Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ons huis

Ons huis is een oud kot. Ons huis is nog gebouwd in een tijd dat ze nog huizen bouwden in plaats van monteerden. Ons huis heeft buitenmuren van een halve meter dik. Ons huis staat met zijn voorgevel naar de noordkant.

Dat wil zeggen dat ons huis lang koel blijft. Dat wil zeggen dat ik in de eetplaats, de koelste plaats van het huis, tot donderdag bij het eten, nog steeds mijn gileeke aantrok over mijn zomerkleed.

Dat wil ook zeggen dat ik ’s nachts nog niet mijn dekbed met fleece dekbedovertrek volledig heb afgegooid. Luc wel, ik half. ’t Is te zeggen: ik stop mezelf niet meer in en soms liggen mijn armen al eens een bloot of steekt er een been onder het dekbed uit.

Ik weet wel dat we de warmte niet buiten kunnen blijven houden. Ik weet wel dat het vandaag of morgen ook in ons huis te warm gaat worden.

Soms heb ik een hekel aan ons oud kot, niet omwille van het kot op zich, maar omwille van de buurt, maar op dagen zoals nu vind ik dat ouwe systeem van bouwen zo slecht nog niet.

Previous

Een arbeidsintensieve bezigheid

Next

Gesmolten gedachten

11 Comments

 1. Er gaat niets boven een koel huis deze dagen. Hier valt het ook best mee… maar wat als de warmte zich in de muren heeft gezet en er geen zuchtje frisse wind komt. Ik mag er niet aan denken. Ook niet aan zo’n warm dekbed met fleece. Ik slaap altijd met een dun zomerdekbed met katoenen overtrek. Ook in de winter.

  • ms

   Ja, eens die warmte binnen zit …

   In de winter is het ook zo, dat na enkele dagen afwezigheid, de kilte in de muren zit. En dan nog zonder dat je de verwarming volledig uitschakelt, maar enkel lager.

   Voor het slapen wisselen wij van lakens bij het wisselen van de seizoenen. Dat deden we dit jaar niet en ik fleece nog altijd.

   😉

 2. De dikste muur van ons oud kot is meer dan een halve meter … ?

 3. Zo bouwen ze tegenwoordig inderdaad niet meer. Slecht was het niet in ieder geval. Nu is het puffen bij de minste zonnestraal.

 4. Echt oud, dat zien we niet veel meer. In ons klimaat werd anders gebouwd , niet altijd beter.
  In de warmere streken (ik ken het alleen van plaatjes) zie je ook dikke muren en kleine ramen. Moeten binnenskamers donkere woningen zijn.

  • ms

   Dat is in het zuiden zo. Hier is enkel de eetplaats donker en -raar maar waar- moeilijk om er een deftige foto in te maken.

   De rest van het huis is helemaal niet donker.

 5. elsje

  Wij hebben de luxe van een loggia (inpandig balkon) aan de achterzijde van ons huis. Aan de sloot en op het noorden. Daar is het nu goed toeven. In de tuin op het zuiden is het niet te harden. Het huis aan de achterzijde is redelijk koel te houden. Onze slaapkamer ligt aan de tuinkant dat is een soort van sauna. Maar door ’s avonds de ramen tegen elkaar open te zetten is het nog te doen.

  • ms

   We hadden gisteren dat ± onweer met regen en hagel en de warmte was inderdaad op de slaapkamer binnen gedrongen. Het werd de lastigste nacht van de week.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén