Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Pieper

De rookmelders hier ten huize hebben het al meer uitgehangen. Soms vertelde ik er over, soms niet.

Maar ik vertelde niet van de kuren van de rookmelder in de gang en daardoor weet ik nu niet precies meer hoe het juist zat. Het is wel zo dat die ons serieus tegen het plafond gejaagd heeft en dat kan je bijna letterlijk nemen met die hoge plafonds waar we de ladder bij moeten halen.

Wat deed die dan? Die piepte. De eerste keer dachten we dat het aan de batterijen lag, waarop Luc er nieuwe batterijen in stak, waarop die rookmelder na drie dagen terug aan het piepen ging, waarop Luc er opnieuw de oude batterijen in stak, waarop die rookmelder weeral pas na drie dagen terug aan het piepen ging, waarop Luc zei: “Piep dan leeg!”

Bizar maar waar. Hij stopte met piepen, maar toen we uit een vakantie terug kwamen had die rookmelder volle pieppret, waarop Luc er toch maar de nieuwe batterijen in stak. Uiteindelijk is dat ding stil gevallen om bij tijd en wijle nog eens terug in gang te schieten, meestal terwijl wij weg waren zodat hij ons een blijgezinde thuiskomst bezorgde. De oorzaak? Ik weet het niet. De logica? Nog minder.

Gisterenmorgen, vier uur in de ochtend ging de rookmelder. Luc had hem gehoord, ik niet. Luc is toch maar gaan kijken, je weet maar nooit.

Gisterenmorgen, toen we op waren, ontbeten hadden maar ik nog steeds aan mijn eerste koffiezjat zat te slurpen, liep de ladder hier voorbij en even later lag de balsturige rookmelder hier op de tafel. Hij gaf geen kik piep.

Ineens draaide Luc zich naar de openstaande deur en vroeg: “Hoor ik nu een piep?” En ik dacht het ook gehoord te hebben.

Lang verhaal in het kort? Het was de balsturige niet. Het was die van de gastenkamer.

Even later was het euvel verholpen en hingen alle rookmelders weer te rookmelden. Maar het verhaal van de jongen die “Wolf” riep indachtig, vind ik die rookmelders maar een valse veiligheid.

Previous

Alles was ooit anders

Next

De boekenkast in onderdelen

15 Comments

 1. ‘Piep dan leeg!’ 🙂 Zoiets zou ik ook kunnen roepen. Maar ja, daar trekken die dingen zich niets van aan. Ik was ooit eens in een B&B met een kooktoestel dat wanneer je er alleen nog maar naar wees al de rookmelder in werking zette. En je mag ervan denken wat je wilt, hard piepen doen ze wel. Dus een barkruk erbij gepakt, die op een salontafel gezet en toen kon ik net die melder van het plafond rukken om hem uit te zetten. Toen ik met trillende benen weer op de grond stond dacht ik: De kans dat ik mijn nek breek is aanzienlijk groter dan dat ik verbrand of verstik. Ik heb die brandmelder toen maar in een keukenla gelegd tot de dag dat ik vertrok. Het zou voor het verhaal mooi zijn dat die la meteen daarna in de fik vloog, maar dat gebeurde niet.

  • ms

   Zelfs als ze hard piepen ’s nachts, zonder hoorapparaat, hoor ik ze niet of amper. Wakker word ik er helemaal niet van.

   Maar die ene keer dat die ene hier boven mijn hoofd afging hing ik naast hem tegen het plafond van ’t schrikken.

   Die la in de fik, het zou nogal een verhaal geweest zijn.

 2. Die rookmelders zijn alleen maar goed om een mens een hartstilstand te bezorgen.

  • ms

   Een hartstilstand? Dat hart van mij gaat er dan vandoor alsof het voor een rijdende trein uitloopt.

 3. Na een paar keer, zelfs eens in het midden van de nacht wakker gepiept worden door de rookmelder, terwijl er helemaal niets aan de hand was, heb ik er de batterijen uit gehaald.

  • ms

   Dat zou ik nu ook niet vertrouwen, dat is helemaal onveilig. Met batterijen er in en vals alarm is nog half veilig. 😉

   • Ach noch in mijn ouderlijk huis, noch jaren in mijn eigen huis, ooit van die melders gehad Heel erg vroeger was er bij de buren brand en toen heeft onze kat ons allemaal wakker gemaakt. Zolang hij iedereen zag was hij rustig, maar wanneer er iemand van ons ontbrak (naar het toilet of zo) begon hij gelijk weer te mauwen.

 4. Je zou banger worden voor het gepiep dan voor echte brand.😁
  Gevolg van dit stukje is dat ik de mijne nu niet meer vertrouw: ik hoor ze nooit, zouden ze wel werken? Straks verbrand ik levend….

  • ms

   Ik hoor ze enkel mét hoorapparaat. Ik hoor ze wel heel licht als ik wakker ben, maar zij mij wekken doen ze niet.

   Nu hoop ik alleen dat die van de slaapkamer ook afgaat als het brandt en dat ik die wél zou horen.

 5. elsjeveth

  Wij hebben er hier eentje hangen die luid begint te piepen zodra ik een hamburger grill. ik neem dan snel de bezem ter hand en druk hem met de steel uit. Waarschijnlijk moet die op een andere plaats gehangen worden, maar het staat onderaan de to do lijst van Chris vrees ik.
  Dus nu maar hamburgers grillen met de bezem binnen handbereik

 6. Rookmelders met kuren. Om zot te worden van dat gepiep. Gelukkig alles stil hier aan het front… het is lang geleden dat er nog eens een heeft gepiept. Houden zo.

  • ms

   Van de vijf die er hangen is er die ene in de gang met kuren, heeft die van de woonplaats het ook al uitgehangen, is die hier schuin achter mij al afgegaan met en die hoorde ik wél en hoe … 😱 … is nu die van de gastenkamer gaan piepen (batterijen?). Alleen die van de slaapkamer hield zich tot nu toe koest. Ik vrees de dag dat … 😱

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén