Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Jong vs oud

Ergens in mijn twintiger jaren kreeg ik “Twee Toffe Totems – Suske en Wiske” -stripreeks van Willy Vandersteen- in handen en begreep het niet goed. Die twee totems vertegenwoordigden de jeugd en de ouderen en ik begreep die wrevel tussen beide niet.

Meer zelfs, ik voelde me beter thuis bij oudere mensen dan bij jonge in die mate dat, moest ik de keuze gehad hebben, ik liever in een ouderlingentehuis had gewerkt dan in een kindercrèche. Dat is nu nog zo, maar ondertussen ga ik al wat meer bij die ouderen horen natuurlijk.

Waar ik dus in vroegere jaren nooit te maken kreeg met enige wrijving tussen jong en oud, is dat nu wél zo, op het irritante af.

Ze zien je grijze haren en je wordt genegeerd of ze gaan betuttelen of ze gaan neerbuigend handelen. Of je leest in de krant dat je tijd genoeg hebt om je boodschappen op andere ogenblikken te doen dan wanneer zij tijd hebben.

Meer nog, er zijn er die zo ver gaan te beweren dat ze corona hadden moeten laten woekeren, dat er toch al te veel mensen op de wereld zijn en die ouderen … tja.

Het stoorde me niet echt. Wie mij niet wil kennen hoef ik ook niet te kennen en mijn boodschappen doe ik toch op de ogenblikken dat ik weet dat het rustig is.

Wat heeft me nu geprikkeld om er toch een log over te schrijven? Men heeft de mond vol over kunnen zijn wie je bent en over mensen in hun waarde laten maar dat is dan blijkbaar niet bedoeld voor hen die in de weg zitten en voor de voeten lopen. De overschotjes.

En stoort dàt me? Hm, ja en neen. Soms wel, soms niet.

Enerzijds vind ik het wat onnozel om te doen alsof jeugd een eigen verdienste is maar anderzijds weet ik dat het hen ook overkomt, het is niet tegen te houden.

Ik heb er nu al compassie mee.

Previous

Einde carrière

Next

This is your captain speaking

8 Comments

 1. De generatiekloof is er altijd geweest en die zal blijven bestaan. Jammer dat veel jongeren niet beseffen dat de tijd vliegt en voor ze het weten bij de ouderen behoren.

 2. elsjeveth

  Ik troost mij altijd met de gedachte dat ze zichzelf nog wel tegenkomen mettertijd en dan denken aan de opmerkingen van toen. En eh…wat dat betreft heb ik ook wel boter op het hoofd. Toen ik als 20 jarige receptioniste ging werken dacht ik over de directiesecretaresse van ruim 40 jaar, wat doet die oude dame hier nog 🙂

 3. Denigrerende opmerkingen, ‘behulpzame’ woorden, dat haatte ik maar intussen heb ik er mee leren leven. Wat moet je anders? 🤔

  • ms

   Antwoorden? Meestal doe ik dat niet. Maar als het echt storend wordt durf ik wel vragen: “Goh, hoe hebben wij ooit zonder jullie kunnen overleven?” Dat deed ik al eens.

   Maar dat is ook gevaarlijk, want dan verander je in hun ogen misschien wel van een ouwe sukkel in een oud venijn. 😮

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén