Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De dubbele knoop

Al een paar keer bij het losmaken van mijn veters ging het fout. In plaats van losse veters kreeg ik twee vaste, haast vastgeroeste, knopen.

En dan foeter ik op mezelf, want ik doe het mezelf aan. Ik maak namelijk altijd een dubbele knoop en dat doe ik automatisch.

“Waarom doe ik dat nu?” foeter ik dan al ken ik het antwoord. Het is een oude gewoonte, zeer oude gewoonte.

Het was namelijk zo dat mijn jongste broer het een geslaagde grap vond om je nestels los te trekken, niet één keer, geen twee keer maar altijd, toen hij nog kind was, toen hij jongeling was en nog jaren nadat hij getrouwd was.

Ik was dus een jaar of tien toen mijn moeder zei dat ik maar een knoop in de gestrikte veters moest leggen.

We zijn vele jaren later, allerlei gebeurtenissen en voorvallen waren ons deel, mijn jongste broer zal niet meer aan mijn veters trekken, de familiesituatie is zo geëvolueerd.

Er is dus geen behoefte meer aan beveiligde schoenveters en toch … zélfs als ik er aan denk, zélfs als ik denk: “het moet niet” waag ik het nog niet om enkel met een enkele knoop en gestrikt op stap te gaan.

Previous

Ode aan mijne zjelee

Next

Toorn of doorn

11 Comments

 1. elsjeveth

  Van die ingewortelde gewoontes, daar raak je niet meer van af. Zo zorg ik altijd eerst naar het toilet te gaan alvorens ergens naar toe te vertrekken. Ik hoor mijn moeder nog altijd zeggen: meisjes eerst plassen en handen wassen anders gaan we niet vertrekken

  • ms

   Dat ging bij ons net zo en dat gaat bij ons nog altijd net zo.

   Soms denk ik dat het eenvoudiger zou zijn zonder die knoop bovenop, maar dan ga ik twijfelen. Je veters kunnen losgaan, je kan er over vallen en is dat klein beetje voorzorg dan zó erg?

 2. Zo ingesleten dat je het niet meer los kan laten. 🙂

  • ms

   Dat is het dus wel. Ik doe het uit automatisme.

   Enkel als het bij het losmaken fout gaat, ga ik me vragen stellen.

 3. Yep, hier hetzelfde. Zo herkenbaar!

 4. Dubbele strik, iets makkelijker los te maken…

  • ms

   Ik denk dat jouw dubbele strik wel degelijk mijn dubbele knoop is.

   Ik leg gewoon een knoop in de twee lussen van de strik.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén