Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het Hooghuis

Het Hooghuis staat ook in Doel. Volgens de website van Doel 2020 dateert het huis van 1613 alhoewel er boven de voorgevel 1645 prijkt.

Het huis zou eigendom geweest zijn van Jan Brandt, de vader van Isabella Brandt, de eerste echtgenote van Rubens. Volgens een huidige bewoner van Doel zou Rubens het als buitenverblijf hebben gebruikt, maar daar vinden we geen bewijs voor. Dit huis zou, in tegenstelling tot de molen wél een beschermd monument zijn. Getuige het plaatje naast de voordeur van een later aangebouwd stuk.

Op onderstaande foto’s is te zien dat er wel heel wat moeite werd gedaan om het huis in zijn oorspronkelijke staat te houden zoals de plastic omhulsels van de bovenblaffeturen, al werd het op sommige plaatsen enkel hersteld om verval tegen te gaan. Het is een pracht van een huis en Slow en mske gaan zéker terug om het ook langs binnen te bezichtigen.

Doel laat Slow en mske niet los en ik vrees omgekeerd ook niet.

Previous

Een last minder

Next

Een slagske doorgeven? Een slag in ’t water jà!

1 Comment

 1. 06-02-2008, 22:25:27

  Idd. beschermd. Wel spijtig van de gevelverbouwingen (op laatste foto) die niet echt origineel zijn, zelfs een beetje storend. evenals de brievenbus
  http://me-and-my-monkey.skynetblogs.be
  EDR

  —————————————————————————–

  06-02-2008, 23:06:26
  ik
  ken een beetje het verhaal van doel. en da’s toch wel heel apart…

  olive

  —————————————————————————–

  06-02-2008, 23:15:05

  Zoals velen heb bedenking bij den elektriekpaal geplaatst

  Geen belang

  —————————————————————————–

  07-02-2008, 11:39:47
  Doel …
  @ EDR : die gevelverbouwing is dan dat stuk dat ze achteraf bij gebouwd hebben (met bijhorende brievenbus). Maar in de authentieke voorgevel zie je ook een paar stuntelige pogingen, zoals in de ramen boven. Daar zijn de oude arduinen kruiselementen vervangen door nieuwe, behalve in het uiterst linkse (voorgevel in vooraanzicht). Dat staat niet op de foto maar daar is het kruiselement in hout.

  @ Olive : apart, schrijnend en zielig. Als je ziet wat ze van de andere dorpjes hebben overgelaten, kun je denken dat dat toch al lang geleden is, maar dit gebeurt “nu”.

  @ Geen belang : gezien.
  http://mauwmauw.skynetblogs.be
  ms

  —————————————————————————–

  07-02-2008, 15:50:04

  Venster en deuropening zijn wellicht grondig gewijzigd, vooral de vorm die niet typisch is voor die periode, misschien zelfs tameijk recent. Sommige lintelen zijn ook vervangen of (moeilijk te zien) van een metalen profiel voorzien.
  Zelf ben ik er niet zo van op de hoogte, maar bij ons zitten een paar kunsthistorici, die zich daar dagelijks mee bezighouden, vooral voor de waardevolle gebouwen in de Brugse binnenstad. Ikzelf zit op de dienst die bevoegd is voor de ruimtelijke ordening in de rest van Brugge en voor advies bij kunsthistorisch waardevolle gebouwen in de Brugse rand doen wij dan een beroep op hen.
  http://me-and-my-monkey.skynetblogs.be
  EDR

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén