Door een clip van “We didn’t Start the Fire” van “Billy Joel”, zag mske weer het beeld voor haar ogen.

Ze weet nog hoe ze toen als kind geïntrigeerd was door deze man in zijn glazen kastje. Hij was de kalmte in persoon. Toen mske vroeg wie dat was en waarom hij in dat glazen bakske moest zitten, kreeg ze als antwoord: “Dat is Eichmann en hij is een zeer slecht mens”.

Ergens, heel ergens moet toen reeds de karaktertrek aanwezig geweest zijn om niet klakkeloos te aanvaarden wat haar was gezegd, want ze vroeg: “waarom is hij een slecht mens, wat voor ergs deed hij?” Het antwoord was veelzeggend: “dat snap jij toch niet.” Ze hebben zelfs niet geprobeerd om het uit te leggen. Dus zal mske dit beeld altijd zien als ze aan Eichmann denkt.

Toen ze dus zijn naam hoorde in het liedje en de daarbij horende foto zag, was dat niet de Eichmann die ze zich herinnerde. Dus ging ze zoeken. Hij was het wel maar in zijn glorietijd. Maar voor mske zal dit altijd Eichmann blijven, de man die meer luisterde dan sprak. Ze wist zelfs de uitspraak van het hof niet. Nu dus wel …

April 11, 1961 – The trial of Adolf Eichmann begins.
May 31, 1962 – Eichmann is hanged.