Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een vergelijkend marktonderzoek

In een tijd dat de kerstmarkten hier nog niet ingeburgerd waren, vroeg een Duitse vriend om even over de kerstmarkt in Aachen te lopen. Het klonk mske vreemd in de oren, een markt voor kerst, maar toen ze er was zag ze wel dat het niet bepaald een gewone markt betrof. Enerzijds vond ze het iets hebben, anderzijds vond ze het te druk. En we weten allemaal dat mske niet van drukte houdt.

Toen raakte het fenomeen ook bij ons bekend en sedert Slow bij mske introk zijn ze toch, op vorig jaar na, alle jaren naar één of meerdere kerstmarkten geweest.

Uiteindelijk is mske wat uitgekeken op de kerstmarkten. Het is altijd hetzelfde: vreet, zuip en wat prullaria. De charme en de magie van in het begin zijn verdwenen. Al evolueren kerstmarkten op zich ook nog eens.

Er was die van Brussel, die Slow en mske zo goed vonden, maar die niet compact gelegen is maar in een lint. Bovendien waren twee jaar geleden de doorgangen aan de smalle kant wat niet bevorderlijk is voor de drukte. Er was die van Antwerpen die oorspronkelijk op de Grote Markt was geweest maar die sedert haar verhuis naar de Groenplaats veel aan gezelligheid inboette. Er was die van Leuven die ze heel lang geleden in hun beginjaren bezochten en die hen toen zo tegengevallen was. En er was die van Luik waar Slow en mske wel naartoe wilden maar er nooit geraakt zijn. In ons stadje is er ook eentje, maar die is zoals in zovele kleine steden en gemeenten, op de maat van die kleine steden en gemeenten en dus eigenlijk het vernoemen niet waard.

We zegden het al, mske is er wat op uitgekeken, al heeft ze er dit jaar nu al vier gedaan. Die van Luik is er eindelijk van gekomen maar die leek, zoals reeds gezegd, zo enorm op die van Brussel, terwijl die van Brussel nog maar eens hetzelfde was als andere jaren. Antwerpen dan, och och och, Slow en mske zijn er wel naartoe geweest, ze zijn er tussen geweest maar ze hebben zich gehaast om er weg te zijn. Alles staat er zo kort bijeen gezet dat het niet meer doenlijk is. Brengt dat ergens op aan staangeld? Dan is het begrijpelijk maar de gezelligheid is ver zoek.

Dan was die van Leuven gisteren een verademing. Het was eigenlijk volgens mske de enige gezellige waar ze naartoe zijn geweest. Maar ondanks de Glühwein en de versnapering op de markt zijn ze onder hun beidjes achteraf nog elders een soepke gaan eten. Ah ja, voor een plasje betaal je op de kerstmarkt efkes een halve euro. Als je dan berekent dat zo een soepke anderhalve euro kost maar dat je er gratis kan, dan is dat een fameuze korting.

Werkelijk, mske heeft het voorlopig echt wel gehad met de kerstmarkten.

Previous

Een winteropstoot weegt niet op tegen een ton

Next

Ze wisten het nochtans op voorhand

2 Comments

  1. Ja ik ben ook uitgekeken op kerstmarkten.Je verwacht er veel van en het is overal hetzelfde.De eerste die ik zag is jààààren geleden in Aken en toen was het zo bitterkoud dat we er doorgevlogen zijn en de rest van de dag doorbrachten in tearooms en winkels…
    Toch wil ik elk jaar eens de sfeer opsnuiven van een kerstmarkt…

    ps.Ik ondervind hetzelfde probleem :elke dag zijn er wel een paar blogs die niet willen opengaan.Dat duurt nu al enkele weken.Ook jou blog zat er al eens tussen.maar u niet hé,hahaha!

  2. “u ” moet “nu” zijn

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén