Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Smoelentrekkers

Het serveerblad stond op de tafel en was gevuld met allerlei lekkers: rotskes en chocolade koekjes en droge koekjes en nog een hele hoop snoepgoed. Dat was allemaal bedoeld voor al wie daar in de zone wat te maken had.

“Ha” zei het meisje dat mske steeds aan een bijtje doet denken, ze nam een ronde bol en stopte die in haar mond. mske zag haar verstijven. Haar ogen gingen wijd open en ze trok een erg lelijk gezicht, stormde naar de vuilbak en spuugde, spuugde. “Bah! wat vies” riep ze uit.

Dat is nu het verschil tussen Nederlandse en Belgische snoep. Belgen houden van zure snoep, Nederlanders van zoute.

Later zat W. die niet Walter, niet Wouter en niet Werner heet daar bij Slow en mske aan de tafel. Hij nam de bol voorzichtig op, stak die tussen zijn tanden en zei: “best doenbaar als je wéét dat het komt”.

Niet voor niks dat wij dat smoelentrekkers, of muilentrekkers, noemen.

pske van mske:

  Blijkbaar is er dan nog onderscheid. Die ronde bollen, daar heb ik geen naam voor, maar die krijg je wel als je googelt op smoelentrekker. Wat wij dan smoelentrekkers noemen, staat bekend als zuurtjes. Het is een feit dat de ronde harde veel zuurder zijn dan de zuurtjes. Maar Vlaamse kinderen, jaja, ik indertijd ook, eten dat tot hun gehemelte kapot geschuurd is. Maar zoute drop? Dat kan je aan mij niet kwijt.Previous

Beschermd: I’m not joking

Next

Taxi!

13 Comments

 1. ik dacht dat smoelentrekkers gele bollen waren,of nee: zijn dat napoleons? Ik lust ze nog altijd! En ja, dat gehemelte.. Ook in andere dingen verschilt de Vlaamse en de Nederlandse smaak, mayonnaise en margarine bv (zout – zoet)

 2. ms

  Ja, Napoleons waren vroeger altijd geel al zag ik ze laatst ook in een andere kleur. Broer heeft zich daar ooit eens ziek aan gesnoept.

 3. Och maar zuurtjes?? die eten wij ook hoor..ben er toevallig gek op! Maar je hebt dan wel ook van die extreem zure en die vind ik ook niet zo lekker. Maar Napoleons..tss tuurlijk eten wij die hier ook! En Rang..en perendrups..euhm..hoe heten al die zuurtjes, ik weet het eigenlijk niet.

  Drop valt eigenlijk niet eens onder ‘snoep’ je hebt zoete en zure snoep..drop is een aparte categorie..en daar heb je ook nog zoete en zoute in!

 4. ms

  Die linkse? Heb je die al gehad? Dat is één zuurbom die explodeert in je mond.

  De andere Nederlanders waren érg voorzichtig na de smoelentrekkerij van het bijtje.

 5. bea

  Hier zijn die bollen ook smoelentrekkers en die andere zijn gewoon zuurtjes. En alhoewel ik een rasechte Belg ben, ben ik daar niet verlekkerd op. Geef mij maar zoet of gewone drop.

 6. ms

  Niet bepaald. Colafleskes en poepegatjes en zo, dat plakt veel te hard aan de tanden. Van die malse eet ik nog het liefst de neuzekes.

  Als kind had ik graag die zwarte met hamerkes er op. Ik ken de naam er niet van. Volgens Slow hangen ze hier van voor in de GB aan de kassa!

  pske: deze dus. Met dank aan Slow.

 7. Nee..die linkse ken ik niet..maar we hebben hier wel van dat zachte snoep waar enorm zuur poeder op zit..ik kan het wel hebben maar echt lekker vind ik dat niet.
  Ben al een paar keer in Gent in dat snoepwinkeltje van Temmermans geweest..echt wel grappig om te zien dat jullie zo héél ander snoep hebben dan wij! Maar ook veel hetzelfde dat jullie dan alleen anders nóémen..zoals onze jamaica’s die jullie nonnekes noemen hahahaha!
  Ik zal eens naar een Oud-Hollands snoepwinkeltje moeten en dan foto’s maken van het snoep hiér hè! Maar ja..hoe het smáákt weet je dan nóg niet..maar zuurtjes hebben we echt ook wel hoor!

 8. Sloef goede middag…

  Anke en Sam zijn snoepers en lusten ook graag smoeletrekkers, Ben niet…die vreet druiven en kleine tomaatjes met de vleet en Sam een kaasboer !
  Fijne groetjes )pepino

 9. aha een snoep logje! Ik lust alles ,maar dan het ene wat meer dan het andere.Dat is normaal zeker ,hahaha. Het enige wat ik niet lust zijn “kalissie”stokken. Daar liepen ze op school mee rond en daar sjiekten ze op .Ik vond dat verschrikkelijk van smaak.

 10. @ magda..
  Dat noemen wij zoethout en ik vind de smaak wel lekker, maar zo’n uitgekauwde pluim ziet er bijzonder onsmakelijk uit vond ik altijd, dus aan mij was dat niet erg besteed hoor!

 11. juist ik wist de naam niet meer zoethout …blèkes

 12. Drop of pepermunt lust ik wel.
  Maar al het andere snoep gaat aan mij voorbij.

  Smakelijke groet,

 13. David

  Hoi iedereen.

  ik was vorige week, na 5 jaar, eindelijk terug in mijn vaderland en had heel veel hoop (en plaats in de bagage) om vele zakjes van die zuurtjes mee terug te nemen.
  Maar helaas toen ik naar de carrefour Market ging (vroeger supermarkt GB) kon ik ze niet vinden.

  Ik was heel teleurgesteld dat ik er geen kon kopen.

  Gelukkig zullen andere belgen op mijn werk ook naar Belgie reizen en hoop ik nu dat zij er voor mij kunnen kopen.

  Mijn vraag is: weet er iemand waar je deze zuurtjes kunt kopen? of misschien een website waar ik ze kan kopen?

  het enigste wat ik nog weet is hoe ze eruit zagen en dat ze toen 33 frank kostten .-) zal nu wel meer zijn.

  Alle hulp is dankbaar.

  groeten,

  David

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén