Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gisteren zaterdag genoemd

Na het lezen van het lezen over het ongeluk waarbij een motorrijder het leven liet en ze de oorzaak bij de modder op de weg zochten, vertelde ik dat aan Luc, terwijl ik ons gordijn terzijde hield en zei: “kijk” want ook bij ons lag de modder over de gehele straat.

“Ze moeten nochtans ruimen” zei Luc. Dag na dag hoorden we over gladheid maar de modder lag en bleef liggen.

Tot gisterenmorgen. Iets na achten werd ik gewekt door een aanhoudend geschraap buiten het venster. Met twee waren ze bezig, met twee en elk een schup. En die modder bleek al stevig vast te zitten, getuige hun geschraap. Ze zijn er nog een pozeke zoet mee gebleven. De hele breedte van de straat en over zo een lengte van pakweg 500m.

Misschien wel verder ook, maar dat gingen we niet in het oog houden. We zijn maar gaan ontbijten.

Tegen de traditie in heb ik dan maar de kerstboom gezet. Ik had dat al gepland, de dag voor Nichtje kwam, de dag voor de 1ste december dus. Wat heb ik nu nog met Sinterklaas? Niets toch. Maar donderdag had ik geen zin. Dat is nu het gemak van op pensioen te zijn: niets moet!

De kerstboom staat opgetuigd, voor ons twee. Want het ziet er -voorlopig- niet naar uit dat het hier erg druk gaat worden tijdens de feestperiode.

Vrijdag zag ik de sneeuw op het blog. Ik dacht er al niet meer aan. Ik had het al over die sneeuwplugin maar dat klopte niet. De sneeuw kwam niet meer van die sneeuwplugin. Die had ik inderdaad uitgeschakeld, maar Jetpack heeft er zelf eentje ingebouwd.

Witte sneeuw op een wit blad? Ik zou hem ook kunnen uitschakelen, maar welk nut heeft dàt?

Previous

Preistoemp met een kleurtje

Next

Superdonker

15 Comments

 1. Modder op de weg is levensgevaarlijk. Zo is dus maar weer eens gebleken. Erg.
  En dan amateuristisch opruimen met een schop… het is toch niet meer van deze tijd? Hier komen ze met een wagen die borstelt, sproeit en wegschraapt tegelijk. Het is zo gebeurd.

  • ms

   Een wagen die borstelt? Die zal wel geld kosten. De modder kwam hier niet van het oogsten van de bieten maar van werken. En die aannemer of de bouwheer zullen die meerkost misschien niet willen bijbetalen hebben. Of ze was gewoon niet ingecalculeerd omdat ze dachten dat het zo een vaart niet zou lopen?

   Gissingen!

   • Hier betalen we veel wegenbelasting, maar we krijgen er ook veel voor terug. Na wegenwerken, bietenoogst… wat het ook zij, het wordt opgeruimd… en het gaat snel. Nederland heeft zo zijn voordelen.

    • ms

     Ook nadelen … en die wegen voor mij momenteel wel door. Gelukkig zijn er nog de bloggers om de zaak in evenwicht te houden.

 2. Gevaarlijke situatie met die modder. ? Fijn dat jullie boom al staat. Hier stelt de Sint nog altijd zijn veto bij monde van de echtgenoot. 7 december en geen dag vroeger. ?

  • ms

   Ik was diegene die zei: “niet vóór sinterklaas”, dus ja 7 december.

   Vorig jaar echter kwam dat er echter niet van en eigenlijk vond ik het toen niet meer lonen.

   Nu zijn we weer weg op 6, 7 en 8 december, zodoende hebben we er dit weekend toch al van geprofiteerd.

   En sinterklaas? Die komt hier niet meer. Daar moeten we ook geen rekening meer mee houden.

 3. Ik vind het nog veel te vroeg voor de kerstboom. De week voor kerst begin ik eraan en uiterlijk 6 januari gaat hij weer weg. Ik zie er altijd zo tegenop om de kerstboom te zetten.

  Sinterklaas hebben wij altijd in ere gehouden. Gewoon wat chocolade en marsepein voor zoon & schoondochter maar ze vinden dat altijd nog plezant (paaseieren ook trouwens). En nu, met de kleine petotter erbij, gaat sint de komende jaren weer wat ‘echter’ worden.

  • ms

   Ik heb nooit een kerstgevoel gehad, nooit gekend. Dat ik er dus dit jaar zo naar uitkeek om die boom te zetten begrijp ik ergens zelf niet.

   Sinterklaas? Dat zou willen zeggen dat er met sinterklaas naar hier afgezakt zou moeten worden. Dat werd gedaan in een tijd dat de kleinkindjes nog kleine kindjes waren.

   En al wat erbij komt kijken is geen voer voor het blog.

   • Ze wonen op 4 km van hier en komen ongeveer elke week eten. Geen extra moeite dus om met sinterklaas naar hier ‘af te zakken’. En mijn kleinkindje is nog een echt klein kindje. Die snapt voorlopig nog niks van sinterklaas. Alleen van eten en zijn pamper vullen. 😉

 4. Bestaat er zoiets als een speciale modderschop? ? Maar goed,er wordt iets ondernomen.
  Voor de kerstboom vind ik het te vroeg maar dit lezende krijg ik er wel zin in.Ik denk nog òf ik hem zal zetten, die nieuwerwetse houten dingen of spierwitte kunstbomen vin ik ook mooi.

  • ms

   Het was met een platte schup.

   Dat vergt mogelijk enige uitleg. Een steekschup is een spade, een platte schup noemen jullie blijkbaar gewoon “schop”.

   Dus niet speciaal voor modder, zeker niet voor modder. Het gehele voorval viel onder de noemer: “aanmodderen”.

 5. We kennen verschillende soorten, zelf ken ik er maar twee: een enigszins gebogen schop om dingen te verzetten als zand bijvoorbeeld, en een scherpe rechte spitschop. ik geloof dat die ‘bats’ heet. Mjjn vader had nog een andere, weet niet waarvoor. Als kinderen noemden we ze allemaal gewoon schep.

  • ms

   Wij noemden ze gemakkelijkheidshalve allemaal “schup”, als kind. Later bleek wel welke bedoeld werd afhankelijk van het werkske waar je mee bezig was.

 6. elsjeveth

  een zinvolle zaterdag zo te lezen met en zonder ‘schup’ maar met ’n opgetuigde boom. Bij ons laat die nog even op zich wachten. De keuken gaat de komende twee weken op de ‘schup’. Spannend. Nu maar hopen dat het met kerstmis allemaal marcheert anders moeten we naar de frituur.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén