Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hoy

Het talenverhaal zou niet af zijn moesten we het nu niet over mske en het Spaans hebben. Nadat ze vertelde hoe ze Frans, Engels en Duits leerde, kan het Spaans toch niet ontbreken, al valt daar niks speciaal over te vertellen. Of juist wel?

Toen mske het eerste jaar naar Spanje ging voor de wedstrijd en er verkeerdelijk “arriba” als “arriver” vertaalde, besloot ze dat zulke misverstanden te vermijden waren door zelf Spaans te leren. Ze had geen tijd meer voor avondschool of welke school dan ook en ze kocht zich een Spaans lesboek en bijhorende cassettes. Elke morgen, nadat Ex naar ’t werk en Zus en Zoneke naar school vertrokken waren, deed ze een half uurke Spaans alvorens de dossiers onder handen te nemen.

Het jaar nadien sprak ze Spaans. Ze bleef achteraf corresponderen met een Spanjaard maar ze deed de dagelijkse lessen niet meer. Toen was haar Spaans relatief goed te noemen, behalve …

Na een tweetal jaren verwaterde het corresponderen en sedert 2002 is ze niet meer in Spanje geweest. Ze vreest het ergste voor haar Spaans.

Behalve wat? mske heeft nooit de Spaanse verleden tijd gekend. Daardoor ontstond de bizarre situatie dat mske dingen vertelde en erbij vermeldde dat ze in het verleden waren gebeurd.

Geen enkele Spanjaard heeft daar ooit mee gelachen, misschien wel omwille van hun levensingesteldheid die het heden zo belangrijk vindt. Want op de dag vóór ze weer voor een jaar afscheid moesten nemen, zei mske dat ze helemaal geen zin had om “morgen” naar huis te gaan, waarop één van hen antwoordde: “Hoy no es mañana”.

Previous

Een zwart gazettengat

Next

Valse veiligheid

3 Comments

  1. ola.yo soy belgica yo hablar siette palabra espanol!(t’zal wel vreselijk verkeerd geschreven zijn)ben 2 keer in spanje geweest,en met dat zinnetje kreeg ik alles voor mekaar. grtjs…

  2. ms

    Ne goeie verstaander heeft niet veel woorden nodig hé ! En dat is toch de bedoeling, dat ze je verstaan.

  3. ik kan geen bal spaans ,maar ik zou toch wel mijn plan trekken met handen en voeten,hahaha!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén