Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het onveilig gevoel

Vrouwen voelen zich niet veilig op straat. Het gegeven duikelt van tijd tot tijd de media in, meestal na weer een moord of een verkrachting waar veel ophef over ontstaat.

We weten het wel: “je rok is te kort, je bloes staat te ver open, je kleed verhult geen vormen …” Dat is blijkbaar een vrijgeleide. Maar ook het alleen over straat lopen wordt soms gehekeld. Ik ben niet zo vaak alleen naar huis moeten gaan na een avondje uit. In die tijd bestond ridderlijkheid nog en af en toe mijn vader die me ophaalde.

De keren dat het niet zo was had ik mijn sleutel in de hand, want ja, ik had ook ervaring met opdringerige lastverkopers al bleef het bij het opdringerige. Maar als je denkt dat men mij gelijk gaf … Oh nee hoor! Want hoe gemeen was ik, dat ik nog maar overwoog om een sleutel in ene zijn oog te dumpen … Hij zou blind kunnen zijn. De afstand: “mijn arm, een sleutel, zijn oog”? Wat zo iemand mij zou aandoen was minder belangrijk.

Nu lees ik dat het begint bij de opvoeding. Niet het feit dat je meisjes moet leren hoe ze zich moeten kleden. Geloof me, dat houdt geen verkrachter noch moordenaar tegen. Neen, volgens bepaalde gazetten moeten ze de jongens anders opvoeden.

Na de fout van het meisje/vrouw, de fout van de ouders dus.

Wat doen we dan met de films/reeksen die momenteel à volonté te bekijken zijn, waarin vrouwen enkel meespelen om te gillen, om ontvoerd te worden, gekneveld aan een haak te hangen of vastgebonden op een stoel te zitten, waarin vrouwen een vent neerslaan met een ijzeren staaf en die vent gewoon doorloopt als was hij een lastige vlieg tegen gekomen.

Net of dàt allemaal normaal is. Het wordt er op die manier gewoon met hele paplepels in gegoten. Dat noemen ze actiefilms. Een film waarin het niet gebeurt wordt oftewel een kerstfilm, een vrouwenfilm en in het beste geval een karakterfilm genoemd.

Dat ze daar meteen ook eens komaf me maken, met dat vertonen van gruwel. Een verwijzing volstaat. Je moet ze de techniek nog niet leren op de koop toe.

Previous

Tijdelijk gedaan met wandelen

Next

Weet wat je hoort

15 Comments

 1. Alles wat op TV komt gaat meestal over geweld. CSI NCIS enz. Het lijkt het nieuwe normaal te worden. Dat bepaalde mannen een korte rok als teken van “ze vraagt er om” zien is van alle tijden. Op dat punt is er nog veel werk aan hun opvoeding. Subiet moeten de vrouwen rondlopen in een patattenzak en dan nog.

  • ms

   Ik geloof niet dat een patattenzak hen zou tegenhouden.

   Dat zou willen zeggen wat ik niet wil zeggen.

   CSI en NCIS bekijken we sowieso niet.

 2. Eerlijk, ik durf soms niet vriendelijk te zijn tegen een mij totaal onbekende man.
  Nu ook niet meer tegen vrouwen na die gruwelijke moord hier in Oostburg.

  • ms

   Ik probeer altijd vriendelijk te zijn omdat ik nogal een stuurs voorkomen heb en me dat al werd verweten. Dat is ook dom, want dan denken ze dat ze over je heen mogen lopen.

   Maar ik word meestal niet aangesproken door onbekende mannen, meestal heb ik mijn grote(re) compagnon bij, behalve nu in de Colruyt.

   Een moord in de buurt is natuurlijk iets heel anders. Ik zou ook op mijn tellen passen.

   Wat mij er doet aan denken … ik kan daar ook nog iets over vertellen en nu ik niet kan gaan wandelen kan ik beter ideeën in logjes zetten dan in de reacties.

 3. s Avonds hoef ik niet meer over straat. Blij toe, er zijn al meer vreemde figuren die niet meer opgevangen worden. Je zou er een tegenkomen…

  Over geweldfilms wordt al heel lang geklaagd, temeer door de hypocrisie in Amerika: een bloot achterste was verboden, veel bloed en misdaad mocht wel. Gelukkig zijn de laatste jaren ook andersoorige films gemaakt..

  • ms

   De straat is ’s avonds voor niemand nog veilig blijkbaar.

   Maar ik denk dat diegenen die verkikkerd zijn op geweld tegen vrouwen die andere films niet gaan bekijken.

   En wat ik over de makers ervan vind …

 4. Gestoord…😬

 5. elsjeveth

  Oh ja vreselijk die moord in Oostburg. Ruwe geweldfilms zijn absoluut niet aan mij besteed. Spannende thrillers wel.

  • ms

   Spannend mag wel, maar dan moeten ze geen kwartieren achtervolgingen inlassen en zeker niet naar het dak lopen om te ontsnappen.

   Dat is namelijk afgezaagd.

 6. Gisterenavond ben ik ook te voet van bij WijnStijn naar huis gestapt. Zo’n 10 minuutjes in den donker (21u15). Heb goed doorgestapt, want ik voelde me toch niet 100% veilig!

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: