Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Veralgemenen bah!

mske krijgt iets van die veralgemeningen en er bestaan er een pak. De Fransen zijn chauvinistisch, blondjes zijn dom, vrouwen zijn zus, mannen zijn zo. Die worden als vaststaand feit aangenomen, al staan ze helemaal niet vast. Het is enkel omdat diegenen die wel zo zijn, meer opvallen dan de anderen.

Zo kan ze ook dat gezwam over Hollanders en omgekeerd over Belgen niet goed hebben. Ten eerste zijn beide benamingen fout. Want als ze het hier over Hollanders hebben bedoelen ze Nederlanders en als ze het daar over Belgen hebben bedoelen ze eigenlijk Vlamingen.

Zo wordt algemeen aangenomen dat Hollanders -jaja, we hebben al laten horen dat we weten dat dat niet correct is- luidruchtig zijn. En hoe komt dat? Als je ergens zit en er komt een luidruchtige groep binnen, tja dan hoor je dat onmiddellijk nietwaar. Maar om dan te gaan zeggen dat ze allemaal … daarvoor zou je toch de nationaliteit van het ganse etablissement moeten gaan opnemen, of niet?

Nog zo ene is … die arrogante Hollanders. Hm, dat zal ook wel van persoon tot persoon afhangen zeker. Diegenen die mske in ’t echt kent of kende, zijn niet arrogant. Integendeel.

En dan zijn er die Hollanders, die hier komen en alles met de grond gelijk maken want bij hen is het beter, schoonder, properder, liever, …, en dan denkt mske ook van: “blijf dan daar hé”, want zulke mensen kan ze eigenlijk ook niet goed hebben, maar om te gaan vertellen dat alle Nederlanders dat doen …

Ooit zei een vriend van weleer: “jullie hebben echt zo een gezellig taaltje”. Die man woonde in een dorpke met een onmogelijke naam. En dan denkt mske dat onze dorpkes ook wel eens onmogelijke namen kunnen hebben, voor mensen van boven de grens. Maar die verschillen die maken het pas echt plezant.

Dus mske krijgt er de kouw seskes van, ook van die plagerijtjes, want ervaring leert ons dat er soms angelkes in zitten en die blijven toch wat hangen en daar komt miserie van.

En als mske dan een echt arrogante Hollander tegenkomt, die duidelijk zijn veralgemening over die domme Belgen laat blijken, dan zegt mske niks. Dan denkt ze alleen maar “Bombardier” en “Neeltje Jans”, en heeft een binnenpretje.

Previous

Dingen

Next

Het stappeke van honger en dorst

1 Comment

  1. durf niks meer te zeggen ze!

    je hebt overschot van gelijk, dat veralgemenen altijd pffff!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén