Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De mannekes op de vaas

Het verleden blijft ons achtervolgen, al is het dan een vermelding op een blog.

En al ging het oorspronkelijke bericht dan eigenlijk over nonnen, het boekske met de Griekse mannekes is misschien ook wel een verhaaltje op zich waard.

mske was bij de chiro in die dagen en ze deden een papierslag. En daar is een klein gat in de herinnering, want mske weet niet meer hoe of waarom. In elk geval werd het opgehaalde papier geselecteerd en kwam het boek op de proppen.

Was het een kunstboek? Of was het gewoon een dikke brochure? Dat weet mske niet meer. Ze weet alleen dat ze die Griekse kunst mooi vond. En ze nam het boek en stak het bij haar andere boeken.

En toen de non in het vijfde leerjaar het over de Grieken ging hebben, nam ze het mee. Ze was dan ook verwonderd toen ze van moe en va een preek kreeg van hier tot ginder. Over schandalige boeken en verontwaardigde nonnen.

Ze heeft het boek nooit terug gezien. Wat is er mee gebeurd? Hebben moe en va het weggemaakt? Heeft de non het gehouden? Dat weet ze niet.

Wat ze wel weet is dat ze sindsdien de Grieken die ze nog tegen kwam, bloot of niet bloot, eens goed ging bekijken. Maar eigenlijk zag ze daar niks speciaals aan hoor. Als ze het over dat dingske daar ergens halfweg hadden, dan begreep ze ook niet wat daar mis mee was. Broer had ook zoiets en toen ze nog kleiner was had ze toch met Broer in bad mogen zitten.

Neen, mske mocht die Grieken zo niet meer. Vervaarlijk volkske vond ze dat. En toen ze in het eerste jaar middelbaar écht over de Grieken gingen leren sloeg ze er met haar klak naar. Dat komt dan deels ook omdat die lessen werden gegeven door de non die geen rijkswachterskinderen kon uitstaan. mske was er juist niet voor gebuisd.

Later, maar dan veel later, ze was al getrouwd, heeft mske zich de boeken aangeschaft om de Griekse geschiedenis zelf te bestuderen. Ondertussen wist ze natuurlijk alles al over dat dingske daar halfweg en vroeg ze zich af hoe een volwassen vrouw, al was het dan een non, daar aanstoot kon aannemen, aangezien het bij al die Grieken toch maar een dingske in rust was.

Previous

De ander

Next

De platte vogel

8 Comments

 1. Hahahahaa…dat pske is wel grappig hahahaha daar zit inderdaad ook nog iets anders tussen!
  Maar zúlke plaatjes dus? amai…die nonnen waren dan wel al héél snel van hun melk zoals jullie zeggen hè! pffff!
  Heb trouwens weleens gelezen dat de oude Grieken dachten dat als je veel hersens had, dat je dan wat kleiner geschapen was van onderen (blijkbaar dachten ze dat dat met elkaar te maken had…logisch dat een hoop mannen dáár nog steeds mee ‘denken’ dus hahahahaha!)…vandaar dat die godenbeelden allemaal van die ieniemienies hebben…ze dachten dat die héééél slim waren..!

 2. ms

  Sjaans dat nonnen geen dingske halfweg hebben, want met hun hersens ter grootte van een erwt …

 3. Dat was geen dingSKE meer geweest dan hè woehahahahahahaaaa!

 4. ms

  Daarmee dat de Grieken alleen slimmeriken schilderden. Als je zo een dommerik op een slanke amfora moest krijgen …

 5. gohgoh, ja vroeger moest dat mooi afgeplakt zijn hé
  zelfs bij de les anatomie, en k was toen 17 jaar, was daar halfweg nog een wit klevertje )
  maar die griekse ventjes, typischer kan niet hé, op vazen, op borden, de soevenierwinkels liggen er vol van

 6. ms

  En zo vestigden ze er maar juist de aandacht op.

  Was één wit klevertje genoeg? Dan zal het ook wel over slimme gegaan zijn in de les anatomie.

 7. Over die griekse mannekes ,daar werd zedig over gezwegen in de les van grieks.Het werd ons vlug ingepeperd dat we ons bij de les moesten houden. En die “dingskes ” waren ook zo’n niemendalletjes ,het lachen niet waard

 8. ms

  Op mijn elfde was ik nog zo kinderlijk dat ik die dingskes nog niet eens had gezien. Het enige wat ze er mee gedaan heeft is mijn aandacht er op gevestigd.

  Zoals er staat, toen ik kleiner was had ik Broer ook wel gezien en dat nooit eigenaardig gevonden. Broer was een jongetje, dus vond ik dat normaal.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén