Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Skye

Ik dacht dat mijn hart stil stond toen ik in de krant las dat, als je nog niet had geboekt op Skye, je er beter kon wegblijven.

Nu moest ik me niet aangesproken voelen, ik had er al geboekt maar toch, het gaf me maar een vervelend gevoel. Want zie je, enerzijds begrijp ik dat toerisme wel eens zwaar belastend kan zijn, maar anderzijds mijd ik plaatsen waar ik niet welkom ben.

Daarom ook dat Luc en ik besloten dat we Noorwegen voorlopig maar niet gaan doen, al hadden we daar ook al een paar jaar onze zinnen op gezet, maar krantenberichten over Preikestolen meldden ook dat die preekstoel over bezocht werd. Die schrapte ik dan maar van het verlanglijstje.

Ik zocht het bewuste artikel maar eens in het Engels. Je weet maar nooit of ik niet meer informatie kon vinden. Dat deed ik, ik vond meer informatie.

Na het lezen van:

Skye is bursting at the seams. So much so that Police Scotland has advised visitors to use ‘common sense’ before travelling to the island for an overnight stay without booking accommodation.

ging er ergens een belletje rinkelen. Ik zocht dus maar wat verder en vond de bevestiging van mijn vermoeden.

Islanders complain that their narrow, single-track roads are being choked with camper vans, tour buses and cars, that litter is strewn around stopping places, and visitors are going to the toilet in the open.

We gaan nu voor de vijfde keer op rij naar Arran en we zien het ook. Het wordt er drukker en gevaarlijker. Mastodonten van mobilhomes komen de ferry af, maar de wegen op Arran zijn daar niet op voorzien. Bovendien nemen die mobilhomes de parkings aan de bezienswaardigheden in, die mensen moeten ook érgens staan.

Waar het op neer komt is dat de eilandbewoners er niet beter van worden, integendeel. De betalende toeristen trouwens ook niet.

Ik vind een mobilhome ook wel een onafhankelijke manier van reizen maar zou in dat geval eerder voor het avontuurlijker kamperen met een tent kiezen. Ik snap dus wel dat de bezochte gebieden wel de lasten maar niet de lusten krijgen en dat dat ergerlijk is.

We gaan de planning een beetje aanpassen. The Old Man of Storr en The Quiraing gaan we -eventueel- schrappen na overleg ter plaatse.

Waar heb ik me laten vangen? Ik die altijd probeer de drukke plaatsen te mijden. Waarschijnlijk misleid door de gemoedelijkheid op Arran? Misschien dat we ooit eens buiten het seizoen nog een bezoek aan Skye plannen, maar dat denk ik van die preekstoel ook.

En dat dan voor de eerste keer dat we niet enkel Arran wilden aandoen.

En dan te bedenken dat ik nog wel plande om op de terugweg enkele andere populaire plaatsen aan te doen. De vakantie opnieuw bekijken? Och, op Skye verblijven we niet echt daar waar Tripadvisor publiciteit rond maakt. De streek is er aanlokkelijk en misschien vinden we er wel andere dingen dan die welke al zo talrijk op het internet te vinden zijn. De terugweg ga ik wel herbekijken en eventueel ook stopplaatsen schrappen.

De volgende vakanties? Een andere, minder populaire bestemming opzoeken? Zoals ik ooit al over Noorwegen zei: liever zelf herinneringen maken dat op die uit het verleden of die van iemand anders te teren?

Previous

De-(ci)-bel

Next

Met publiek

22 Comments

 1. Toch leuk om dit alles te plannen.. en de hindernissen te proberen omzeilen.

  • ms

   Omzeilen, tja, ik zou er liever wel naartoe gaan, maar ik houd niet van massatoerisme. Ik vrees dat het ons op Arran ook nog te wachten staat.

   De eerste jaren zag je enkel in Brodick toeristen. Nu zie je altijd en overal die mobilhomes die niet kunnen wildkamperen zoals met een tent en die zich dus op de -kleine- parkeerruimtes zetten bij de bezienswaardigheden.

   Op Arran heb je een campingsite. Dat is een weide met sanitair blok.

   • Ik begrijp de ergernis van de bewoners. Ook wij zien hier regelmatig mobilhomes die zich langs de kust parkeren en overnachten. Als ik het zie dan waarschuw ik hen voor hoge boetes als de politie langskomt. En dat is ook zo… maar toch gebeurt het precies steeds meer dan vroeger.

    • ms

     Op Arran zijn ze zo ver nog niet. Daar vind je hoogstens een bordje met de vraag om het niet te doen.

     Ik vind het zo jammer dat je gemoedelijke dingen ziet verdwijnen.

 2. Het blijft er wel heel mooi … net zoals in Noorwegen naar het schijnt.

  • ms

   Noorwegen is inderdaad heel mooi. Ik was er al, Luc nog niet.

   Dat is juist het spijtige. De mensen trekken er massaal naartoe omdat het zo hoort blijkbaar. Maar ze respecteren niets. Vorig jaar lag er zelfs afval op de Goatfell.

   Overlast, ik kan er inkomen.

 3. Wij waren op Skye toen het nog toeristisch was, jààààaren geleden (en de Cotswolds en de Yorkshire Dales). Fantastische herinneringen. We willen er graag nog eens terug naartoe. We houden ook niet van menigten dus voorlopig blijft het allemaal op ons verlanglijstje staan. Succes met uw zoektocht en nu al een heel goeie reis gewenst!

  • ms

   In de Yorkshire Dales waren we 2 (of was het 3) jaar geleden voor twee dagen. We wilden er ook graag nog eens een vakantie doorbrengen, maar het is ook al zo populair dat het koppenlopen wordt.

   En wat we ook mogelijk niet gaan doen stond al lang op het verlanglijstje, het stond gepland maar wordt nu twijfelachtig: Inverness en Glenfinnan viaduct. Dat HP er een film ging opnemen doet er ook geen goed aan. Ze gaan niet om het viaduct, ze gaan om HP.

   Ik ga nu niet zeggen wat er verder nog op ons lijstje staat, stel dat ze allemaal meelezen.

   Wat 2019 brengt zullen we nog moeten afwachten, met die Brexit.

   • Lap “reactie geannuleerd” weeral. Nog eens proberen en het risico dat het twee keer verschijnt: het moest natuurlijk zijn “toen het nog NIET toeristisch was”.

    • ms

     Ik had het wel begrepen dat het indertijd was toen het nog niet zo toeristisch was.

     Ik heb al twee jaar een andere mogelijke bestemming in mijn hoofd, waar het waarschijnlijk niet zo druk zal worden/zijn, al geniet Scotland nog altijd de voorkeur (met stip).

     Luc is echter gek op Pipe Bands en maakt graag de HighlandGames mee. En het Schots Weekend in Alden Biesen is daar geen goed alternatief voor en ook te druk.

 4. Buiten het hoogseizoen gaan, dan zijn er nauwelijks toeristen. Aldus mijn broer die vorig jaar mei Skye en de Highlands heeft bezocht (de stromende regen kreeg hij er gratis bij).
  Overal ter wereld wordt er geklaagd over het toenemend toerisme (met bijhorend vandalisme) op populaire plaatsen. Zie Venetië met zijn ‘locals first’.
  Wij gaan al vele jaren niet meer in de zomermaanden op vakantie. Gewoonweg omdat ik niet meer tegen de drukte kan. Mei, juni of september, oktober zijn zoveel prettiger.

  • ms

   Ik ga wél tijdens de zomermaanden, maar dan kies ik wel minder gekende regio’s. Ik hoef geen tripadvisor, ik dokter het zelf wel uit.

   Een fototoestel droog houden in de stromende regen noem ik ook niet bepaald vakantiepret.

   • In Schotland en de rest van de UK heb je ook in juli/augustus heel veel kans dat je je fototoestel moet proberen droog te houden, weet ik uit eigen ervaring van toen we nog tijdens de schoolvakanties op verlof ‘moesten’. Zó blij dat ik daar vanaf ben!
    Ik heb ook geen Tripadvisor nodig. Regel altijd alles zelf … de voorpret en het uitzoeken is al een vakantie op zich.

    • ms

     Dan heb je pech gehad. En bovendien mag je dat niet tegen een Schot zeggen, want zij vinden dat overroepen.

     Volgens hen regent het bij hen langer maar minder hard.

     Op zekere manier hebben ze gelijk. We hebben op al die vakanties twee keer nat geweest tot op ons vel, de rest bleef wel buiten het jasje.

 5. Ik heb Arran en Skye even opgezocht omdat ik ze eerlijk gezegd niet kende. Het ziet er prachtig uit. Maar ik begrijp ook waarom ik er nooit op vakantie ben geweest … een partner die gegarandeerd zon wil voelen, proeven, ruiken in de luttele vakantieweken en dan staat Schotland niet hoog op de verlanglijst. In m’n eentje heb ik wel een keer 10 dagen rondgetrokken in Schotland. Maar geen eilanden. Wie weet … ooit.

  • ms

   Luc verdraagt geen zon. Hij kan zelfs niet goed tegen warmte. De temperatuur in Schotland is in de zomermaanden ook iets minder dan hier, voor ons is dat ideaal.

 6. Skye ken ik niet Vind ik vreemd als ik lees dat er daar zoveel toeristen op af gaan.

 7. elsjeveth

  Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen nog nooit die kant gereisd te zijn. Ik zie prachtige fotoreportage, lees indrukwekkende reisverslagen en toch, de reisneus keert zich immer richting zuiden. Dat ik afgelopen september in de Ardennen vertoefde was louter en alleen de schuld van Chris 🙂 die had buiten mijn geregel om een huis daar geboekt.
  In maart vertrekken wij voor anderhalve week richting Cádiz en omstreken, schijnt nog een redelijk ongerepte en niet met toeristen overladen stad te zijn.
  Ben benieuwd.

  • ms

   Bij ons zal het nooit het zuiden worden. Wij houden te veel van een actieve vakantie en zelfs hier is het soms te warm om eens een 15-tal kilometer te gaan wandelen.

   Het lonkt trouwens ook niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén