Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Twee Belgen in automatenland

Na enkele dagen is het bedrag op die OV-chipkaart dan gezakt. En dus konden ze niets anders dan er opnieuw geld op storten, dat was de enige oplossing natuurlijk om nog verder met dat openbaar vervoer te rijden.

Op naar de automaat! Ze gingen toch geen € meer betalen om die kaarten op te laden zeker. Een heel omslachtig gedoe van klikken op “opladen”, “saldo”, “bedrag” om dan uiteindelijk de bankkaart te moeten invoeren.

Allemachtig! Wat was me dat? Die machine pruttelt wat tegen en zegt: “saldo ontoereikend”. Wablief? Als versteend staan twee Belgen naar die automaat te kijken, want dat saldo is niet ontoereikend.

Na vijf minuten, toen ze wat bekomen waren van de schok, stapten ze naar de overkant van het plein, naar de ABN Amro. Natuurlijk was dat saldo niet ontoereikend. Gedomme, twee Belgen zouden ter plekke twee hartinfarcten kunnen krijgen hebben.

Ze hebben zich dan naar boven in dat metrostation gerept, waar nog automaten stonden. De hele poespas later zegt die automaat: “kaart geweigerd”. Die automaten werken wel met muntstukken maar volgens één van de Belgen moest je er minimum voor 10€ per kaart op zetten en dat met 6€ nikkel in de portemonnee. Maar om het hoekje was een loket en daar zat iemand.

Maar die kon die kaarten niet opladen en die kon, mocht, wilde geen geld wisselen maar ze ging dat eens efkes arrangeren en ze griste de kaart beet en probeerde de hele ramsamsam om even goed te lezen: “kaart geweigerd”. Zegt dat behulpzame mens dat ze dan maar bij de chauffeur een ticketje moesten nemen, maar zo een ticketje kost 3€ en een sjiek terwijl met die kaart maar de helft betalen. “Als het zo zit” zegt de grote Belg “dan ga ik te voet”.

De twee Belgen wilden naar buiten stappen toen het oog van de kleine Belg net op het scherm van die automaat viel waar iemand voor 3€ aan het opladen was. Was de grote Belg zo groot niet geweest, de kleine Belg had hem daar ter plaatse een pets kunnen geven.

Tweede ronde automaat. Een heel omslachtig gedoe van klikken op “opladen”, “saldo”, “ander bedrag” om dan uiteindelijk geen munten te kunnen invoeren. Dat mens in dat loket zat nog daar. Met tegenzin maar terug gaan melden. Het lukte haar ook niet. Maar achter het hoekske was nog een automaat. Roefel daarheen.

Daar heeft dat mens 3€ op de ene kaart geladen. Maar op de vraag of ze een ticket wilden of niet drukte die op “neen”, zonder medezeggenschap van de Belgen terwijl die wél een ticket wilden ter indiening bij de belastingen, want dat is aftrekbaar, nondjedie.

Afin, de tweede kaart zouden ze dan zelf wel doen. Maar dat was buiten die vrouw gerekend. Die nam ongeduldig de tweede kaart en de centen zomaar uit hun handen, laadde de kaart op en drukte terug op “neen” bij de vraag over dat ticket. Net of ze onmondige kinderen waren. Soms kan iemand te behulpzaam zijn ook.

De Belgen, tenminste één van hen kreeg stillekesaan stekels en die gingen stillekesaan rechtstaan. Zegt dat mens toch: “jullie lijken wel helemaal op de dool”.

Die avond zijn twee Belgen bij ene Albert een brood gaan kopen en ze betaalden met 20€ en zegden dat ze hun wisselgeld in munten wilden.

De volgende morgen ging het tussen hen en het machien. Maar eerst … eerst zagen ze een vrouw geërgerd haar bankkaart wegsteken en wegstappen en zagen ze een studente geërgerd haar bankkaart wegsteken, haar ganse hebben en houden op de grond deponeren om in elk zakske naar munten te zitten zoeken. Laat ons zeggen dat die automaat op de dool was en geen twee Belgen.

In elk geval, het wonder geschiedde. De poespas verliep vlotjes, de munten ook, toen een stem achter hen weerklonk: “lukt het, mijnheer, mevrouw?” Even, heel even kwamen de stekels terug, maar het was een andere vrouw, een blonde, en na hun: “ja hoor, perfect” wenste ze hen nog een prettige dag.

Sedertdien waren de Belgen steeds met een aantal muntstukken op stap. Je kon nooit weten. Maar nu alles op rolletjes liep kwamen ze ineens tot het besef dat het systeem van de OV-chipkaart een goed systeem is. Beter dan dat in België waar de chauffeur om de haverklap ticketjes moet verkopen en zones moet invoeren omdat niemand weet hoeveel zones hij of zij nu precies moet hebben. Neen, opstappen, chipkaart voor de lezer, afstappen, chipkaart voor de lezer. Poepsimpel.

Leuk? De allerlaatste dag ’s morgens, geladen met valiezen en tassen stonden ze zowat te kijken welk poortje ze die avond zouden moeten nemen voor de metro die hen naar het station zou brengen toen de blonde vrouw opdook met een collega en zei dat ze hen herkende. Tja, het zijn wel een paar eigenaardige verschijningen, die Belgen van ons. Ze hebben daar een minuut of vijf staan lameren met die vrouw en haar collega.

Die avond van de allerlaatste dag, geladen met valiezen en tassen stonden ze daar klaar om door het poortje richting metro te gaan toen de bemoeizuchtige donkere er aan kwam. Ze had hen ook herkend. Ze konden de verleiding niet weerstaan en hebben haar even uitgelegd dat die automaten daarboven gewoon kaartenhaters waren waarop ze zei dat het allemaal een kwestie van gewoonworden was. Maar ach, ze heeft het poortje open gehouden zodat ze met hun beidjes ongestoord met al die bagage door konden.

Is het ten einde? Neen. In het centraal station weigerde het poortje de kleine Belg er uit te laten. Het poortje ernaast weigerde doorgang aan een Nederlandse vrouw. Ineens ging dat Belgische poortje wel open maar nog voor er één stuk bagage tussen was, ging het weer dicht. De kleine Belg heeft dat poortje daar een coup de Q gegeven! Maar een coup de Q zodat het ding sofort eieren voor zijn geld verkoos.

En toen stak ze daar een stuk bagage tussen en nodigde de Nederlandse vrouw maar uit om ook langs daar naar buiten te komen. Maar ze weigerde. Reden? Dan ging haar kaart voort aangerekend worden. Die Nederlanders toch.

De Belg in kwestie zou dan naar zo een loket stappen, een klapke gaan doen met die daar achter dat glas zodat de doemp uit zijn oren kwam en hij van eerlijke schaamte niet anders zou durven dan die afrekening stop te zetten zonder daar een halve € voor aan te rekenen.

Nog een paar kleinigheden? Sommige toiletten zijn daar onbemenst en bij stroompanne wordt in bepaalde stations niet gehalteerd.

Ze kunnen het nogal uitleggen daar boven onze noordergrens. Efkes een suggestie? Een melding bij idiote automaten dat de kaarten niet worden geladeerd.

Previous

Twee Belgen

Next

Jolly Jacqueline

13 Comments

 1. Die suggestie? dat kunnen ze dan bij 95% van die automaten gaan zetten als ik alle verhalen die ik erover gehoord heb mag geloven!

  Denk je dat die achter dat glas dat zou kunnen, die rekening stopzetten? al kon je praten als Brugman waarschijnlijk nog niet!

  Een goed systeem?? als die vermaledijde automaten het allemaal deden misschien!! Met de vorige kaarten, de strippenkaarten, ging het allemaal een stuk soepeler én goedkoper hoor.

 2. ms

  Wel, dat is het juist. Het is een goed systeem maar ze hadden er eerst de kinderziektes moeten uithalen.

  En ik weet niet of het bij ons goedkoper gaat. Ik denk van wel, dat wel. De metro in elk geval. Daar kopen we een 10-rittenkaart van 12€ en rijden per rit het ganse metronet door, indien gewenst.

  Mogelijk zou die dat niet kunnen, maar ik zou me daar toch niet laten gijzelen door een stomme metalen baar die niet wil open gaan. Of ik was blijven staan en had Slow efkes naar die achter dat glas gestuurd. Ondertussen kon ik dan een claustrofobische aanval krijgen of zoiets en heel dramatisch flauw vallen.

 3. Slow? maar..maar…waren júllie dat dan..die twee Belgen?? wie was dan de grote en wie het kleintje??

 4. ms

  Dat weet ik niet precies.

  Dat was in de veronderstellende wijs. Als ik dat moest geweest zijn, had ik …

 5. bea

  Twee belgen en de automaten, de titel voor een komische film vooral als je het niet zelf meemaakt…in dat geval had ik het al minder grappig gevonden.

 6. Hehe..lang leve de veronderstellende wijze hè..of welke wijze dan ook, als het (hij?) maar een uitweg biedt!

 7. ms

  @ Bea: tja, op die manier valt een blogger niet zonder bloginspiratie.

  @ mizzD: anders kan hij ook een coup de Q krijgen.

 8. Sloef goede middag…

  en dan er zijn er nog die beweren dat die automatisering in het leven werd geroepen tot heil en gemak van de simpele zielen ! Fijne groetjes )pepino

 9. Tsssssss … Hoe is dat toch mogelijk !
  Twee Belgen en wat muntstukken ???
  Dont worry
  be happy … !

  Ow Yeah …

 10. och en het leven gaat verder

 11. met zo’n ervaringsonderzoek, kunnen jullie straks het gewoon aan iedereen uitleggen!

 12. Wat een verhaal maar wat ik me nu afvraag is :ging die uitstap van die twee Belgen om die automaten te testen? Of hebben die twee Belgen iets bij die Noorderburen bezocht? Stof voor een volgend verhaal misschien?

 13. ms

  Die twee Belgen gingen incognito naar Nederland maar of ze tot de Belgische tak van de Keuringsdienst van Waarde behoorden of dat ze bedrijfsspionage voor De Lijn gingen uitvoeren … dàt zou je aan die twee Belgen moeten vragen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén