Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hoe ouder, hoe nieuwer

Het volgende logske ontstond door iets dat mske las en dat is blijven hangen. Ze hadden het namelijk over kaarten en niet goed zijn in kaarten en zo meer. Over goed zijn met kaarten en echte kaarters gaat het hier niet. Neen, we willen het hebben over de vraag: “oma, ken jij nog een nieuw spelleke?”

mske heeft hen dan al “dag madam” en “zwarte Triene trekken” geleerd, maar ze weet, of beter wist, niet meer hoe “liegen” nu juist in mekaar zit.  Juist ja, we hebben het over kinderspellekes.

Bij “dag madam” wordt er niet gedeeld, enkel het spel kaarten in gelijke hoopkes verdeeld waarvan elke speler er eentje krijgt.  En dan begint het. Elk om beurt dient een kaart op het hoopke in het midden te leggen. Draait er iemand aas, heer, dame of zot om dan vereist dat enige actie. Bij een heer moet je salueren, bij een zot een neus zetten, bij een aas op het hoopke kloppen en bij een dame zeg je: “dag madam”. Wie traagst reageert krijgt het stapelke onder zijn eigen kaarten geschoven. Het spelleke kan uren doorgaan.

Zwarte triene trekken wordt in sommige contreien wel Zwarte Pieten genoemd al heeft mske de indruk dat bij het “Zwarte Pieten” de beide zwarte zotten in het spel blijven. Dat is bij “Zwarte Triene” niet zo. De klaveren dame mag niet meespelen. Tijdens het spelen leg je telkens twee kaarten met dezelfde waarde en dezelfde kleur af tot de zwarte Triene alleen overblijft.

Nu begon mske zo wat te denken over dat “liegen”. Denkelijk weet ze wel nog hoe dat zat. Hetzelfde begin dus als “dag madam”, de kaarten worden in gelijke stapelkes onder de spelers verdeeld. De onderste kaart wordt omgedraaid. Als dat nu bij voorbeeld een klaveren is, leggen de spelers een kaart -gezicht naar beneden- op het stapelke in het midden en zeggen “klaveren”. Dat moet. Dat gaat door tot er één iemand zegt: “ge liegt”. Dan wordt de kaart gedraaid. Is het wel een klaveren, dan mag diegene die “ge liegt” zei alle kaarten onder zijn stapelke schuiven, was het er geen, dan zijn ze voor de andere. Daarna gaat het spel verder op de kaart die laatst werd omgedraaid.

Wat nu met de vraag: “oma, ken jij nog nieuwe -oude- spellekes? Natuurlijk kent mske er nog, maar behalve “liegen” en “fretten” vindt mske het toch nog wat te vroeg om hen te leren stronten of wippen, al kennen Amke en Ella de cijfers en de tekens wel.

Maar hé, Bea, kan je dat “broekske af” efkes uitleggen.

En als ik dat allegaartje aan namen voor simpele kaartspellekes bekijk, dan vraag ik me af hoe ze vroeger nog deftig opgevoed konden geraken.

Previous

Bloedrood bloed gegeven

Next

Van de aap met de hoed

7 Comments

 1. Of … ?
  Hoe ouder hoe zotter zeggen ze bij ons … !Maar Zwarte Pieten,dàt ken ik goed, maar van ‘ Dag madam ‘ had ik nog nooit gehoord.
  Lijkt me wel heel leuk om samen te spelen, ‘k zou nogal ‘ neuske trek’ doen, denk ik, zelfs effe aan die van mijn medespelers … Enkel als wijze van proef hé !

  OT: Moet je daarin gelijk geven … Brrrrrr … !

 2. Ken dat allemaal helemáál niet! Alleen dat liegen, dát dan weer wel. Ach…heb een reuzehekel aan kaarten…vroeger was dat in onze familie erg in en dan zat je hele zondagen tegen kaartende ruggen van aan te kijken…en meestal liep het nog op ruzie uit ook. Dan krijg je wel een aversie voor die spelletjes. Ken alleen maar jokeren…en dat is ook al weer een eeuwigheid geleden dat we dat nog eens speelden…op vakantie meestal. Tegenwoordig lezen we liever dan hahahaha!

 3. ms

  Wel dit zijn allemaal kinderspelletjes waarvoor je dus geen kaartkennis moet hebben, erg prettig om met kinderen te doen.

  Ik houd ook niet van kaarten, ook al omdat het bij ons vroeger thuis ook altijd van dat was. Ik onthoud de kaarten niet maar speel op gevoel. En dat valt niet in de smaak van de echte kaarters, zélfs niet als je op gevoel wint. Ik doe het dus niet meer.

  Maar met Amke en Ella is het wel leuk.

 4. dag madam ken ik niet
  zwarte pieten wel en boekske trek
  boekske trek is dat de spelers een aantal kaarten krijgen, k dacht 8, de rest wordt op tafel gelegd in een boekje, rugzijde naar boven, behalve eentje er naast met prentje naar boven, die die naast de deler zit moet zelfde soort leggen, en kan enkel veranderen van soort door een zelfde figuur/getal, kan je niet leggen, ben je verplicht een kaart te trekken tot je wel kan afleggen…

 5. ms

  Dat klinkt zo wat zoals wat wij “fretten” noemen.

  Ik moet mijn kaartkunde eens grondig onder beschouwing gaan nemen.

 6. bea

  ben nu ook op de hoogte hoe uw kinderkaartspellekes marcheren. Nu alleen nog wachten op kleinkinderen om ze daarmee zoet te houden. Broekske af is nog simpeler dan simpel. Gewoon de kaarten in 2, 3 of 4 (afhankelijk van het aantal spelers) gelijke hoopjes verdelen, tekening naar beneden. De hoopkes blijven op tafel liggen en elk om beurt draait een speler een kaart om. Die de hoogste kaart heeft moet nemen, soort en kleur maakt niet uit. Als er bvb meerdere een even hoge kaart leggen moeten die nog een kaart omdraaien, de ganse pak is dan voor die met de hoogste kaart. Oef, versta je? Simpel om te spelen maar een lange uitleg. Dat spel kan jaaaaren doorgaan want het duurt tot iemand alle 52 kaarten heeft. Succes!
  Oh ja, wie alle kaarten heeft moet zijn broek af doen…vandaar de naam. Tegenwoordig is het beter om die te veranderen, spekje eten mss.

 7. Aha ik ga hier nog leren kaarten ! Ik ken wel spelletjes door de kinderen maar hoe die allemaal noemen weet ik niet eens. Tegenwoordig is het Uno en daar kun je ook lang zoet mee zijn.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén