Lang geleden is een relatief begrip, zeker als je bedenkt dat er voorvallen zijn die je niet als “lang geleden” bestempelt maar bij nader inzien toch al 22 jaar geleden zijn.

Lang geleden dus, installeerde Broer centrale verwarming op elektriciteit in zijn huis. Energiebron die veel te duur was maar toch werd aangeprezen door de energieleverancier als uiterst zuinig en proper. Dat Broer achteraf uit pure zuinigheid er nog een reusachtige kachel bij plaatste zal niemand verbazen, Broer begon al te zweten enkel en alleen door het bekijken van zijn energiefactuur.

Toen Slow en mske hier kwamen wonen en de mannen van de gas eerst zegden niet geïnteresseerd te zijn in dit kleine dorpke en later vage beloften gingen maken, overwogen Slow en mske meerdere keren om toch maar accumulatoren te nemen. Toen ze vorig jaar dan ook definitieve plannen begonnen te maken, doken die accumulatoren terug op en mske belde de energiemaatschappij waar ze te horen kreeg dat ze dat beter niet deed. Niet alleen kregen ze dan geen premie voor het installeren van zonnepanelen maar bovendien zou het installeren van accumulatoren wel eens financieel bestraft kunnen worden. Slow en mske begrepen er niks van. Wat financieel bestraft? Hoe financieel bestraft? Spraken die niet tegen hun eigen winkel?

Het plan werd dus afgevoerd en er werd dus toch maar voor gas gekozen dat er nog altijd niet is en dat er zeker niet zou komen in 2008 noch in 2009 en het was nog zeer een vraag of ze in 2010 die 500m leiding bij zouden leggen die ons dorpke scheidt van het einde van het bestaande net.

De kolenkachels kwamen en mske beklaagt zich dat ze dat niet eerder heeft gedaan. De kachels waren hier geen week toen Slow bij de garagist hoorde vertellen dat ze de gasleiding gingen doortrekken tot de nieuwbouw hier wat verder. Of het een gerucht is of dat het op waarheid gestoeld is kunnen we nu nog niet zeggen, in elk geval liggen er buizen klaar in de straat van de nieuwbouw. Bovendien zijn er de nieuwe geruchten als zou de elektriciteit goedkoper worden maar zou gas duurder worden net omwille van de aansluitingen van de afgelegen dorpkes.

Dank zij de kolenstoven en het feit dat ze voor één willekeurig huis dan wel een leiding willen leggen, maakt dat Slow en mske helemaal geen gas meer willen. Nu toch niet. Nu houden ze zich aan de kolenkachels die eventueel later vervangen kunnen worden door een centrale verwarming op een alternatieve brandstof. Misschien dat ze ooit, als ze oud worden, overwegen om toch maar over te schakelen om het aanhalen van kolen of die alternatieve brandstof te vermijden, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Wat lezen we nu deze morgen in ons internetgazet? Financieel bestraft of gewoon financieel in de kou gezet? Al had de man vorig jaar het niet echt over boetes gehad. Moeten mensen die zich indertijd om het milieu bekommerden zich nu schuldig voelen? Eigenlijk vragen we ons gewoon af of ze ’t zelf nog wel weten en of dit allemaal geen verdoken manier is om gas en mazout te promoten.