Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Tof! Een discussie over leuk en plezant!

Fons Wuyts, een blogger uit Beerse heeft een club gesticht, de “Terug Plezant Club”. Daarmee wil hij bekomen dat het woordje “plezant” aanvaard wordt als standaardtaal omdat dat woord een Vlaams woord is en “leuk” een Nederlands.

Onmiddellijk moeten daarop natuurlijk reacties komen van de zifters, meer bepaald de muggenzifters die nu komen te vertellen dat standaardtaal die woorden omvat die over het ganse Nederlandssprekende grondgebied gebruikt worden. Wel, dan is het een feit dat ook hier eerst de taal werd vernederlandst eer ze die standaardtaal ingevoerd hebben, want in mskes schooltijd werd “leuk” niet gebruikt. Zo simpel is dat.

Nu gebruikt mske natuurlijk ook wel eens “leuk”, als ze er niet over nadenkt, maar als ze dat wel doet, dan vindt ze d at Fons Wuyts uit Beerse gelijk heeft. Niet omdat ze wil dat “plezant” in plaats van “leuk” zou gebruikt worden, néén, eigenlijk is er een nuance, zodat beide woorden mekaar aanvullen.

Laat ons dit nu eens illustreren aan de hand van een voorbeeld.

Sonja stuurde ons uitnodiging voor haar trouwfeest. Dat vonden we leuk. Het feest zelf was plezant.

pske van mske:

Previous

Niet zjust in ’t koppeke

Next

Dat is een gedacht zoals een ander

4 Comments

 1. Hmm..wat zal ik eens zeggen…ik vind het wel belachelijk dat kinderen in Vlaanderen geen plezant mogen schrijven op school, als ze schrijven over iets dat plezant is dus! Maar om nou ‘leuk’ dan meteen te gaan verbieden..da’s weer het andere uiterste. Dan mag jammer of helaas straks ook niet meer…en móéten alle bengels ‘spijtig’ gaan schrijven? Waarom niet gewoon én én…bang dat het Vlaams verloren zal gaan…denk het niet hoor. Maar een taal is hoedanook( haha) een levend iets…het verandert en evolueert…je houdt de dingen niet tegen. Gewoon niks verbieden, maar het aan die kinderen zelf overlaten wat ze het liefst zeggen…dan wordt het vanzelf ooit ‘cool’ hahahaha!

 2. ms

  Wel kijk, dat is nu precies wat ik bedoel. Als de kinderen het woord foutloos schrijven en het in de juiste context gebruiken, waar zit dan het probleem ?

  Wat gaan ze doen met : schoon/mooi/proper ?

  Zo kan je bezig blijven. Die dikke mannen met hun geleerde kop ook natuurlijk. Want stel dat ze niks meer te palaberen zouden hebben over wat de mensen mogen zeggen of schrijven dan zou hun schoon jobke wel eens op de helling komen te staan hé ! Want ik denk niet dat ze dat gratis doen, ze zullen daar wel een vergoedingske voor krijgen zeker.

  Het zijn de verschillen die ’t interessant maken en dat is voor alles zo.

 3. Max

  Leuk is geen plezant woord, ga maar eens voor een spiegel staan en spreek het maar eens uit, als je plezant zegt of leuk, groot verschil hoor.

  en even iets rechtzetten, schoon/mooi/proper,… mooi hoort hier niet bij, als ik heel den dag in de kolenkelder heb gezeten ben ik nog wel mooi maar niet zo proper om over schoon nog maar te zwijgen

  shit ik ben pas wakker, kannekik zagen seg aezzek pas wakker zen !

 4. ms

  Ik vind dat nu echt een schone uitleg sé en ik vind dat gij plezant kunt zagen agge zo pas wakker zet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén