Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gesmolten gedachten

Ooit lang geleden was er een Engelse reeks die “Upstairs, Downstairs1” heette en het wedervaren vertelde van een Britse aristocratische familie die boven woonde en van hun bedienden in de kelder. Voor zover ik het goed voorheb.

Ik heb het nooit gevolgd, nooit bekeken, enkel een paar fragmenten meegekregen. Maar al snel stelde ik me de vraag der vragen.

Want zie je, als je niks moet doen en alles maar aan anderen opdragen …

In de Dr. Vlimmen-trilogie las ik ook dat de zus van Dr. Vlimmen het personeel opdracht gaf er over te waken dat, nadat zij emigreerde, Dr. Vlimmen wel dagelijks zijn bad zou nemen.

En ik dacht er weer het mijne van. Want personeel dat je een opdracht moet geven …

Corona geeft veel tijd om na te denken, de hitte die er bij komt geeft veel tijd om te dromen en ik denk dan: “Wat als …” Het huis dat ik zou willen als ik zo rijk moest zijn en ik denk aan het eventuele personeel …

Iemand die de kuis voor zijn of haar rekening neemt … daar zou ik kunnen mee leven. Al vind ik mijn slaapkamer daarvoor dan weer iets te persoonlijk.

Maar een kok? Neen toch. Zo iemand wil eer halen uit zijn of haar werk, wil pronken met kunstwerkjes op de talloor. Zo een kok zou zijn of haar neus ophalen voor de gekookte groenten en de simpele gerechten die wij eten. Of moeten wij dan eten wat de kok wil?

En dan ben ik weer bij “Upstairs, Downstairs” en ik veralgemeen een beetje en vraag me: “Hoe zit het met de was van die mensen? Wie zou die hun ondergoed wassen?”

1 Upstairs, Downstairs

Previous

Ons huis

Next

De blijters

13 Comments

 1. Daar moet je in opgevoed zijn. Ik ben nogal een controlefreak en doe liever alles zelf. Al dat personeel rond mij, daar zou ik de kriebels van krijgen.

  • ms

   Ik denk dat de controle ook mijn probleem zou zijn.

   Zelfs voor het poetsen zou ik wel de controle houden over hoe een ander het doet.

   ?

   Zou je denken? Dat je iemand zo kan opvoeden dat die geen zelfrespect meer heeft?

   • Een groot deel wordt ook bepaald door je persoonlijkheid, maar als je ouders alles laten rondslingeren en niks opruimen, denk ik dat je dat ook makkelijk zal overnemen. Ik vind het vooral respectloos tegenover anderen die het dan voor je moeten opruimen.

    • ms

     Je moet daar als personeel nog veel sjaans in hebben blijkbaar.

     • Mijn moeder werkte als dienstmeisje in de jaren dertig – veertig… de verhalen die ik van haar hoor… sommige maken mij woedend, maar ik kan er niks meer aan doen, het is te laat.

      • ms

       Tja, ik hoorde wel iets maar dan uit tweede hand, weet je wel, van horen zeggen. Mijn moeder werkte tot haar trouwen bij een kleermaker en ging dus voort op verhalen van anderen.

 2. Naar wat ik van deze mensen las zijn veel ervan schaamteloos en laten ze hun gebruikte ondergoed rustig oprapen en wassen. uit gewoonte alleen al.

  • ms

   Respectloos. Zowel naar anderen als voor zichzelf.

   En blijkbaar zijn beroemdheden daar ook niet vies van. Als je sommige zaken over filmsterren leest. Alhoewel … leest? Ik zie de titel en ga niet verder.

 3. elsje

  Een kuisvrouw zou ik wel fijn vinden. Maar in de keuken iemand die het van me overneemt, no way, dat blijft mijn domein en zwaai ik de scepter.
  Ik denk dat mensen opgevoed met bedienden niet eens in de gaten hebben hoe respectloos hun gedrag is. Die zien personeel meer als instrument dan als mens.

  • ms

   Iemand anders in de keuken … Luc zou de kou seskes krijgen.

   Of misschien toch eerder die iemand anders … Luc en zijn keuken zijn niet te onderschatten.

   Dat ze personeel inderdaad als voorwerp beschouwen is geweten, maar wat met hun zelfrespect?

   Ik mag er niet aan denken dat iemand anders -neen, ook geen wasserette- mijn ondergoed onder ogen zou krijgen.

 4. Ik zou er niet van wakker liggen als er iemand zou zijn die mijn huis zou schoonmaken, mijn was doet en voor me zou koken. Een lekkere vent met een sixpack of zo…. Lijkt me heerlijk 🙂

 5. Ook van poetshulpen hoor ik tegenwoordig verhalen waarvan je tenen zouden opkrullen of hoe zeg je dat ?
  Respectloos bestaat nog altijd. Wie hun vuile was opruimt zal hen worst wezen. Daar betalen ze voor.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén