Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een hoax hier, wat roddel daar …

Wat is een hoax ?

De kenmerken volgens Wikipedia zijn:

In Engelstalige landen wordt het woord vrij algemeen voor allerlei bedrog en nep gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van een graancirkel. In feite wordt een grote groep mensen voor de gek gehouden. Het lijkt op een grap, maar is eigenlijk kwaadaardiger, en is feitelijk alleen leuk voor de makers ervan.

Een hoax is vaak minder ernstig dan echte oplichterij of fraude. Een motief van wederrechtelijke bevoordeling ontbreekt vaak, het gaat meer om het stichten van verwarring en de mensen voor de gek houden. Een ander motief is het zaaien van paniek, of het beschadigen van “het systeem” uit persoonlijke frustratie.

De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Mensen kunnen in paniek raken, en (schadelijke) handelingen verrichten die ze anders niet zouden verrichten. In een aantal gevallen kan een aanstichter van een hoax dan ook strafrechtelijk vervolgd worden.

Er is niks mis met Swiffer. Dat is een hoax die reeds sedert 2004 circuleert.

Het is wel jammer dat mensen dat doorvertellen zonder eerst even de juistheid na te gaan. Het is nochtans niet moeilijk. Men begeve zich naar google en tikke in: “hoax swiffer” en het verhaaltje wordt er van alle grond ontdaan.

In deze tijd, waarin het voor iedereen moeilijk is, een bedrijf een slechte naam bezorgen, is niet bepaald voordelig voor de economie en leidt enkel tot paniek.

Zelfs de hondenverenigingen zijn in de weer om het bericht te weerleggen.

Iets wat via mailbox rondgestuurd wordt is gewoonlijk wel nep en best waard om eerst eens te verifiëren eer men een ander schade berokkent.

Wij hebben geen swiffer. Swiffer kan ons gestolen worden, maar die verdomde gave van de mensen om dingen voort te vertellen zonder te controleren heeft al menigeen schade berokkend en is volgens onze “keiharde” mening een bewijs voor het feit dat de mensheid bedrogen wil worden.  En dat is nog vriendelijk geformuleerd … ik wou eerst iets anders zetten.

Previous

Verzekering voor (ex)-kankerpatiënten

Next

Spookhuis

3 Comments

  1. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de ‘Swiffer-Hoax’ gehoord. Dus Google er even bijgehaald.

    Maar ik kríjg het van dergelijke kettingmails.
    Die verwijnen bij mij toch meteen in de prullenbak, ik stuur die nooit door.

  2. wij hebben wél een swiffer, maar da’s alleen een soort moderne plumeau…

  3. ja dat is rottig die kettingmails.Van die swiffer hoax heb ik ook nog niet gehoord. Ik kreeg voor de tweede maal dezelfde kettingbrief binnen . Zo eentje waar je geld kunt mee verdienen en dan nog wel van Bill Gates die zijn fortuin uitdeelt! Verdorie mensen toch smijt dat toch onmiddellijk weg. En ’t is dan nog een “advokaat “die het zegt,beweert die brief.En hoe meer er doorgestuurd worden hoe meer geld je krijgt!kllmmccxxqq! Ik krijg daar iets van(neen geen geld maar de “schiete” zoals ze hier zeggen als je boos wordt,haha)

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén