Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Ronde

De Ronde van Vlaanderen is een hoogdag in de Vlaamse wielrennerij. Zodoende ging Woestijnvis er een reeks over maken die nu door de VRT wordt uitgezonden.

Na twee afleveringen dacht mske dat ze misschien niet meer wou kijken. Slow vond het wel interessant om achter de schermen te kijken, dus deed mske er aflevering drie ook nog bij. Die was beter. Dus bekeek ze de volgende ook maar. Gisteren keek ze niet meer.

We zegden het al, de hoogdag van het Vlaamse wielrennen en wat maken ze er van? Ze geven een beeld van de Vlamingen, als waren het allemaal verknipte geesten. Die personages? Loopt daar nu écht een normaal mens tussen?

Je hebt zo:

 • die drie die poepeloerezat een meisje omver rijden. Dat meisje, ocharme?, blijkt een drugsverslaafde. Haar vader, ocharme?, een alkolieker. Okee, dat meisje en haar vader zijn dan wel Duitsers, maar ze wonen toch hier.
 • die vader die zijn zoontje gaat leren schieten, met een echte paffer. Een driftkikker eersteklas bovendien.
 • dat gezin waar de vader naar de koers kijkt om te kunnen zeggen wat zijn dochter, regie-assistente, verkeerd doet. En die kleine die dat ook doet. De moeder wordt dement maar lijkt nog het normaalst.
 • het gezin waar de vader grommelt omdat zijn dochter het alaam van de grootvader op de rommelmarkt heeft verkocht en de draad van de grasmachine gaat repareren. Dat het wc verstopt is, mag hij niet weten.
 • de vent die op zo een drukke dag nog rap eens een kabardoesjke binnenspringt, waar hij bekakt buiten komt.
 • de mensen van dat kabardoesjke dus.
 • de leuter die met de VIP-wagen meemocht, maar uiteindelijk met de reclamestoet wordt meegestuurd omdat er een andere voor de VIP-wagen zijn vrouw heeft meegebracht. Die wagen wordt uit de reclamestoet geweerd omdat die leuter ineens pressé moest …
 • de mensen die wel met de VIP-wagen meemochten maar die verdorie een stukske kunnen zagen, maar zagen dat die doen.
 • het koppel dat besluit samen zelfmoord te plegen, maar waarbij de vent uiteindelijk besluit dat pillekes pakken te gemakkelijk gaat, zijn vrouw verstikt en dan maar probeert zichzelf op te hangen, wat grandioos mislukt.
 • De pastoor die de misdienaar de hemel inprijst, wat op zich niet bepaald van een zieke geest getuigt, maar dat gezien de laatste verwikkelingen toch wel wat ongemakkelijk overkomt. En bovendien … zat die pastoor nu eigenlijk vorige week het middageten van zijn moeder niet op te eten? Of had mske dat verkeerd voor?

Wat we ook niet snappen is dat de VRT een reeks gaat uitzenden waaruit blijkt dat haat en nijd en jaloezie bij hen hoogtij vieren. Het zou ongeloofwaardig zijn het tegendeel te beweren, maar moet dat nu echt zo expliciet in beeld gebracht worden?

Zit er nu ene normale in die serie? Jawel, Ludo Dierckxsens, maar die speelt zijn eigen.

Eigenlijk is mske ook wat ontgoocheld in enkele van de acteurs die ze wel graag ziet spelen. De ene zie je niet dikwijls in series, de andere kan er niet uit wegblijven, maar toch … Ze vond hen beiden goed, toen die eerste keer dat ze hen bezig zag. We hebben het over Dirk Roofthooft en Koen De Graeve.

Blije mensen? Ah ja, die twee vrouwen die naar de Koppenberg gaan om naar de koers te kijken. Of die blij gaan blijven, dat is een ander paar mouwen, want die rechercheur van die de zaak van dat vluchtmisdrijf? Die blijkt met één van beiden getrouwd geweest en die was snellende richting Koppenberg. Volgens mededeling van Slow heeft hij ondertussen die vrouw al gevraagd om terug te komen.

De optimisten zeggen dat de serie naar een een ontknoping gaat, waar we allemaal versteld zullen van staan. Wel, dat is best mogelijk, maar mske vreest dat tegen dan de meeste kijkers zullen afhaken of in het beste geval in slaap gevallen zijn.

pske van mske:

  Dat die van Woestijnvis mijn vriendjes niet meer zijn heeft niks met mijn opinie te maken. Het is pas deze morgen dat ik heb op gezocht wie het gedrocht gewrocht heeft.Previous

Bingo! Bingel …

Next

PLING!

24 Comments

 1. Och..maar dat is alle series zo hè…een heleboel normále mensen is denkelijk niet zo leuk om naar te kijken? Ik ken de hele serie niet en in deze tekst staan zóveel woorden waarvan ik niet weet wat het is ( hehe…en andere woorden denk ik niet dat jíj bedoelt wat wij ermee bedoelen, zoals een leuter hahahahahaaa), dat ik me niet zo goed kan voorstellen waar het nu allemaal precies over gaat. Ik heb een heel klein stukje bij de laatste show gezien, juist ja, met Ludo Dierckxsens ( waarom moesten jullie die familienamen eigenlijk allemaal zó ingewikkeld maken..Dierksens was toch ook al leuk geweest? haha!) en er leek me al niks aan hehe!

 2. Oh…De Laatste Show dus hè!

 3. ms

  Juist! Maar het kan toch geen kwaad als zo een paar, relatief normale, mensen zouden tussen lopen die een beetje een rustpunt zouden vormen.

  Tja, onze achternamen, die komen voort uit oudere schrijfstijlen en spellingen.

  Zoals Slow zei: “Dierckxsens” schrijf je met alles er op en er aan.

  Een leuter? Dat is een afkorting van leuteraar en een leuteraar die leutert. Typisch is dat de uitspraak van die vent al direct genoeg was om een FB pagina te beginnen.

  Raar, dat je niet naar een kabardoesjke vraagt.

  Maar ja, Slow en de Ronde van Vlaanderen. En zo zullen er nog mensen zijn die gaan kijken omwille van die koers en dan gaan zij – de makers dan – denken dat ze een goeie reeks maakten.

 4. Een paar relatief normale mensen…in België???
  Euhm ja..dat was één van de woorden waarvan ik niet weet wat het is ja, dat kabarnogwat..en die leuter…hmja..zo zou je het kunnen gebruiken, want wij zeggen ook leuteren tegen kletsen, maar dan toch liever leuteraar..want een leuter is hier een ander woord voor een mannelijk geslachtsdeel hahahahahaaaa!

 5. ms

  Wat is bij jullie géén ander woord voor een mannelijk geslachtsdeel?

  Vandaar die “relatief normale mensen” vanuit Belgisch oogpunt.

  Een kabardoesjke is een woord voor een kleinschalig bordeel, maar dan eentje waar je al direct het woord “verdacht” kan opplakken.

 6. Wat is bij jullie géén ander woord voor een bordeel??

 7. ja mske, na afl. twee dacht ik het op te geven, maar toch keek ik nog naar afl. drie en die was dan terug goed en dus blijf ik nu kijken.
  Maar heel vreemde verhaallijnen hoor, je moet ferm aandachtig zijn en ik lijf nu kijken omdat ik toch wel weten of er eigenlijk een eindpunt is, zoiets als eind goed al goed, of allen de dieperik in of wat dan ook, of zouden het losse stukken blijven waar je geen weg mee weet
  vreemd, heel vreemd

 8. ms

  @ mizzD: wel, wij gebruiken het woord “bordeel” ook voor andere dingen, zoals als er wat overhoop staat, maar dat komt dat uit het Frans: “quel bordel!”

  @ Fotorantje: ik ben meer verveeld dan nieuwsgierig. Eigenlijk ben ik niet nieuwsgierig van aard. En ik zie niet in wat er nog kan goedkomen nà al wat daar al gebeurd is.

 9. Ik heb weleens gelezen dat die namen van jullie min of meer verfranst zijn geworden, om beter zaken te kunnen doen met de Fransen toen dat goed uitkwam! Anders zouden ónze familienamen ook wel zo’n beetje hetzelfde zijn als die van jullie hè…we zijn nu dan wel op vele fronten heel verschillend, maar óóit toch tesamen als de Verenigde Nederlandse Republiek begonnen en toen werden de namen verzonnen. Ik sta er soms echt wel verbaasd over hoor, over die schrijfwijze van jullie namen, alsof het persé zo moeilijk mogelijk moest haha..geen enkele naam zonder e achter een a, geen enkele i want dat wordt altijd een y en een k…oh oh…nóóit zonder c ervoor en liefst nog met een x erachter! Had er ooit nog eens een postje over willen schrijven, maar dat wordt alstig op een blogje waarop ik zo min mogelijk echte namen wil gebruiken hahahahaaa!

 10. ms

  Wel, okee, neem de mijne, dat is er ene met “ae”. Dat is dus de oude schrijfwijze van “aa”. Nu heeft er ooit één of andere heemkundige kring een onderzoek gedaan naar een bepaald soort familienaam. De mijne zat er tussen en die is terug te vinden tot in 1100. En raar maar waar, daar staat géén “aa” noch “ae” in die oorspronkelijke naam, die “ae” is er later bijgekomen om op een zekere manier aan te duiden dat dat een afstammeling was van …

  Die stamboom is later niet verder gezet hoor. De laatste eeuw of zo staat er niet meer bij en ik hoef dat allemaal niet te weten.

  Slow’s naam had een “ij”, één of andere luie tamboer op één of ander gemeentehuis schreef overal “y” als het “ij” moest zijn en bij de aangifte van de geboorte van Slow’s vader heeft hij ook die “ij” vervangen door “y”, waardoor Slow’s vader ineens een andere achternaam had dan zijn vader, zijn broers en zussen.

  Gemeentehuizen hebben daar ook een grote rol in gespeeld. Zo hebben ze bij een verhuis in 1984 een “a” van één van mijn voornamen in een “e” veranderd. En ik heb daar ook nooit een poot voor uitgestoken. Allee, toch niet voor de laatste letter van een derde voornaam zeker.

  Maar ik vind de meeste Belgische achternamen wel erg geslaagd, daat zit zo een snuifje verleden aan vast.

 11. Vorig jaar de Giro d’Italia zien langsfloepen, maar da was ook snel weer voorbij..ben nie een echte wielerfan hè…maar een serie daarover, neeeeeee

 12. ms

  Het gaat over fictieve verhalen naast die koers. De koers is gewoon de rode draad.

 13. Oh ja…die lui op de gemeentehuizen zullen er ook zeker aan bijgedragen hebben dat sommige namen niet meer zijn zoals ze waren…mijn eigen moeder bijvoorbeeld schreef haar achternaam met een y erin, ze was er erg van overtuigd dat het zo altijd wás..maar haar twee broers schreven het altijd met een ij..en die hun kinderen dus ook en dat vond m’n moeder dus héél erg, want ‘zo heetten ze niet’!
  Maar als het allemáál op het conto van die heren in de gemeentehuizen geschreven moest worden…ál die ae’s en ckx’sen..dan zijn jullie Belgen nog een veel burgerlijk héél gehoorzaam volkje dan ik al dacht..óf iedereen vond het net als jij wel mooi zo..beter Slaevynck dan Slavink geheten hè!

 14. ms

  Natuurlijk komt het niet allemaal van de gemeentehuizen, er zullen wel de nodige Hyacinthen Bouquet tussen gezeten hebben ook. Maar mijn schoonzus heeft een naam met “ck” en dat hebben jullie ook wel van: “De Cock met Cee O cee ka”.

  Het is iets van vroeger. En als we er nu wat willen aan veranderen moeten we betalen.

  Maar de mijne zou ik niet laten veranderen, dat is een lekkere ouwe, of beter ene waarvan geweten is dat het een ouwetje is.

 15. bea

  Toen ze er reclame over maakten wist ik al dat ik niet zou kijken. Toen de eerste aflevering begon, nam ik ze op…en ik neem nog steeds op maar moet nog kijken naar de laatste aflevering. Volgens mij zijn het al normale in die serie Je moet de mensen eens goed afloeren, je zal er van versteld staan van hoeveel er lijken op die personages )

 16. Hihi..ja ja…de Cock met ceeooceekaa…maar gewoon Kok hebben we ook…en jullie?

 17. ms

  @ Bea: Ik loer niet naar mensen. Ik heb mijn portie rare personages gehad. En telkens ik denk dat ik alle knetters van de wereld ben tegen gekomen komt er nog ene de hoek om.

  @ mizzD: Ja hoor! Maar ik weet niet of hij van bij geboorte zo heet of dat hij zijn naam liet veranderen. Dat is namelijk een traiteur, t.t.z. hij heette wel zo maar ik weet niet of hij de schrijfwijze liet veranderen. Hier het bewijs.

 18. Hey leuteraars,het gaat hier wel over de Ronde hé!Jullie reacties horen thuis in een ander postje,hahaha!
  Mijn gedacht over de Ronde :overroepen door de pakken reclame die ze errond hebben gemaakt. En de hele reutemeteut van BV artiesten passeren hier de revue.Kan het best geloven dat het een dure reeks wordt want die BV’s gaan dat heus niet voor niks doen.Voor mij zitten er veel te veel verhaallijnen in en die kunnen ze niet allemaal deftig uitwerken. Ik vind die hele reeks nu al een dikke flop.Toch ga ik het uitkijken ,ik wil weten hoe en wat er nog allemaal wordt bijgesleurd.
  Maar de Ronde vergelijken met de reeks van Vlees en Bloed zoals de pr macine in het begindeed….vergeet het maar.

 19. hé dat smiley-tje heb ik niet bewust getikt ,het moet zijn, :is overroepen

 20. Haha…een traiteur die de Kok heet dat is wel héél toevallig hè! Die heette natuurlijk Mestemaecker maar dat klonk ondanks alle extra letters niet zo smakelijk voor een traiteur..! whahahahahaa!
  Hoewel wij hier in Rotterdam een firma hebben die Beenhakker heet en die verkopen..rolstoelen en aanverwante artikelen! hahahahaa!

 21. ms

  @ Magda: Neen, die acteurs, buiten de twee genoemde, vind ik zo denderend niet. Allemaal typisch van die Woestijnvis acteurs.

  @ mizzD: Neen neen, hij heette wel degelijk zo, maar de schrijfwijze kan aangepast geweest zijn.

 22. Btw…als je het niet over mannelijke geslachtsorganen wilde hebben…waarom begin je dan eigenlijk ineens over de cock met ceeooceekaa??

 23. ms

  Die ook al?

  Maar dat weet ik, maar het is wel Engels, al gaat het dan niet over diegene die ’t eten op tafel krijgt.

  Maar die Engelse haantjes zijn toch maar kleintjes!

 24. Daar weet ik nou weer niks van!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén