Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Slow’s mening over het nieuws

Als er ene een scheet laat of een blote tepel laat zien, staat het in de gazet. Maar dat je gratis je nieren kan laten testen, dat zeggen ze niet zé.

Dit wist hij vrijdagmorgen te vertellen toen ze samen met de fiets, wind op kop, richting station stormden en hij speciaal naast mske was komen rijden om dat te melden. Hij had dat in het nieuws gehoord, maar wist niet meer goed of het nu dat van VRT of dat van ROB was geweest.

Ze hebben het gisteravond met hun twee nog zitten opzoeken en blijkbaar gaat het om de wereldnierendag. Niet dat Slow of mske hun nieren willen laten testen, maar het is wel waar wat Slow zegt. Zulke informatie moeten ze niet achteraf geven maar op voorhand.

Nu ja, dat van die scheet en die tepel zeggen ze nu ook op voorhand niet.

Previous

Ooit, een 13de maart die op een zaterdag viel

Next

Stakingspiketten op bezoek

11 Comments

 1. Ik kreeg laatst een mail van de Nierstichting dat helemaal ging over het feit dat hogebloeddruk je nieren (onherstelbaar)kan beschadigen. Nu heb ik dus wél hoge bloeddruk, maar hoef er nog geen medicijnen voor te slikken gelukkig. Maar het is dus wél bekend bij de huisarts en ben daar al diverse malen voor pijn in m’n zij geweest…tóch heeft zij nog nooit iets over m’n nieren ivm m’n hogebloeddruk gezegd…dát vind ik nog veel kwalijker dan dit!
  Dat ze dat van die gratis test niet aan de grote klok gaan hangen is om mensen, die wél voor de lol dan zulke onderzoeken gaan laten lopen doen omdat het gratis is, onwetend te laten…ik vind het niet zo erg..het zal allemaal niet niks kosten voor de maatschappij hè!

 2. ms

  Dat van die hoge bloeddruk wist ik ook niet. Ik heb geen hoge bloeddruk, maar Slow soms wel.

  Nu, voor de leut zou ik nu ook zo geen test gaan doen. Maar misschien zijn er mensen die het wél nodig hebben en dus niet gaan en dat vind ik ook erg als die achteraf te horen krijgen dat het kon.

 3. Maar hoe weten die mensen dat ze zo’n onderzoek nódig hebben? Als ze dat onderzoek nu eens gewoon gratis maakten voor mensen die door hun huisarts hiervoor doorgestuurd worden, dat lijkt me handiger dan zomaar in het wilde weg mensen hun nieren te gaan laten onderzoeken.
  Dat van die nierbeschadiging bij hogebloeddruk wist ik dus ook niet vóór die mail..en het blijkt dat je pas, als er nog maar 30% functionaliteit over is, klachten krijgt..en dan is dialyse zowat al aan de orde! Dus best wel eng!

 4. ms

  Ik dacht te zeggen: “als ze er last van krijgen”, maar als je pas last krijgt als er maar 30% functionaliteit over is, dan ben je ook nog niet naar de dokter geweest hé.

 5. zo is het, ik wist er ook niks van tot ik het op het nieuws hoorde s avonds
  zoiets zouden ze toch luid moeten verkondigen, ik had het wel eens willen laten uittesten, je weet toch nooit dat er iets op til is

 6. Ik wist hier ook niks over en heb dit nieuwsitem ook niet gezien.Ze handelen dit af als een nieuwsvullingske,maar het kan toch erg belangrijk zijn voor sommige Mensen; zo was er een tijdje terug ook een mededeling dat je die bewuste dag gratis bij een huidspecialist kon langsgaan om verdachte plekjes te laten onderzoeken. Als je verder zocht dan bleek het dat je al maanden op voorhand een afspraak moest regelen met een huidspecialist.Doen ze daar nu om? Ik had een vlekje op de rug dat volgens mijn dochter groter werd, ik heb dit door een huidspecialist laten onderzoeken …tegen betaling uiteraard.( gelukkig niets verontrustends)

 7. Ik kom pas van de dokter en had het ook maar achteraf gehoord van die” nierentest”,mijn nieren worden af en toe getest omdat de ene nier wandelt (ze zakt een beetje nu en dan ,er is verder niets aan de hand,wel met hoge bloeddruk,maar het geeft bij geen invloed op de nieren(voorlopig),het is maar goed want ik heb al genoeg,
  groetjes

 8. bea

  Die informatie zou op voorhand gegeven moeten worden, die wil kan zich dan tenminste laten testen.

 9. Hehe..nee, maar ik denk dat ze dan echt gerichte ernstige klachten bedoelen…zo af en toe eens wat pijn in de lendestreek kan er ook al op duiden hè, dat er iets niet goed is. Ik bedacht me dat de huisarts de afgelopen keer wél m’n urine testte om te zien of er iets aan m’n nieren schortte..maar toén zat de pijn veel te hoog om daarvan te kunnen zijn. Maar zo’n 5 jaar geleden had ik wél lage pijn in die zij…en ik ben toen zelfs nog naar een uroloog gestuurd en die onderzocht alleen m’n blaas! Ik neem aan dat de kennis van die nierbeschadiging door hogebloeddruk er toen nog niet was? Én dat die nieren toen niet zo gemakkelijk onderzocht konden worden, want hij zei letterlijk dat zo’n onderzoek veel te duur was om als eerste te doen!

 10. Gettie

  @ mizzD, eventjes wat ongerustheid wegnemen, het is niet zo dat verhoogde bloeddruk automatisch nierbeschadiging geeft. Nierbeschadiging kan enkel optreden indien je verhoogde druk hebt in de renale bloedvaten, net zoals je longproblemen krijgt als de druk in de pulmonaire vaten verhoogd is. Het gaat hier om totaal andere ziektebeelden dan de “gewone” (niet negatief bedoeld) hoge bloeddruk.

  Slow heeft gelijk met zijn commentaar, het is als een adventskrans ophangen na kerstmis!!

 11. Aha! Dank je voor die info Gettie! Tja…ik vind dat ze van de Nierstichting dan best wel de mensen met onrustgevoelens opzadelen die niet nodig zijn! Heb er de hele mail nog eens goed op nagelezen, maar over de dingen die jij hier schrijft wordt dan weer met geen woord gerept…tjonge…als leek word je dan toch wel zwemmende gehouden hè!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén