Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Dat is een gedacht zoals een ander

Het is een feit, “Man bijt hond”, speelt in op de actualiteit. Zo konden we gisteren naar aanleiding een uitspraak van Pascal Smets, Vlaamse minister van onderwijs, over games in de klas (du-uh, wat is mis met spellen), twee gamers (nog du-uh) hun enthousiasme horen uiten.

Want werkelijk, je leert er zoveel meer mee dan met de klassieke leermethode. Zo kan je dingen leren die je nu in de scholen niet ziet en die dus geen mens weet en zo leer je ook alert reageren. Oh! werkelijk. En voor taal was het ook zo goed. Zie je, die spellekes zijn in het Engels en dan leren de kinderen toch gemakkelijk Engels. Of niet soms? En daar blijft echt wel veel meer van hangen dan van een leraar die vooraan in de klas een saaie uitleg geeft. Jawel.

Doen zou ik zo zeggen. Dan kunnen de kinderen thuis, in plaats van te spelen efkes leren spreken in hun moedertaal, want die ene die stotterde niet helemaal maar vlotjes spreken was het ook niet en de andere, die wist dan wel het woord “dungeon” maar wat was dat nu weer in ’t Vlaams?

Previous

Tof! Een discussie over leuk en plezant!

Next

Ons broodje is gebakken

10 Comments

 1. ms

  Dit is enkel een verslagske van wat er in “Man bijt hond” is gezegd, of nog beter, van wat daarvan bij mij is blijven hangen.

  Over wat ik denk over de uitspraak van Pascal Smets heb ik het hier niet gehad hé.

 2. Max

  Die politiekers zijn allemaal wxereldvreemnd, ze komen van een andere planeet, het is uit verveling dat ze zulke uitspraken doen, ze zouden beter gaan werken die soepkonijnen.
  Bij ons op het werk gaan ze een biljart zetten en een sjotterke, dan zijn de werknemers aktiever hahahaha.
  Stomme politiekers !!

 3. ms

  Dat is wat Slow “bezigheidstherapie” noemt. Bezigheid voor hun eigen dan. Stel dat ze niks meer te doen hadden, dan waren ze er aan voor de moeite want dan bestond hun schoon – goed betaald – jobke niet meer.

 4. Ik neem aan dat het hier dan toch niet over die verschrikkelijk agressieve en gewelddadige computerspelletjes gaat..? Want wat die kinderen dáárvan leren lijkt me wel duidelijk..!

  Zulke onzin..alsof er tussen een computerspelletje ( jaja…dat populaire ‘games’ kan ik ook nauwelijks uit m’n vingertoppen krijgen hoor) en een leraar die saai voor de klas een lesje op staat te dreunen, niks méér is..
  Alert reageren…ja op een spelletje, met zo’n stick. Maar alert reageren in een groepsgesprekje bv. …welk kind dat goed is met die stick is dát automatisch óók? En wie léért dat van dat (vaak) solistisch ‘ge-game’..??
  Laten we het vooral allemaal maar niet verheerlijken, het werken met een computer..de wereld kan niet meer zonder, dus er zal op de scholen zéker aandacht aan geschonken moeten worden, maar die spelletjes..? Gewoon in de vrije tijd me dunkt!

  ps. al eens geprobéérd een spook op de tenen te trappen?? Die hangen toch altijd zo’n beetje bóven de grond..??

 5. ms

  Wel die brave “gamer” van gisteravond haalde net een oorlogsspelletje voor de dag om aan te tonen hoe goed het is voor de alertheid.

  Wat mij bovendien stoort is dat alle ouders op die manier verplicht zouden worden die “games” thuis ook te hebben. En dat vind ik nu precies ook niet kunnen. Zeker dat er ook een verslavingsrisico bestaat.

  De pc is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar daarom moet hij niet de overhand nemen op alle andere dingen.

  En dan nog, nu wordt het verplicht programma gevolgd in de scholen. Als er dan ene komt aantonen dat hij meer weet dan wat hij in de school heeft geleerd dank zij dat computerspelleke, wel ik ook, maar dan zonder computerspelleke.

  Dat hangt toch van de mensen zelf af. Als ze iets willen weten zullen ze wel googelen. Daarom moeten ze de ganse wikipedia niet in de school gaan geven hé.

 6. Ik zag het ook en mijn man en ik keken eens naar elkaar met vraagtekens in ons ogen!!Die jongen denkt zeker dat hij de wijsheid in pacht heeft! En de geschiedenis zou hij leren uit die spellekens…amaai mijn oor! Ik denk dat hij niet eens weet wat hij daar uitkraamde.Engels leren via die spelletjes ?In zekere zin wel. Maar ik zou hem eens een gesprek willen horen voeren.In een gesprek gaat het we niet over oorlogje spelen hé!
  Dat ze op school pc leren tot daar, binnenkort kunnen we niet meer anders. Maar er zullen wel altijd leerkrachten nodig zijn om alles in goede banen te leiden en om ‘correcte’ zaken aan te leren.
  Nog zoiets :Bij Martine Tanghe waren er studenten die onderwijs kregen in het Frans en een gedeelte in het Nederlands. Zij volgen nu in Leuven in het Nederlands studies voor burgerlijk ingenieur.Als ik die ene jongen nederlands hoorde spreken vraag ik me ook af wat hij van de nederlandse cursussen begrijpt.Het wordt allemaal zo gemakkelijk voorgesteld en niet alle kinderen zijn zo taalvaardig.Mogen er nog gewone kinderen zijn die onderwijs zonder franjes volgen?

 7. Och hemel…die luitjes denken echt dat ze héél goed bezig zijn met die belachelijke spelletjes hoor. Maar zelfs Engels leer je er echt niet van..ja, wat woordjes inderdaad, wat Magda ook zegt, dát is geen Engels spreken. Maar ik dacht dat het erom ging dat ze die spelletjes op schóól moesten spelen? Verplicht thuis?? pfff, hoe kunnen ze je ooit verplichten om al maar een compúter aan te schaffen, laat stáán die spelletjes?

  hm ja…ik denk inderdaad óók wel dat er spoken met lange tenen bestaan woehahahahahaha en misschien heb ik er vandaag wel een beetje op getrapt ook! hahahaha!

 8. ms

  Juist ! Het lijkt wel of het gewone niet meer goed genoeg is. Er zijn nochtans generaties groot geworden op die “saaie” manier. En ons onderwijssysteem heeft toch altijd bekend gestaan als één van de betere.

  Soms lijkt het er volgens mij op dat wij constant in een verkiezingsstrijd zitten. Ze moeten en zullen alle dagen de kranten halen. Dat is toch naambekendheid verwerven.

 9. ms

  Oeikes, ik heb een misverstand gecreëerd. Het ging er wel degelijk om dat die spelletjes in de school gespeeld zouden worden. Maar dan vraag ik me af hoe lang het gaat duren éér de meeste kinderen die spelletjes thuis ook zullen hebben waardoor de andere ouders verplicht gaan zijn ze aan te schaffen.

  Want je weet wel waar zoiets begint, maar nooit waar het eindigt.

 10. Ah okee…je mijmerde alvast over wat er verder ( maar al te vaak) zou kunnen gebeuren. Ja, zo gaat dat wel ja…en dan krijg je ook weer dat kinderen wiens ouders het niét kopen erop aan gekeken gaan worden en zo…pffff!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén