Ooit, in de jaren 60, zag mske een reportage over beebies en kinderen die doodgingen als gevolg van de atoombom. En moe zei dat de Amerikanen zelf niet hadden geweten wàt ze hadden gegooid en dat de piloot van de Enola Gay in het klooster was gegaan toen hij begrepen had wat hij had gedaan.

Waar haalde ze dat?

Nu ja, misschien was het een campagne van de Amerikanen geweest om het goed te spreken, misschien was het moe’s eigen fantasie. In elk geval vond klein mske het toen al hypocriet van zoveel mensen dood te doen -zoals ze dat als kind uitdrukte- en dan maar efkes pater te worden.

Niks is minder waar!

Later las mske over de bemanning van Enola Gay en toen ze moe daarmee confronteerde zei die dat dat zó gezegd was geweest.

Gisteren zaten die verdomde venten op TV fier te zijn wegens het dienen van hun land en het inkorten van de oorlog. Maar het strafste vond mske wel toen één van hen zei dat de schuld bij de Japanners lag omdat die zich niet hadden overgegeven.

Als die keizer zich niet overgaf, maakten ze zomaar honderdduizenden kapot en dan nog spreken over een military base. Gebrainwashte idioot die nog altijd niet snapt dat wat hij zegt zo ongeveer het zelfde is als zeggen: “al wie met ons niet akkoord gaat zullen we eens onder handen pakken”.