mske houdt niet van spreken met afkortingen, dat hebben we al gezegd. Vroeger hadden zij in de klas wiskunde en plastische opvoeding en turnen en de rest. Zus en Zoneke daarentegen die hadden dan al LO en PO en MNW en dingen die hopelijk niet al te besmettelijk waren. In elk geval mske moest weten wat er in de verpakking zat. Voilà!

Maar ergens deze week bedacht mske dat ze toch ook afkortingen gebruikt zoals pc. Ik schrijf nu wel peecee, dat staat minder afgekort dan pc. Jaja, ik weet wel dat dat eigenlijk zo geschreven wordt, Sloef is niet stom zé.

Maar dan zijn er de oudere afkortingen die al dateren van in de tijd dat mske leerde spreken zoals teevee -zie mijn uitleg over pc- en wc.

Teevee is eigenlijk minder gebruikt, meestal sprak mske wel over de televisie en ze heeft het ook geruime tijd over het kaske gehad.

Maar dan de wc, heel lang geleden noemde grootmoeder dat het huizeken, maar toen woonde ze nog op haar boerderijtje en het huizeken stond buiten. Toen was dat juist. Ze sprak dat wel degelijk volledig uit en niet zoals dat soms “tosjke” of “teuske” genoemd werd.

Later verhuisde grootmoeder naar Laken en daar noemde ze dat “toilet”. Dat mocht van moe niet, want dat was Frans, zodoende was het thuis gewoon wc.

In het wat-was huis werd dat “het klein buroke” beneden en “de badkamer” boven. Zodoende is dat hier het klein buroke gebleven.

Andere benamingen zoals “het kleinste kamertje” en “de pot” wil mske zelfs niet in overweging nemen. Het eerste omdat het kleinste kamertje hier het boekenkamerke is en het tweede omdat dat veel te direct is.

En zeggen dat ik al content ben met een simpele kattenbak.