Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Aanstekelijk

Misschien kan ik nog wat voortborduren op de reacties uit het vorige berichtje, meer bepaald over de vraag waarom de ene wél en de andere geen personeel kan vinden dat vriendelijk en behulpzaam, doch niet betuttelend is.

Die vraag deed mske denken dat het mogelijk ook met de collega’s te maken heeft want kijk, neem nu de NMBS. Die werven hun personeel toch allemaal aan volgens de zelfde vereisten?

Aan het loket van ons treinstation zitten altijd de vriendelijkste en behulpzaamste mensen die je je kan indenken. In Tienen … ach! Niet dat ze onvriendelijk zijn, behalve die ene keer die onderstationschef, maar het zijn zulke stuntels.  Dat zijn het! Stuntels.

Hier gaat het aan het loket vlot vooruit. In Tienen moet je minstens 20 minuten per klant rekenen.  Slow en mske hebben al twee keer net hun bus gehaald, nadat ze aan dat loket een uur hadden staan koekeloeren.  Eén keer, ’t is waar, ging het over een betaling via het postpunt. En de bediende beweerde dat ze daar nog niet lang werkte en het nog niet goed kende. Dat kan zijn ware het niet dat vele maanden geleden, nog voor ze -Slow en mske dus- een busabonnement hadden, mske er gewoon een buskaart van 8€ was gaan kopen waarbij dezelfde bediende ook keek alsof ze ’t in Keulen hoorde donderen en dat Slow pas drie maanden geleden een mannelijke bediende nét zo had zien kijken toen hij daar ook had gestaan met zijn betaling.

Nu kan men zeggen dat een treinloket bpost niet is of de NMBS De Lijn niet, maar ze bieden het nu eenmaal aan, dus mogen klanten er gebruik van maken. Bovendien heeft mske ook al het gezucht gehoord van de mensen die daar efkes hun treinabonnement gaan vernieuwen.  Van op afstand gezien, liefst vanaf de houten banken op de zijkanten, is dat daar een echte klucht.

Toeval bestaat. Mogelijk werken die diensten daar uitmuntend en uitstekend als mske en Slow pottekijker daar niet zijn.

Als iemand dan aangeworven wordt in een winkel waar ene arrogantia de plak zwaait en de klanten onbeschoft behandelt en bovendien ook gemeen doet tegen de nieuweling kan het natuurlijk zijn dat de nieuweling dat gedrag gaat nadoen en de mensen onheus gaat behandelen.

Zie maar met dat pestgedrag dat onlangs in het nieuws kwam. Ter verontschuldiging werd aangevoerd dat het in die firma altijd had bestaan, ook bij de vorige generatie werknemers. Als een golf uit het verleden.

Dat is de kuddegeest. Ze vinden zichzelf dan wel uniek maar zijn het niet.

Previous

De vriendelijkste winkel

Next

Monsterreacties

9 Comments

 1. Ja..ik denk wel dat een filiaalleider heel wat kan betekenen in het gedrag van zijn personeel. Als het een jong broekie is kan ie zelfs wel letterlijk zeggen ‘werk die oudjes maar snel de zaak uit, daar verdienen we niks aan.’ Als het iemand is die zijn werk graag en goed doet, zal ie ook zijn personeel instrueren klantvriendelijkheid hoog in het vaandel te dragen.
  Wat ze soms aan die treinloketten zetten…weet ik ook niet, maar hier worden alle loketten zo van lieverlee vervangen door automaten…en da’s ook niet handig kan ik je vertellen!

 2. dat is zo hé
  ook als het personeel vriendelijk wordt behanded door de baas dan zal het personeel ook vriendelijk zijn tegen de klanten
  dat is normaal eigenlijk, als iemand constant gezeur krijgt van de overste dan loop je niet rond met een stralend gezicht hé

  geef een lach en je krijgt een lach terug

 3. Debaas heeft veel invloed. Mijn studentenbaantje in een boetiek is daar ook een voorbeeld van, ik heb een topbazin en loop alleen voor haar al een stap harder.
  Hier zijn de spoorwegen een drama, op alle niveau dus ook de loketbedienden.

  Fijn weekend

 4. In feite onthoudt een mens heel gemakkelijk hetgeen hij als negatief ervaren heeft. Maar toch zijn er ook veel positieve dingen te vertellen. Ik denk dat we dit vlugger vergeten.Neen niet echt vergeten,maar we vinden het normaal en dat zou het ook altijd moeten zijn.Het komt iedereen ten goede .

 5. ms

  Eigenlijk vind ik het normaal dat men mij in in een winkel niet betuttelend behandelt en dat ik aan de telefoon niet afgeblaft word.

  Ik denk ook niet dat ik bij diegenen gerekend kan worden die enkel negatieve dingen vertellen en de positieve vergeten.

  Misschien denk ik verkeerd.

 6. Neen dat denk ik niet van jou.In dit verband dacht ik helemaal niet aan jou,je lijkt me een nuchter mens die het evenwicht kan behouden.
  Maar voor veel mensen is het negatieve interessanter om over te vertellen dan over positieve zaken en daar dacht ik aan toen ik mijn reactie schreef.

 7. ms

  Bij deze is dat dan ook opgeklaard.

 8. Gettie

  Jammer maar helaas,soms moet je terug gaan naar de de mensen achter de balie die je niet als “klant is koning” behandeld hebben, denk belastingkantoor,trein/busabonnementverlenging,RVA,werkwinkel…..en dat negatieve blijft bij je. Maar hoerahoera, soms zijn we ook vrij en kunnen we kiezen om de nurkerige- slechtgezinde- tegen hun zin werkende-ik wil hier niet werken-mijn haar zit niet goed-aan jou verdien ik niet genoeg….medewerkers van een zaak,ook een negatief gevoel te geven en hun hartelijk bedanken voor hun “niet-diensten” en dat geeft dan weer een juich gevoel aan ons hé Sloef en dat positieve blijft bij ons en spoort ons aan om op zoek te gaan naar klantvriendelijke zaken. Mensen hé Sloef, een ras apart , geloof me.

 9. Han

  Om over na te denken en mee te geven aan mensen die zich achter de kudde aan begeven:

  “Wie achter een kudde aanloopt, loopt meestal in de stront”

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: