Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De trappen van vergelijking

In de lagere leerden we ze al, maar we zullen ze nog eens kort uitleggen. Ze zijn de vorm van een bijvoeglijk naamwoord of van een bijwoord en geven eigenlijk de gradatie weer van het woord in kwestie. Zo zijn er:

 • de stellende trap of de positief = de standaardvorm,
 • de vergrotende trap of de comparatief = die standaardvorm met ietske meer,
 • de overtreffende trap of de superlatief = die standaardvorm met zoveel meer dat nog meer niet meer kan.

Soms heel soms heeft mske zo het gedacht dat er ene te weinig is. Officieel bestaat hij niet maar in het dagelijkse leven komt hij soms voor, namelijk:

 • de overdrijvende trap of de exageratief = de standaardvorm maar dan er compleet over.

Gisteren dacht mske dat weer bij het lezen van dit krantenartikel. In Brugge gaan ouders die hun kindjes willen laten dopen doopcatechese moeten volgen en ze raden de grootouders en al wie er nog maar in de buurt van die kleine komt aan om mee te gaan.

Is het nu eigenlijk na catechese voor de eerste en de plechtige communie en dan de huwelijksschool, gevolgd door catechese bij de communies van de kinderen, opgefrist met drie jaar kleuterklas waarin zelfs de weefmattekes -zie de uitgelichte afbeelding- met die materie te maken hadden, het eerste studiejaar waarin geseltoestellen aan de orde waren en de lagere school met inbegrip van een dagelijks uur gewone godsdienst, een wekelijks uur gewijde geschiedenis afgewisseld met een uur liturgie, niet genoeg geweest?

Gelukkig woont mske niet in Brugge. Voor zolang dat tot Brugge beperkt blijft natuurlijk.

Previous

Het ogenblik van hoogste nood

Next

Iedereen maakt wel eens een slippertje

5 Comments

 1. Ah…die trappen van vergelijking…dat was bekend, dat kon ik volgen. Maar de rest is voor mij allemaal helemaal onbekend. Heb dat artikel nu gelezen en ja, ik dacht dat het een soort leuk familiefeestje geworden was ( ik vond het wel wat op een bruiloft lijken, met die nette kleertjes en die mooie foto’s) hahahahahaha maar dát is dus de bedoeling niet! Ik vond het al overdreven dat de kindjes die lessen moesten volgen ( heb dat bij blogvriendinnen gezien)terwijl ze verder nooit in de kerk komen…maar klaarblijkelijk mag nu de rest van de familie ook op komen draven? allemachtig…en het zal zoiets wezen van: als ik het niét doe wordt mijn kind erop aangekeken en iedere ouder gunt zijn kind zo’n feestje nietwaar? Las eens bij Magda dat zij er een heel ander feest van gemaakt had…misschien gaan meer ouders dat nu dan doen, want ik denk dat het hele gedoe voor de meeste mensen niks meer met het geloof te maken heeft toch hoor!

 2. Mske,Mizzy haalt het al aan.Mijn kinderen hebben alle drie een héél mooi Lentefeest gehad samen met alle kinderen die dit ook deden .Zij hebben zich helemaal niet benadeeld gevoeld toen ze geen 1e en plechtige communie deden.Ik respecteer de mensen die hun kinderen wel communie laten doen . Ik heb iets tegen zo’n feesten die er enkel maar voor de ogen van de gemeenschap zijn en niks meer te maken hebben met geloof.

 3. gettie

  Het is afschuwelijk te weten dat het christendom en de katholieke kerk ons met de grootste onzin hebben opgezadeld : die lieve schattige onschuldige kindjes worden geboren met een “erfzonde”!!! Het doopsel zou dit even rechtzetten en in die tijd was het doopsel ook niet meer dan het doopsel, even raprap in het kapelleke van het moederhuis. Die “erfzonde” moet nogal fel verergerd zijn ondertussen want de hele familie moet nu al op voorhand “boete” doen blijkbaar en zich overgeven aan “voordoopselpraktijken”! Hoe verzinnen ze het, net zoiets als de verloofdencursussen indertijd.

  ps: ik kreeg “gewijde geschiedenis” in de lagere school, bijbelse geschiedenis herinner ik mij niet.

 4. ms

  Wel Gettie, het was “gewijde geschiedenis” en “liturgie” maar mijn geheugen liet me efkes in de steek. Maar ik ga het nu wel aanpassen.

  Eigenlijk vind ik dat het voor sommigen toch nog goed is gekomen, ze hebben ons niet compleet gehersenspoeld.

 5. Wij doen dat niet, ik bedoel zo’n een echt communiefeest geven, wel een lentefeest,natuurlijk . En dat is even plezierig … )) ! Wat dat artikel betreft, heb dat ook gelezen en dacht meteen: Hoe komen ze er toch op?
  Mij niet gezien zenne , ah nee …

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén