“Woede is sterker dan angst” zegt Jonathan Kellerman ergens in zijn boeken, wat volgens mske inhoudt dat, als je de tijd krijgt om bang te worden, je helemaal niet meer functioneert zoals wanneer je op je instinct afgaat.

Waarschijnlijk -mske gelooft dat tenminste toch- is dat waar, want stel dat er iemand tegen mske zou zeggen: “Jij gaat daar binnen, daar staat een volwassen varken de tomaten te pikken en jij gaat dat varken buitengooien, dan zou mske een draaiend gebaar ergens iets hoger dan haar ogen maken en vragen of die iemand ze nog allemaal op een rijtje heeft.

En toch heeft ze het gedaan! Het verhaal daarnet was niet haar eerste aanvaring met de varkensfamilie.

Nog langer geleden dan dat van daarnet, stapte mske over de koer van de boerderij richting geïmproviseerde keuken en wou aan het middagmaal voor de welpkes beginnen.

Ze draaide de openstaande deur in en stond op het achtereind van een varken te kijken. En dat varken was de tomaten aan het opvreten die ze van een vader hadden gekregen als proviand voor op het kamp. En mske werd boos.

En ze sprong voor het varken en zag dat die ook nog de keukenhanddoek die bovenop die tomaten lag aan het opknabbelen was. En mske redde de keukenhanddoek. Ze duwde dat logge beest weg. Die was daar nu niet echt mee opgezet maar mske had een ijzeren wil en voor het beest wist wat hem overkwam stond hij met zijn ongepekelde hespen naar de tomaten en met zijn snuit richting uitgang.

Maar dan kwam het moeilijkste. Tegen een zijkant duwen dat gaat nog maar tegen die achterkant. Maar mske zette haar kleine 39 daar tegen en duwde. Dat beest stootte de houten bakken met pannen en kastrollen om. De welpkes, door het kabaal verwittigd, kwamen toegelopen en begonnen te supporteren. Eén van de anderen van de leiding heeft de boer gehaald, maar die had wel een stok!

Hij zei tegen mske: “meiske, dat is een beer! Had die hitsig geweest!” waarop mske antwoordde: “dan zou hij geen interesse voor onze tomaten gehad hebben” en de boer liep al lachend weg, maar hij heeft toch een ferm stuk van de prijs afgedaan.

Uitgelichte afbeelding:

    Varken in Bokrijk – 24 september 2017.