Op een dag, kort na nieuwjaar kwam ons P bij mske binnen en haar gezicht zag rood en lelijk en ontstoken en mske vroeg geschrokken: “P, wat heb jij nu voor gehad?”

En P vertelde dat ze zulk een mooi stuk zeep had gekregen voor kerst, purper met zilveren glinsterkes in en … En mske begreep het en vroeg: “je hebt je daar toch niet mee gewassen?” en P beaamde dat en ze zei dat het vriendinnetje van haar zoon ook al had gezegd dat het daar aan te wijten was en ze vroeg verontwaardigd: “waarom noemen ze dat dan zeep als je je er niet mee mag wassen?”

En mske legde uit dat niet alles zo goed is voor de huid en dat ze beter aangepaste zeep kon gebruiken en een dagcrème, zeker als je met die koude zo veel met de fiets reed. Maar P steigerde en zei dat ze al die rommel niet moest hebben, enkel een goed stuk zeep en borre en als ze dan een mooi stuk zeep kreeg dat ze er dan tenminste van uit ging dat ze het kon gebruiken want waar dient dat anders voor.

Ze heeft één toegeving gedaan. Toen mske aandrong dat ze haar gezicht zou verzorgen beloofde ze dat ze een pot nivea ging halen, dat gebruikte haar moeder ook als ze in de winter problemen kreeg met haar gezicht.