Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Der achter kommen der nognognog …

mske was klein en logeerde bij haar grootmoeder. En klein mske en Broer sliepen op nonkel’s kamer, die volgens mske in die tijd net in Keulen zijnen troep gaan doen was. Om op die kamer te komen, moesten ze langs de trap, door tante’s kamer en daar nog een trap en door het valluik, naar de zolder waar een kamer was afgemaakt.

Die nacht was mske al in een diepe slaap toen ze werd gewekt door een hels lawaai. Broer was ook wakker en ze lagen met hun beidjes te luisteren in het donker. En kortbij dat dat was. Ze raasden aan grootmoeders huis voorbij. Vroem vroem vroem vroem … en dat ging blijkbaar eindeloos door.

’s Morgens vroeg mske aan grootmoeder wat dat was geweest. En toen zei grootmoeder dat het een rally was. Weet je dat mske nu twijfelt of grootmoeder écht het woord “rally” gebruikte, al denkt ze van wel.

Achteraf bedenkt mske dat ze eigenlijk niet weet of het echt zoveel auto’s waren of dat het auto’s waren die rondjes reden. Maar in het donker had dat wel overdonderend geleken. En dat ergens eind jaren ’50 of in het begin van de jaren ’60. Zoveel auto’s waren er toen immers nog niet.

mske heeft al geprobeerd er iets over te vinden. Mogelijk is dat maar eenmalig geweest want nergens is er ook maar één vermelding over. En de mensen die het kunnen weten moeten toch bijna 20 jaar ouder zijn dan mske. Een oproep op internet zou dus ook niet veel uithalen.

Previous

Ze kon het rijmen niet laten …

Next

Alles maal drie

11 Comments

 1. Als je als kind in het donker naar zoiets ligt te luisteren lijkt het algauw eindeloos natuurlijk…maar waaróm geen oproep op het internet..er zijn zat ouwe taaien van rond de 80 die ook op pc’s bezig zijn hoor…you’ll never know!
  Groetjesss!

 2. bea

  Een nachtelijke rally zo lang geleden…vreemd dat er niets van terug te vinden is.
  Is daar geen rusthuis in de buurt

 3. Heb eens op google gekeken..maar er wordt toch wel over regelmatigheidswedstrijden ‘snachts gesproken hoor voor de jaren ’50-’60..niet precies waar ze waren maar dát ze er waren dus.
  De auto’s op het plaatje hier lijken me trouwens eerder van vóór de oorlog hoor…dertiger jaren! zó oud ben jij toch nog niet?

 4. ms

  Het was donker hé! Ik heb die auto’s niet gezien!

  Eigenlijk zocht ik een prentje van nog oudere auto’s maar toen viel ik op dit en vond dat nét wat het moest zijn.

  Ik weet niet hoe oud ik toen was, zeker niet ouder dan acht.

 5. Aha..tóch dertiger jaren dus..!!

 6. ms

  Ik weet niet met welk rekenmachien je werkt, maar er klopt iets niet aan.

 7. Nou, ik vind het plaatje erbij alvast geslaagd!

 8. Bijna niet te geloven dat er zovéél jaren terug zoveel vroemmachines tijdens de nacht reden!!!Hadden ze toen wel al lichten op hun auto’s

 9. Nee magda…er liepen er vooruit te rennen met blaker met kaars..!!

 10. ms

  Er kwam een omzendbrief bij alle bewoners langs het parcours!

  Zet een kaars voor je raam vannacht,
  Want de rally wordt langs hier verwacht!

 11. woooeeeeaaaaahhhh!!!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén