Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Oude gewoontes

In een tijd, lang geleden, nog voor de eenheidspolitie bestond, was mijn vader een rijkswachter. Als Broer en ik iets zagen dat niet echt normaal te noemen was dan, zoals andere kinderen dat aan hun vader vertelden, rapporteerden wij dat aan de onze, die dan telkens reageerde met de vraag: “heb je de nummerplaat genoteerd?

Natuurlijk hadden we dat. Het was uiteindelijk zelfs een automatisme geworden. Jaren lang heb ik bij allerlei voorvallen onmiddellijk naar de nummerplaat gekeken.

Eens het huis uit is die gewoonte geleidelijk aan verdwenen.

Vorige zaterdag echter vertrokken Luc en ik van hier om ons via een benzinestation naar de autosnelweg te begeven.

Aan dat benzinestation stond iemand een prachtige luxueuze Mercedes bij te vullen. Hij nam nogal veel ruimte in, de Mercedes wel te verstaan, zodat wij moesten wachten om zelf ons vervoermiddel dicht genoeg bij die darm te krijgen.

Toen wij klaar waren met tanken, stond de Mercedes nog altijd te wachten om de straat op te rijden. Niet dat het een drukke straat is, neen, dat niet. Hij stond daar gewoon te staan, zonder aan te geven of hij nu links of rechts wou. Een honderdtal meters verderop stond er een andere auto op het fietspad, met de vier pinkers aan. Die stond daar op die Mercedes te wachten, veronderstelde ik.

Nu konden wij natuurlijk dat grondgebied van dat benzinestation niet verlaten zolang die Mercedes daar stond. Uiteindelijk heeft die ons niet echt gehinderd want hij is dan toch maar vertrokken, richting stilstaande auto. Maar hij ging zo verduveld langzaam dat het echt opvallend was dat die niet zo geneigd was om in de buurt van de wachtende te komen.

Luc zei: “zeg zenne” en reed het middenvak op, de Mercedes voorbij. Op het ogenblik dat wij naast die wachtende kwamen, reed die heel langzaam de rijweg op, maar dan wel heel erg langzaam. Het leek wel of hij de Mercedes wou verplichten om in te halen, wat die natuurlijk niet deed. Die twee waren haast aan het surplacen.

We hebben sedertdien toch niet vernomen dat er iets ernstig voorgevallen is. Ik zal die nummerplaatvermelding nu maar uit mijn nota’s halen zeker.

Previous

Een uitstap met nawerking

Next

Bij hoogdringendheid

3 Comments

 1. bea

  Wacht er maar mee, sommige misdrijven komen pas later uit

 2. Wie weet komen ze later nog van pas! En zoveel plek zal het niet innemen op je notitieblok.
  Wat een raar verhaal. Ik bedoel niet dat je het raar opgeschreven hebt natuurlijk, maar die automobilisten waren kennelijk iets van plan…
  Mijn zwager werkt bij de politie. Zijn zoontje van vijf zag op klaarlichte dag dat iemand een radio uit een auto stal. Hij is naar binnen gehold en heeft gezegd hoe de dief er uitzag. Later is de man in zijn kraag gevat. Zo zie je maar: jong geleerd…
  Liefs Kakel

 3. Maar voor de rest alles ok?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén