Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Pauline en Paulette?

Zo zaten ze voor de deur bij de eerste warme dagen, de ene streng rechtop, de andere ineengedoken. Zo zaten ze ook telkens voor de deur, de volgende mooie dagen.

Zo kwamen ze ook van de bus, de ene streng rechtop, orders gevend met blaffende zinnetjes, de andere ineengedoken er achteraan sjompelend.

Zo zaten ze ook op de bus, onderweg naar ergens. Niet naast mekaar maar de ene een dubbele zitbank voor de andere, de andere stilletjes murmelend waarop ze korte geblafte zinnetjes als antwoord kreeg.

Die korte zinnetjes gebruikte ze ook toen mske haar aan de bushalte aansprak, maar ze blafte ze niet en toen de andere wat murmelde, nam ze de vraag over en stelde ze op haar gewone strenge toon.

Twee weken geleden was de strenge alleen onderweg en toen zag mske haar voor de eerste keer in gesprek met andere mensen en ze zag haar ook voor de eerste keer lachen.

Om medelijden mee te hebben? Maar met wie?

Previous

Maandagmorgen na een ongelooflijke zondag

Next

Gevecht met een tijger

5 Comments

 1. Tja …. heb de film een tijdje geleden, ook gezien, en stelde me toen dezelfde vraag …? Paulien … ? Paulette … ? De strenge en de slome ??? Ze hielden van elkaar, de één miste de andere,dat zag je op het einde héél goed in dat vehaal.

 2. Ja..je weet dat vaak niet als je er zo vanaf een afstandje maar mee te maken hebt hè. Maar ik ben donor van de Alzheimerstichting en dan krijg je van die boekjes thuis en daar staan soms dan echt wel heel schrijnende verhalen in van de mensen die geconfronteerd worden met die ziekte…niet zelf, maar doordat hun partner of broer of weet ik veel wie heel dichtbij het krijgt en ze ervoor staan..ze moeten het vaak maar zien te rooien, óók omdat ze van diegene hóuden en er voor ze willen zijn ( en de toestanden in verzorgingstehuizen vaak niet om over naar huis te schrijven zijn hè)..is zwaar hoor!
  Weet natuurlijk niet of dat het geval was met die twee dames maar het zou zomaar kunnen hè.

 3. ms

  Ik ken de relatie tussen det wee vrouwen niet en je kan dat moeilijk vragen natuurlijk. De eerste keer dat ik ze zo hoorde blaffen dacht ik eigenlijk dat de andere mogelijk een dienstbode was (als dat nog zou bestaan), maar anderzijds is het dan weer de strenge die met de caddy rijdt.

  Anderzijds viel het me op dat ze zei dat zij ook van hier was toen ik antwoordde op de vraag waar we juist woonden. Ze zei “ik” niet “wij”.

  Eigenlijk doet hun relatie er niet zoveel toe, ik vroeg het me gewoon af omdat er zoals gewoonlijk, twee mogelijke waarheden in dit verhaalke zitten.

 4. Pauline en Paulette.Maar daar was het duidelijk merkbaar dat de ene wat leiding nodig had. Soms wordt een strenge houding ook ingegeven uit bezorgdheid zodat de andere geen “kemels” zou maken.Ja als je de situatie niet echt kent is het moeilijk oordelen.

 5. gettie

  En ik zeg alleen maar “ocharme toch” en ik weet niet wie van de 2 die ocharme nodig heeft.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén