Woensdagavond, toen mske nog de internetgazetten zat te lezen, dacht ze: “Goed op tijd. Het artikel gaat over een boek dat werd uitgegeven over de gebouwen van de Antwerpse Zoo. Nu niet dat ze dat boek wil hebben, maar dan had ze eens kunnen gaan kijken of het de moeite waard was om het aan te schaffen. Volgende keer dan maar.

04/07 De Antwerpse Zoo zonder dieren
Denk even de diertjes uit de Zoo weg, en let enkel op de gebouwen. Die zijn vaak de moeite meer dan waard, maar worden meestal genegeerd. Dat kan ook anders. Aan de hand van nieuwe en archieffoto’s vertellen auteurs Antoon Van Ruyssevelt en Fernand Schrevens in ZOObeeldig hoe al die beelden en gebouwen tot stand kwamen.

In het boek komt de kleine geschiedenis van de Antwerpse Zoo ruim aan bod, maar de vele monumenten in het dierenpark vormen de rode draad. Alleen de vele dierenverblijven zijn al een verhaal op zich. Zo vertelt de Egyptische tempel uit 1856, waar onder meer de olifanten en de giraffen verblijven, hoe er in die tijd werd gekeken naar het behuizen van dieren.

Of de roofvogelkooien, tegenover het gebouw van de mensapen, die uit diezelfde periode dateren. De kooien behoren tot de oudste nog overblijvende constructies in de dierentuin. Met hedendaags dierentuinbeleid heeft dit al lang niets meer te maken, maar mooi is het wel. Ook modernere gebouwen zoals Vriesland en het nijlpaardenverblijf komen aan bod in het boek.

“We zijn op het idee voor een boek gekomen omdat de Zoo zo veel meer is dan alleen dieren. Het is een stuk cultureel erfgoed en een ontmoetingsplaats voor vele generaties Antwerpenaren. Wie geregeld op bezoek komt, kent de gebouwen wel, maar wat veel mensen niet weten is dat de Zoo over een enorm beeld- en tekstsarchief beschikt”, zegt Frank Herman van de Erfgoedcel Antwerpen dat het boek samenstelde.

Van de 160 foto’s in ZOObeeldig zijn er zestig uit de oude doos. Ze laten de Antwerpse Zoo zien zoals niemand ze nog kent. Al is op sommige van deze oude foto’s ook het heden terug te vinden. De foto’s in het boek komen uit het beeldarchief van de Zoo of werden gemaakt door Katrien Borghouts. Voor de tekst zorgden onder meer Antoon Van Ruyssevelt en Fernand Schrevens. Ook de voormalige stadsdichter Ramsey Nasr heeft enkele bijdragen geleverd.

ZOObeeldig kost 20 euro en is onder meer te koop in het Infopunt van de Zoo aan de ingang van het Koningin Astridplein en in de Stadswinkel aan de Grote Markt in Antwerpen.

Gazet van Antwerpen