Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De rookmelders

Vanaf 1 januari zijn wij verplicht rookmelders in huis te hebben. Niet dat ze gaan controleren daar niet van. Maar dat kennen we. En voor de verzekering is het ook niet verplicht. Dat kennen we ook. Wie zou de eerste zijn die het gebrek aan rookmelders zou aankaarten? Juist ja, zij die dat zouden gaan gebruiken als hun paraplu.

Ben ik nu tegen die rookmelders? Ik heb daar niets op tegen, ik ben zelfs pro, alleen slapen wij het hele jaar door met het venster open en slaap ik zonder mijn hoorapparaat.

Wat heeft dat er mee te maken? Wel, enkele weken geleden daverde Landen op zijn grondvesten, want twee avonden na elkaar, rond het uur van tienen, waren hier een zwerm F16’s erg laag over komen vliegen1.

Ik heb die niet gehoord. Ik zou daar zelfs helemaal niets van gehoord hebben mocht Luc niet, de tweede avond, net naar bed gekomen zijn, waardoor ik half wakker werd en me afvroeg of ik nu een vrachtwagen met bieten hoorde en hij antwoordde: “Neen, dat zijn F16’en”.

Rookmelders dus. Waar plaats je die? Volgens wat wij lazen zou een drietal volstaan: ene op de overloop, ene in de woonplaats en ene in de eetplaats. De brandweer wou wel eens langskomen om advies te geven, maar wij wilden op trot en zouden niet thuis zijn.

We hebben het zekere voor het onzekere genomen. Er hangen er vijf waarvan er ene in de slaapkamer zélf. Ik zal toch wel iets horen zeker als die, zo goed als, boven mijn hoofd gaat blèren.

1 Het Laatste Nieuws

Previous

Goed begonnen,
half gewonnen

Next

Herfstgetijde

14 Comments

 1. Ze geven alleszins een gevoel van veiligheid.

  • ms

   Ik weet zo niet. Ik weet namelijk niet of ik ze ga horen. We hebben al meermaals getest, ook zonder hoorapparaat maar ik weet dan dat die gaat afgaan en bovendien ben ik wakker.

   Testen of ik het hoor terwijl ik slaap is niet zo een goed idee.

 2. Wij hebben ze ook + CO-melder ivm het gas. Je weet maar nooit.
  Hier is het alarm al afgegaan overdag toen de pannenkoeken aanbrandden en er een dikke walm door het huis hing. Pittig, heel snerpend geluid hoor. Daar slaap je vast niet doorheen.

  • ms

   Wij hebben geen gas. Er is geen gasleiding bij ons in het dorp.

   Wij hebben ze wel geplaatst waar ze, volgens ons, het meeste nut kunnen hebben o.a. ook ene bij de elektriciteitskast en -teller.

 3. Wij hebben ze weer uitgeschakeld. Ze gaan namelijk aanslaan zonder reden. We weten niet hoe het kan, maar het is al een paar keer gebeurd, ook al eens toen we niet thuis waren. We ontdekken niet hoe het kan gebeuren. Dan maar uit.

 4. Met een vrouw die binnen zit te roken zou zo’n toestel ieder moment afgaan. Daar laat ik mijn slaap niet voor.

  • ms

   Ja, juist.

   In hoeverre en hoe lang gaan de verzekeringen nog accepteren dat je in huis rookt?

   Daar las ik nog niks over.

 5. O jee, die hebben wij niet…toch maar eens aanschaffen!

 6. Hier ook niet, ik zal er eens over nadenken.
  Zoalng ik de digitale wekker kan horen zal het met de melders ook wel gaan.
  Hoop ik.

  • ms

   Ik weet niet. Wij gebruiken onze telefoon als wekker als we vroeger dan anders uit de veren moeten.

   Ik weet niet of ik die zou horen want meestal word ik minstens een half uur ervoor wakker. Een onrustige slaap? Of een ingebouwde wekker?

 7. Ik ook, bang te laat te komen. ?

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: