Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kerstmarkten

Er was een tijd dat ik probeerde om dat kerstgevoel, waar iedereen het zo over heeft, ook eens gewaar te worden.

Toen gingen Luc en ik wel alle jaren naar een kerstmarkt. Maar dat was wat het was: een markt met kerstmis, voorzien van vreet en zuip en tierlantijntjes. Wel prettig, wel lekker, maar enig kerstgevoel was er verder niet te vinden.

Daarna gingen we wel af en toe nog eens naar een kerstmarkt, maar niet jaarlijks, omdat ik besefte dat het kerstgevoel ook een vorm van herinnering is. Als je het in je kindertijd niet meekreeg, komt het niet. Het komt ook nooit, hoe gezellig en knus je het met kerstmis ook maakt.

Toen Amke eens vertelde dat ze wel eens graag naar een grote Duitse kerstmarkt zou gaan, boekten we een overnachting in Koblenz. Het ging niet door. Het was 2021, het jaar na Covid_19, de naweeën van het Coronavirus. We zegden af met spijt in het hart.

Vorig jaar zat ze rond die tijd met haar neus in de studieboeken.

Dit jaar opperde Luc een uitstap naar de kerstmarkt van Eupen. Geen overnachting. Gewoon een over en weertje. “Ga je mee?” vroeg ik Amke. Natuurlijk ging ze mee.

Het viel zo goed mee dat we dat volgend jaar nog eens gaan over doen.

Een échte Duitse kerstmarkt zal voor een keer na de het afstuderen zijn.

Previous

Praten met …

Next

Over een oud log
over een nog ouder voorval

16 Comments

 1. Ik houd het bij de kerstmarkt hier in Roeselare. Ik ben al geen massamens en speciaal ver rijden om tussen die massa te lopen zie ik niet zitten. Kerst vieren heb ik ook niet van thuis meegekregen.

  • ms

   Liever een eindje rijden voor een kerstmarkt, die naam waardig, dan voor wat ze elders als kerstmarkt verkopen.

   In Landen is er zelfs geen meer, die heet nu “Winterlanden”.

   Kerstmis is er bij ons thuis wel ingehamerd. Naar de mis, bidden voor het kerststalleke en een hele dag de ene kerstplaat die ons moeder had.

   Die sfeer hoef ik al jàren niet meer.

 2. Ze krijgen me er met geen stok naar toe. Eenmaal geweest in Duitsland, geen grote stad maar al erg genoeg. Druk, druk, druk en druk.
  Om de bijzondere kerststukjes die je daar vindt geef ik niet veel al zie ik wel hoe mooi ze soms zijn.

  • ms

   Aachen en Köln worden de beste genoemd. De eerste kerstmarkt die ik ooit bezocht was die van Aachen. Dat is inderdaad niet te doen.

   Achteraf werd het fenomeen pas hier over genomen. Maar enerzijds zijn ze niet zo druk maar anderzijds boeten ze in op de sfeer.

   Die van gisteren -Eupen is nog altijd België- was op dat vlak perfect.

   En als Amke een Duitse wil bezoeken, dan doen we dat. Maar niet Aachen of Köln.

 3. Natuurlijk heb ik ook nog veel nieuwe(re) ballen in de boom hangen, meestal in zilver, doorzichtig of wit. Maar ik ben wel heel voorzichtig met die ‘oudjes’ omdat ik daar natuurlijk herinneringen bij heb.

 4. Ik hou wel van de sfeer, de versiering, de lichtjes enz. maar ik kan niet meer tegen de drukte. In onze jonge tijd verschillende kerstmarkten in Duitsland gedaan, o.a. Düsseldorf, Keulen, Aachen (mijn zus woont er), Berlijn, Winterberg. Allemaal mooi maar niet meer voor mij.

  • ms

   Ik houd ook niet van drukte. Ik mijd het meestal maar dit viel best mee. Er was al redelijk wat volk toen we toekwamen. Maar de grote drukte kwam pas later en toen vertrokken wij.

   We zijn dan ook onderweg iets gaan eten. Aan die eetkraampjes werden de wachtrijen te lang.

   Maar Eupen is dan ook Aachen -of één van bovengenoemde- niet.

   • Wij waren vrijdag in Antwerpen, eigenlijk juist maar om de verlichting te zien en dus voor de drukte begon. Was best goed te doen dan.

    • ms

     Wij waren er dus tegen donker, er was genoeg volk om gemoedelijk te zijn en tegen dat het echt druk werd -en dat zag je écht toestromen- vertrokken we.

     En we stonden vanmorgen verbaasd toen bleek dat we de zin in een kerstmarkt wat terug gevonden bleken te hebben.

 5. Ik ga nooit naar kerstmarkten, maar zo even op en af naar Eupen met de kleindochter lijkt me echt leuk. De kerstmarkt zou ik er dan met plezier bijnemen.

  • ms

   We zijn al jaren niet meer op een kerstmarkt geweest, die ene keer Winterlanden niet meegerekend, want Winterlanden is eigenlijk geen kerstmarkt meer1.

   We hadden die belofte nog open staan en dit was een mooie gelegenheid. En ja, ik denk wel dat we volgend jaar terug gaan. De kleindochter was er ook direct voor te vinden.
   ____________________
   1 Winterlanden

 6. elsjeveth

  Wij zijn afgelopen zondag naar Dordrecht geweest. Op uitnodiging van een vriendin die in een koor zingt. Het Kerstconcert en de Kerstmarkt waren een welkome warme verrassing.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén