Wat vorige week bij de ex schoonouders is voorgevallen zal genoteerd worden in het boek der mysteriën want niemand kan er iets uit opmaken.

Pa, die door in de zetel gaan te zitten en te zeggen “nu ben ik oud” dus echt oud geworden was, in die mate dat hij niet meer kon gaan, had daarvoor al onder zijn voeten gekregen dat hij meer moest bewegen. Het was te laat, hij is halvelings verlamd.

Ma heeft blijkbaar die nacht een lichte hersenbloeding gehad en weet van toeten of blazen.

En zoals die mensen altijd sjaans hebben was er net de vrijdag ervoor een tweepersoonskamer vrijgekomen in een rusthuis in de buurt en daar hebben ze pa dan al heen gebracht terwijl ma nog in het ziekenhuis moest blijven.

Leedvermaak? Neen! Kompassie? Ook niet. Het doet mske niets in die mate dat ze van hen ook niet veel vriendschap ondervond en dat ma zichzelf dement voordeed als het was om steken te kunnen geven. Maar over zulke kleinzieligheden maakt de hedendaagse mske zich niet meer druk.

Als ze Zoneke dan vraagt wie het huis gaat leegmaken, met het oog op Ex’ lever, dan antwoordt hij: “wie denk je?”

En dan denkt mske aan vroeger.

  • Aan de patatten die Ex en zij elk jaar mochten gaan planten en oogsten voor zowel de schoonouders, schoonzus als henzelf. Maar toen bleek dat ze geen goede kelder hadden en die bij de schoonouders lieten staan hadden ze maar één bakje, want de andere hadden ze aan haar zus in “Leive” gegeven. En mske stelde paal en perk aan de patatten.
  • Aan het dak dat moest opgebroken worden waarvoor Ex de waarde van de verkoop van de dakpannen ging krijgen. Geen commentaar hoor! Hij heeft het gekregen. Ze hebben ze namelijk gratis weggegeven.
  • Ze konden hun stuk grond niet verkavelen want er lag een bpa op. Ex keek het na op het werk en zag dat dat daar door de gemeente was opgelegd en meer bepaald op aanvraag van één schepene. Als Ex dat bpa er af kreeg, kreeg hij 10% van de verkoop van het stuk. De schepene, die nattigheid voelde, haalde snel het bpa er af en kwam bij de schoonouders slijmen. Nul, zero, rien de botten.
  • De jaarlijkse kersentrek met Ex in de boom, en hij moest genoeg trekken voor hen, voor schoonzus en voor de schoonouders. Het jaar dat Ex niet kon wegens een aanval van migraine en Fizzapapakke de kersen ging trekken hebben noch Ex, noch mske noch Zoneke noch Zus één kers gezien.
  • Idem voor de okkernoten, wegens een hersenschudding, ook van Ex.

Ze hebben Zoneke beloofd dat hij daarvoor het gereedschap van zijn peter krijgt. Waarom gelooft mske dat niet?