Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Fryslân

Vele jaren geleden ondertussen al dwaalde mske daar ergens hoog in Fryslân rond. En zoals zo dikwijls op vakantie vergat ze dag en uur en leefden als God in Frankrijk.

Op die bepaalde dag zag ze het bord. Daarop stond te lezen dat je in de boerderijwinkel schapenkaas kon kopen. Ze stopten want in Spanje had mske echt wel de fromage de Brébis leren waarderen. Ex stapte het boerderijwinkeltje binnen en kwam terug met het pakje onder de arm. Maar hij vertelde dat de vrouw razend was geweest want het was zondag.

Nu ja, daar in dat noordelijk stukje Nederland was het geloof ook altijd wat strenger geweest dan meer zuidelijk. Dat had mske wel opgestoken uit de boeken van Anne De Vries.

In elk geval stond de vrouw hen boosaardig na te kijken en sloeg de deur van het boerderijwinkeltje met een woeste slag dicht.

Ze zijn dan maar verder gereden en kwamen door een dorpke waar het zwart zag van het volk, allemaal kerkgangers. Het dorpke wat verder leek wel een Duits dorpke, aan de nummerplaten te zien.

Ze zijn dan maar op de dijk gaan wandelen, waar de schapen zomaar vrij rondliepen te grazen. Die bleken niet te weten dat het zondag was.

Ze planden dat ze ooit nog eens de Elfstedentocht zouden doen maar dan per fiets. Het is er nooit van gekomen. Nu zal het er niet meer van komen … denk ik toch niet. mske heeft het niet meer zo voor plannen in de toekomst.

Vorige week kregen ze te maken met de jonge Fries. Hoe ze daar zo ineens mee aan de klap geraakten, mske zou het niet weten, hoe komt zoiets nu. Hij lachte wat toen mske zei dat dat Fries zo onverstaanbaar was en sedert die dag begroette hij haar in het Fries.

Hij schrok toen ze vertelde over de ervaringen met de schapenkaas, hij wist niet welk dorpke zo een Duits bastillon was geworden en hij zei dat ze in de Veluwe pas over en over geloofsgezind waren. Hij vond die gefietste Elfstedentocht een groots plan want zei hij, die geschaatste Elfstedentocht, dit jaar, die kwam er niet.

Hij grinnikte toen hij zei dat, als ergens in Nederland een ijskast open ging iederen “Elfstedentocht” ging staan gillen, iedereen, behalve de Friezen. Die wisten wel beter.

Ik mocht dit niet opschrijven van mske voor de uitslag van die Elfstedentocht bekend was. Ze mocht die jonge Fries iets te graag om hem belachelijk te laten maken. Maar hij had verdorie gelijk.

Previous

K4

Next

Beschermd: Weet je nog?

5 Comments

 1. Tja..50% kans..net als iedereen!
  Oit moarn!

 2. bea

  Als god in Frankrijk in Nederland
  Net als overal zijn er daar vriendelijke en onvriendelijke mensen, jij hebt de twee leren kennen (alé uw ex ene en jij de andere ) Spijtig van de elfstedentocht maar sommige nederlanders zijn nog niet alle hoop verloren: zoland de eenden niet kwaken is er nog geen lente op komst (uitspraak van een nederlander, gehoord tijdens de nieuwsuitzending).

 3. Jammer van die elfsteden tocht he..
  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit over gehoord. Misschien komt dat omdat ik Belg ben en nog maar 21 jaar oud ben?

  Grtjs

 4. Sloef goede avond…

  ” het kan verkeren ” sprak bredero en zelfs op zondag bij het rinkelen van de centen wordt er wel eens door de vingers gekeken en met de biecht valt alle weer in het reine ! En ik wil genen ambras met de Frysen, want toen wij als Antwerpse pioniers samen met de mannen van de Centrale Mer uit Brussel en Prince de Ligne ( jawel ) op zondag gingen vissen met de boot op de Oosterschelde vanuit Yerseke werden we bekeken als verdomde ketters en zeker de schippers die ons met hun mosselkotters naar de hengelplekken voeren ! Slechts twee café’s waren open op zondag en na verloop van geruime tijd en het horen klinken van de zilverlingen werd dit alles al wat breder bekeken ! Weet ge…ik heb ooit mijn vakantie doorgebracht in Yerseke met logement in de ‘ Oesterbeurs ‘ aan een redelijk prijske ( ik was nog niet verloofd ) en ge moet nu maar eens proberen te boeken in dat hotel ! Maar kom…alle respekt voor ieders overtuiging, om maar te zeggen dat zoals ik trouwens deze week zelf gehoord heb van de Friesen dat op bevroren water geen drankwet geldt en niemand kan verbieden dat ge daar met een dranktentje staat om zuiver water te verkopen dat ge moet aanleggen met straf kleurloos vocht, omdat het anders bevriest en nood breekt wet hé !! Ook al is dat op ee, zondag ! Fijne groetjes )pepino

 5. ‘ t zijn rare snuiters die Friezen ,maar zeggen ze dat van ons ook niet?
  Die elfstedentocht ,mske ,gaan ze met de fiets mogen doen.Dat komt niet meer goed dit jaar op schaatsen, zoals ook schaatsen op De Damse Vaart niet meer voor dit jaar zal zijn.Ik was gaan kijken en het ligt er echt krakkemigge bij.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén