Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kijken in je eigen talloor

Een paar jaar terug, in de hoogdagen van quinoa en andere supergranen viel het meermaals voor dat we tijdens de evenementen te maken kregen met commentaar op onze manier van eten.

Want ja, ik deed daar niet aan mee. Aangezien onze voorouders al die eeuwen zonder al dat supervoedsel doorgekomen waren, zagen wij het nut niet in om drastisch onze eetgewoontes om te gooien.

Eén van die dingen die enkele collega’s met kilo’s wegwerkten waren avocado’s, het gezondheidsmiddel bij uitstek als je betreffende collega’s moest geloven.

Niet alleen dachten wij aan schadelijke effecten van de consumptie in het groot en transport over zee, maar na het verplichte proeven -restant uit mijn kindertijd- bleek ik die dingen zelfs niet lekker te vinden. Integendeel, ik vond de smaak te flets.

De collega’s schudden meewarig het hoofd bij zoveel domheid want dat ik mijn leven op het spel zette door hun goede raad in de wind te slaan, daar waren ze van overtuigd. Het ging verder dan goede raad, zoals hierboven gezegd: het was regelrechte commentaar in een beledigende en neerbuigende vorm.

De voorbije week las ik over een Iers restaurant waar ze avocado’s willen bannen1. Jawel. En wel degelijk voor de argumenten die wij enkele jaren geleden ook al aanhaalden.

Al diegenen die avocado’s lusten, doe gerust verder alsjeblieft. Ik ben niet diegene die anderen mijn visie wil opleggen.

1 Het Nieuwsblad

Previous

Gele hesjes

Next

Twee uitersten

12 Comments

 1. Er zit sowieso weinig smaak aan avocado’s , alleen vermengd met iets pittigers zijn ze goed.
  Quinoa en spelt eet ik ook niet noch vergeten groentes. Uit dwarsheid. Het opdringerige en (vaak) ondeskundige commentaar van nitwits stoort me.

  • ms

   Mijn moeder maakte snijbiet/warmoes. Dat is dus niet echt een vergeten groente.

   Ik moet wel zeggen dat ze dat ook deed op aanraden van één of andere rondrijdende winkel (visboer, melkboer, Wies (groenten), kolenmarchand, …) Snijbiet hebben wij nog niet klaargemaakt omdat we geen idee hebben waar we het kunnen halen.

   Pastinaak maken we ook omdat we ooit in een hotel pastinaaksoep eten kregen en die enorm lekker vonden. Wij eten dat meestal wel in stoemp.

   Het probleem met die collega’s was wel dat ze na enkele uren al liepen te steunen en te zuchten. Bovendien hadden ze altijd allerlei kwaaltjes. En dat terwijl zij toen wel twintigers waren. Ze waren dus niet erg overtuigend in hun opzet.

 2. Ik probeer zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen streek te kopen. Ook niet overdrijven met het eten van steeds hetzelfde. Variëren is beter. Avocado’s worden hier soms weleens gegeten, maar zelden. Nu ik dit krantenartikel lees, heb ik ook zo mijn bedenkingen.

  • ms

   Er is een rijke variatie aan inheemse groenten en wij zijn groenteneters en lusten dus quasi alles. We hebben wel soms dagen waarop er én champignons én witloof op het menu staan. Dat komt omdat Luc niet echt gek is op champignons en ik absoluut geen witloof eet.

   ?

 3. Op culinair gebied is de Kapsalon weer het andere uiterste.

  Maar wat van dichtbij komt is zeker ook lekker en gezond te eten.

  Nostalgisch denk ik ook even terug aan mijn Makro-Idiotische periode …

  Vredelievende groet,

 4. Avocado’s zijn best lekker. Ik doe ze soms door de sla. Maar over het algemeen zijn ze vaak te rauw of niet smaakvol. Ik koop ze dus zelden en doe dan ook niet mee met die rage. Dat deed ik ook al niet met quinoa en andere zogenaamde superfoods. Geleuter allemaal.

 5. elsje

  Gezond eten prima. Maar wat voor de ene mens gezond is blijkt soms voor de andere funest. Zo kan ik absoluut niet tegen appels dan blaas ik helemaal op. Avocado’s ben ik dol op, met een Spaans pepertje en gemengde sla. Helemaal lekker.
  En wat de heersende eet-trend betreft, vandaag of morgen staat er zeker en vast weer een goeroe op die vindt dat we allemaal aan de frites met mayo moeten om gezond te blijven :-). Ik blijf gewoon eten wat me smaakt en goed bevalt.

 6. Eten en gezondheid is een modetrend geworden.
  Daar doe ik niet aan mee.
  Ik eet wat ik lekker vind.

  • ms

   Zich bemoeien met wat een ander eet is volgens mij ook een modetrend geworden. Ik heb nog nooit zoveel inmenging in andermans bord gezien, gelezen en gehoord dan de laatste maanden.

   En daar zou een einde mogen aan komen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén