Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Beste Wensen

In een wereld die vooral draait om kadootjes en commercie wou ik het even over vroeger hebben. Toen kregen we met kerst geen kadootjes. De kerstman was taboe. Dat was een uitvindsel.

Kerst draaide rond kerstliedjes zingen en naar de mis gaan. En omdat het een feest van vrede was mochten we thuis geen discussie voeren of de plaat werd wat luider gezet.

Kadootjes waren voor nieuwjaar, dat was geen kerkelijk feest en dan kon het wel.

Ik houd daar dus aan vast. Geen kadootjes onder de kerstboom, een stalleke trouwens ook al lang niet meer. Het naar de mis gaan ben ik ook onderweg ergens verloren.

Kerstmis is een familiefeest, al vierden we gisterenavond en vandaag onder ons tweetjes. Zoneke en Querida komen nog wel, ergens deze week.

Zeg nu zelf, drie keer vieren voor één feest? Niet dat we er niet stevig tegenaan gaan.

Previous

Toen en nu

Next

Uithuizig

12 Comments

 1. Een zalige Kerst!

 2. Heel herkenbaar! We waren blij met een boom en een stalletje, want zelfs die hadden onze Grootouders niet 🙂 “Al die ‘heidense gebruiken’ als versierde bomen en kerstmannen” 😉
  Maar ik heb vannacht tòch cadeautjes onder de boom gelegd 😉
  Fijne dag met z’n tweetjes gewenst!

  • ms

   Bij mijn grootmoeder aan moederskant stond wel een boom en een stalleke, bij de andere niet. Bij mijn tantes en nonkels aan vaderskant ook niet.

   Kadootjes met Kerstmis hebben we nooit ingevoerd. Maar dat heeft ook te zien met mijn antipathie voor ingevoerde gebruiken.

 3. Een kerstboom en alle glitter vonden ook mijn ouders iets voor de heidenen. Hulst had kennelijk een andere betekenis, dat werd gebruikt als versierinkjes aan de wand.

  • ms

   Die kerstboom met versiering kon dus wel bij ons thuis. Mogelijk moet dat oorspronkelijk ook wel hulst geweest zijn, iets inheems.

   Maar het kerststalleke was het belangrijkste. Mijn moeder zette zelfs alle dagen de driekoningen een stukske dichter, die kwamen eerst van achter die boom om op 6 januari ter plaatse te zijn.

   Ze deed dat in den beginne misschien wel voor mijn broer toen die nog klein was, maar ze is het wel blijven doen.

   • Heel stipt. 🙂
    Wij zetten ze er altijd meteen bij.
    Achteraf bedenk je wat een wonder het was dat er niet vaker brand uitbrak. Houten stal met gedroogd mos, hooi, stro, kaarsje die vaak vernieuwd moesten worden, kinderen die er met de vingertjes aan zaten.
    Moet stressig zijn geweest voor de moeders.

    • ms

     Mijn broer heeft zo de kerststal in brand gestoken, maar gelukkig stond mijn moeder in de buurt om te blussen.

     De watten sneeuw en het stro was verbrand en een paar schapen hebben het niet overleefd. Eén schaap heeft nog al die jaren met een verbrande snoet bij die kerststal gestaan. Hoe het de bewoners is vergaan, dat weet ik niet meer, maar er zijn ooit wel nieuwe beeldjes voor die stal gekocht.

 4. Vandaag geen pakjes alhier. Dit gebeurt met nieuwjaar.
  Fijne kerst.

 5. Bij ons net hetzelfde scenario als bij jou, vroeger en nu. Seffens een fikse wandeling. Het is er weer voor! Wij vieren het met onze kinderen en broer met zijn gezin met tweede kerstdag.
  Fijne kerst!

  • ms

   Wij hebben last van de lamzakkerij (volgens Luc). Het is geen “bed-in” à la John Lennon en Yoko Ono, maar straks zakken we af richting zetel, zoeken ons een DVD uit en gaan daar wat hangen.

   ???

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén