Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het verhaal van Stoffel

Slow kwam binnen en gooide het fietsslot op het buro. Hij zei: “Ik denk dat het kapot is”.

mske pakte het beet en ja de sleutel draaide niet meer om. mske spoot wat olie in het slot en na enkele seconden werkte het weer.

“Wat een beetje olie toch doet” zei mske toen Slow terug binnen kwam. “Bij mij werkt het niet” zei Slow, terwijl hij nogal bruusk aan de sleutel wrong. mske nam het en draaide de sleutel voorzichtig om terwijl ze zei: “je moet daar niet op vliegen zoals Stoffel op zijn kat”.

Dat was een uitdrukking die mskes moeder gebruikte als iemand wat te onnadenkend of te bruusk met iets begon, dat dat was zoals Stoffel op zijn kat.

Als mske daar wat verder over nadenkt vraagt ze zich af wie die Stoffel wel was en wat die die kat dan aandeed. Een beetje googelen haalt ook niets uit. Toch maar een rare uitdrukking, op de keper beschouwd.

Previous

Het ging een beetje waaien

Next

Een kat met maar 6 levens meer

9 Comments

 1. hahaha, dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik hier die uitdrukking las “wie is stoffel?”. Met een zachte hand bereik je soms idd meer dan dat je ergens aan gaat wringen en trekken

 2. Ik ken alleen Stoffel de schildpad..uit de Fabeltjeskrant..maar die had bij mijn weten geen kat! hehe! Het zal van een volksvertelling overgebleven zijn..het verhaal alláng vergeten, maar de uitdrukking niet.

 3. bea

  Een hele vreemde uitdrukking Bij de naam Stoffel denk ik ook aan de schildpad van de fabeltjeskrant maar die zie ik niet zo direct op een kat vliegen, eerder omgekeerd.

 4. Sloef goede avond…

  zachtjes aan…dan breekt het koordje niet en inderdaad, een durppelke verandert veel in een mensen-, dieren- en plantenleven . Bruut geweld loont nooit en u vasthouden aan de takken van de bomen en goed kijken of alles afgesloten is, wanneer een weerman of -vrouw een beetje wind aankondigt ! Fijne groetjes )pepino

 5. Nou weet ik eindelijk wie Stoffel it de Fabeltjeskrant is

 6. Vond op Google alleen dat het een Veurns dialectgezegde is, dat van die Stoffel..dus misschien iemand uit Veurne..ooit?

 7. ms

  Veurne dan nog? Voor zover ik weet hebben mijn voorouders nooit wat met Veurne te maken gehad.

 8. Hehe..ze kunnen wel een buur die oorspronkelijk uit Veurne kwam hebben gehad hè..als je iets maar vaak genoeg hoort, neem je het wel over.

 9. Dat zal ene Kristoffel geweest zijn die zijn kat afranselde omdat hij het vlees uit zijn teljoor heeft gepikt! En als het dat niet is dan is het een ander verhaal,maar een oorsprong zal het wel gehad hebben en dan wordt het verder verteld en verder verteld en weet men de oorsprong niet meer….

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén