Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Moeten er nog tomaten zijn?

Vorig jaar stonden de tomaten op een zeker ogenblik 2,5€ per kist. Slow en mske brachten toen één kistje mee en bekloegen zich achteraf dat ze er geen twee meehadden want dat was de laagste prijs dat de tomaten gestaan hebben.

Dit jaar besloten ze de kans niet meer voorbij te laten gaan. Als de tomaten aan 2,5€ de kist kwamen zouden ze twee kistjes nemen en de spaghettisaus voor de winter klaarmaken en invriezen.

Vorige zaterdag was het zover. Geladen met twee volle zakken tomaten kwamen ze thuis. Slow deed de nijpcontrole, t.t.z. hij betastte alle tomaten en haalde er de malste uit. Die maakte mske dan klaar.

Gisteren herhaalden ze die handeling, alleen heeft mske de tomaten gesorteerd en heeft Slow tijdens het sudderen zich opgeofferd om af en toe eens te gaan omroeren. Dat is namelijk een goede reden om zo af en toe eens te proeven. Dat is zijn specialiteit! Proeven dan,  al kan hij goed omroeren ook.

Slow heeft al alle potjes en dekseltjes bijeen gezocht om er de saus in te doen. De meeste die hier gewoon in de keuken staan zijn namelijk te groot. Daarnet was hij de kauga’s aan het zoeken en hij kwam glunderend uit de kelder en zei alsof het een grote schat betrof: “kijk eens wat ik gevonden heb” en hij haalde een stapeltje kleine potjes te voorschijn die in een doos in de kelder zaten.

Nu zullen ze straks wel terug de tomaten keuren, denk ik.

Previous

Snap het maar

Next

Dromen kan, bijstellen is voor later

10 Comments

  1. had hij zoveel geproefd dat er alleen nog genoeg over was voor kleine potjes?

  2. ms

    Neen, kleine potjes zoals tweepersoonsportie. Gelukkig was het nog te heet en kon hij alleen efkes slurpen.

  3. gettie

    Ben echt niet blond, maar “kauga’s”, daar heb ik nu nog nooit van gehoord!!!
    De tomaten in onze serre zijn nu bijna plukklaar, lekker, zo puur natuur; njamnjam.

  4. heb je nog wat saus over voor mij ?ik wil ruilen voor zelfgemaakte aardbeien jam.

  5. ms

    Aardbeienjam ? Dat is wel lekker maar die kerrekes blijven zo tussen de tanden steken. Heb je geen kriekenconfituur ?

    @ Gettie : ik zal onze Sloef eens wat laten schrijven over die kauga’s, beloofd. Ik weet nog niet wanneer want ik moet hem dat nog uitleggen, dat dateert nog van voor zijn tijd.

  6. neen geen kriekenconfituur ,die was zo lekker dat we al de potten na elkaar hebben opgelepeld.Niet op één dag hé,maar ’t scheelde niet veel Dat was verleden jaar .Nu moetik er nogmaken.
    Hela bij mij zitten er geen kerrekes in de aardbeienjam,die ziet zo zuiver als iets.En ded paar vruchtjes die bovendrijven kun je er gewoon uitscheppen.

  7. ded =die

  8. weet je trouwens dat tomatenjam (ja echt waar) ook heel lekker is?

    Ingrediënten

    * 2 kilo rijpe tomaten.
    * 500 gram geleisuiker speciaal
    * 6 eetlepels balsamicoazijn.
    * 2 theelepels kaneel
    * 2 theelepels gemalen laurierblad

    Bereiden

    1. Tomaten in stukken snijden en vermengen met de overige ingrediënten.
    2. Het mengsel al roerende langzaam aan de kook laten komen en vijf minuten door laten koken.
    3. Giet de jam in goed schoongemaakte potten, sluit die onmiddellijk en zet ze even ondersteboven. De jam is ongeveer een jaar houdbaar. Na opening in de koelkast bewaren en binnen een week gebruiken.

  9. ms

    @ Olive : het zal voor morgen zijn. Jammer. We hebben geen geleisuiker in huis en de laurier moesten we net meebrengen.

    En het is vandaag de 21ste, onze nationale feestdag, dat wil zeggen dat er geen enkele winkel open is.

  10. gettie

    Via Sloef en mske voor Olive, die tomatenjam ga ik ook eens proberen. Wel nog een vraagske, moeten de tomaten eerst ontveld worden ?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén