Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

In gezelschap

Zover ik me kan herinneren hebben we gezelschapsspellen gedaan. Als kind hadden we thuis een pjeirekesbak, we speelden met de kaarten, we damden. En we hadden twee vlooienspellekes. De dure spellendozen kwamen er niet in, al hadden we later wel een scrabble.

Later met mijn kinderen hadden we die dozen wel en die werden heel vaak boven gehaald: Cluedo, Hotel, Goudzoeker, Mad, …

Het is lang geleden, de kinderen zijn het huis uit en we speelden gezelschapsspelletjes bij Amke en Ella thuis. Hier speelden we met de kaarten, domino …

Maar nu, voor ons tweetjes hadden we ons -enkele- jaren geleden een Scrabble aangeschaft, maar door de evenementen is die uiteindelijk in het vergeethoekje geraakt.

Toen Luc laatst opperde dat we wel eens moesten uitkijken naar een goed gezelschapsspel, maar dan liefst niet de Scrabble, dacht ik aan al die spellendozen van vroeger en vooral aan de Cluedo, die toch altijd een beetje mijn favoriet was geweest.

Ik vroeg dus aan Zoneke wie de Cluedo mee had genomen toen ze het nest verlieten. Blijkbaar hij, maar liet hij die ook achter bij Bollie -lees: bij Amke en Ella- zodat het uiteindelijk nog goed terechtkwam.

Ik besloot op zoek te gaan naar een goed tweedehandsexemplaar. Want die moderne versies, met die Nederlandse namen, zinnen me niet. Ik vond er eentje. En al wordt overal beweerd dat het niet zo leutig is om het met twee te spelen … zocht ik uit wat het probleem kon zijn bij twee spelers.

Uiteindelijk gaf ik het op. We kunnen beter uitkijken naar gezelschapsspellen voor twee.

We hebben wel de klassieke spellendoos met damspel, mens-erger-je-niet, backgammon, enz … en de naam “schaken” is ook al gevallen, maar dat kunnen we geen van beiden. Dat belooft!

Previous

Gevallen steken oprapen

Next

Het vliegerke

22 Comments

 1. Een goed idee. Wij doen dat ook te weinig.

 2. Scrabble spelen we veel te weinig. De echtgenoot doet dat niet graag omdat hij van mij verliest ?. Suggesties kan ik jullie niet geven, vrees ik.

 3. Ik heb een hekel aan gezelschapsspellen. Dat duurt mij allemaal te lang, ik ben daar te ongeduldig voor. Scrabble gaat nog net, maar dat speelt mijn man dan weer niet graag. Dus blijven de gezelschapsspellen in de kast, want ik heb ze nog allemaal. Komen zeker nog van pas als onze Kleine Man wat ouder is.

  • ms

   De kinderen hebben ze meegenomen toen ze uit huis gingen.

   De enige die ik mis is die Cluedo, maar ik zal er niet aan doodgaan.

 4. Tijden geleden dat we hier nog zo’n gezelschapsspel speelden. Eva wilt er enkele kopen voor thuis. Dus dat belooft.

 5. Oh nostalgie! Hotel, monopoly, strategie, mijn zus en ik speelden die vroeger zo vaak. Die moeten zeker nog bij mama staan. Lijkt me leuk met vrienden. Bedankt voor het idee!

 6. Met de kinderen speelden we van alles. Met monopoly liep het meestal uit de hand doordat de kat steevast over het bord liep. Stratego, en denkspelletjes waren geliefd bij de jongens, de meiden kaartten liever. Ik ook maar niet te moeilijk want daar heb ik geen hersens voor, Ook niet voor dammen en schaken.
  Overgebleven net z’n tweetjes speelden we scrabble maar stopten om de geijkte reden: ik won te vaak. ☻ Jokeren deden we ook.
  In mijn eentje legde ik soms een tangram maar dat verwaterde. En legpuzzelen.
  Het leukste vond ik spelletjes met pen en papier, waarbij we zoveel mogelijk landen, dieren, wateren, enz. moesten opschrijven nadat een letter was geprikt.
  Iets van vroeger, nog steeds leuk.

  • ms

   Die spelletjes met pen en papier speelde ik als kind, zeeslag met mijn broer op gestencileerd papier.

   Later leerde mijn vader me dammen en kaarten.

   Met mijn kinderen werden dat spellendozen en kaarten.

   Toen Amke en Ella kleiner waren was het domino en bij hen dan die spelletjes die ze thuis hadden.

   Nu niets meer.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén