht gehad dat ik ze zou zien. Die werd afgevoerd om dezelfde reden als de Taj Mahal.

De drie Schotse kastelen kwamen later pas op de proppen, ergens samen met Bled. Wat ik in Schotland ook wou zien was Glenfinnan. Daar waren we vorig jaar … alleen was het er pokkedruk, was er geen parkeerplaats en ging mijn toen nog korte haar rechtop staan, steigerde Luc en de auto deed mee. “Rijden en wegwezen” zei ik. De auto sputterde niet tegen, Luc ook niet.

Bled dus. Waarom wou ik nu naar Bled? Wat had die plaats voor bijzonders? Op de foto die ik zag had ik het gevoel gehad of Bled iets lieflijks had, iets feeëriek … maar een foto kan je ook bedriegen.

Die zaterdagmorgen stapten we richting meer, naast de drukke invalsweg die afboog naast het meer. En toen … ja, ik word stil als ik iets mooi zie, als ik zie waar ik voor gekomen ben, sprakeloos kan ik dan zijn, in die mate dat Luc vroeg: “Wat is er?”

Het meer van Bled is één van de weinige plaatsen waarvan ik vind dat de mens iets waardevols heeft toegevoegd aan de natuur, niet omwille van de aard van het kerkje, maar omdat het geheel zo sfeervol is.

Ik twijfelde niet meer of het goed was geweest om er naartoe te gaan, ik wist dat het wel een goed idee was geweest. Hadden we dat niet gedaan zou het altijd een vraag gebleven zijn. Al bij al waren we blij dat we er waren. We waren het wel eens dat, nu we Bled hadden gezien, het daar een eenmalige vakantie zou zijn.

Ik weet niet meer hoeveel dagen later we de eerste keer: “Als we de volgende keer terug komen” hebben gezegd. Twee?


Meer foto’s

Previous

Een eindje rijden

Next

Alleen en verlaten …

10 Comments

 1. Bled is dus goed meegevallen. Wie weet dat er toch een tweede keer komt ?

  • ms

   De mogelijkheid zit er in. Maar dat zal volgend jaar niet zijn, de vakanties voor 2020 staan al in de stijgers.

   Wat Bled betreft gingen we voor het meer, dus zijn we gaan opzoeken wat we verder nog konden doen. Maar opzoeken wat je tijdens de vakantie kan doen is niet hetzelfde als absoluut iets willen zien en dat kan je dichter bij huis ook.

   Slovenië heeft echter nog meer te bieden als je verder het land in trekt.

   Oorspronkelijk stond er nog wel één en ander op de planning maar dat deden we niet omdat we vreesden dat het daar nog drukker zou zijn, al viel die drukte gedurende de week al bij al nog mee. De tweede vrijdagavond stroomden ze weer massaal toe.

   We zien wel.

 2. Prachtig gewoon. Is dat met de auto op 1 dag te doen of niet?

  • ms

   Het komt op 1.100km. Dat zou te doen zijn, maar Duitsland is nogal onvoorspelbaar qua wegenwerken. Wij kozen voor een tussenstop met overnachting halfweg. Dat betekende dat we twee keer rond 9u vertrokken en aankwamen tussen 16 en 17u.

   De terugreis verliep vlotter, in die mate dat ik zelfs zei dat we bij onze tussenstop gemakkelijk hadden kunnen doorrijden.

 3. Het ziet er dan ook sprookjesachtig uit.
  Het geeft beslist voldoening als de bestemming meevalt en dan ook nog zo mooi.
  Een herhaling zit er zeker in, begrijp ik.

  • ms

   Ze hadden nog meer moois. En dan vind ik het jammer van de dingen die we niet deden. Maar je kan geen plannen voor twee weken in één week proppen.

 4. Het zou me zeker ook bevallen, afgaand op de mooie foto’s!

 5. elsje

  Geen woord teveel gezegd – sprookjesachtig en volgens mij zeker een tweede bezoek waard. Prachtige foto’s met de contrasten van blauwe lucht en groene weelde. Hier kan geen Sixtijnse kapel tegenop

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén