Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vroeger tegen nu

In mijn kindertijd stond mijn moeder er op dat we ons dagelijks toilet maakten … aan de poembak wel te verstaan -badkamers waren toen nog niet zo ingeburgerd- en met koud water wel te verstaan -warmwaterboilers ook nog niet.

Vooral in de winter dierf Broer dat koudwaterwassen wel eens overslaan, waarop moe uit haar sloffen schoot en zei dat alleen je haar kammen iets was voor barakkemannen.

Toen ik acht was en mijn lange haren er af moesten, wegens de aantrekkingskracht van de duivel kreeg ik van mijn vader onder mijn voeten. Tja, de weerborstels en de krulneigingen op mijn kinderjarige hoofd waren niet zinnens de slecht geknipte bob te laten vallen zoals een bob hoort te vallen.

“Ga je haar kammen” siste hij meermaals “als je 20 zal zijn zal je niet van voor de spiegel weg te slaan zijn”. Wist hij veel dat ik tot mijn 65ste zou moeten wachten eer ik een iets vriendelijker gedacht over die spiegel kreeg.

Veel langer geleden, dat las ik pas achteraf, was het gangbaar dat je elke avond je haar met 100 borstelstreken borstelde.

De laatste kapper waar ik ging, vertelde me het tegenovergestelde. Die zei dat je je haar niet mocht borstelen noch kammen, haar was daar niet voor gemaakt. Die kapper is nochtans gerenommeerd.

Toen ik opperde dat je haar dan wel vervilt, antwoordde hij dat ik, als ik het toch wou borstelen of kammen, dat best deed vóór het wassen.

Ondertussen is mijn haar terug lang, het is dan ook al meer dan een jaar geleden dat ik de binnenzijde van een kapsalon zag -ik vraag me zelfs af of zelfs Luc zich realiseert hoe lang het is aangezien ik het ’s avonds voor het naar bed gaan en ’s morgens bij het toilet maken uitborstel en opsteek- en ik borstel en kam het dus naar eigen goeddunken, tot grote tevredenheid van -voornamelijk- mezelf.

Zeggen dat een mens zijn haar niet mag borstelen … allee nu! Als er zelfs aangeraden wordt een hond toch minstens één maal per week te kammen, sommige zelfs dagelijks.

Previous

Toen ging het licht uit …

Next

De zomerwijn

8 Comments

 1. Het borstelen van mijn haar is zo’n heerlijk moment. Ik doe het iedere ochtend en avond. Ook de katten worden bijna dagelijks geborsteld en ook zij vinden het heerlijk. Let wel, voor de katten heb ik een speciale borstel, niet de mijne ?
  Mocht ik mijn haar niet borstelen, dan zou het vol klitten zitten, zo ook bij mijn ene kat. Klitten bij een kat zijn pijnlijk en kunnen zelfs ontstekingen geven.

  • ms

   Toen die kapper het zei was het nog kort. Ik zie niet in hoe je lang haar kunt hebben zonder borstelen, al beweerde de collega kapster dat zij het hare niet borstelde. Soit.

   Maar het is een zalig moment inderdaad. Ik borstel dan ook wel langer dan absoluut noodzakelijk is, gewoon omdat het zo aangenaam is.

   Ik zou niet gedacht hebben dat je je katten met jouw borstel borstelde hoor.

   😉

 2. Borstelen voelt goed maar dagelijks honderd maal is overdreven. Het prikkelt de talgklieren en maakt vet aan.
  Nu mijn haar dunner en dunner wordt borstel ik niet meer, gebruik na het wassen een kam zolang ze nog kletsnat zijn en duw het op. Klaar.

  • ms

   Als ze nat zijn steek ik ze op zonder borstelen of kammen. Nat haar is nogal fragiel. Eens het droog is, borstel ik.

   Ik borstel ook geen 100 keer, maar wel een paar keer in alle richtingen. Vooral met die hitte en stof vind ik dat deugddoend.

 3. Met krullen moet je het niet te vaak doen. Ik was het ’s morgens handdoek droog haal ik er de kam door en dat was het. Die 100x is echt een fabeltje.

  • ms

   Weet ik. Vroeger had ik krullen. Nu golft het alleen nog een beetje.

   Het is een fabel dat het zou helpen, maar ze deden het wel.

 4. Mijn haar is meestal te kort om te kammen of te borstelen.
  Zo heb ik het graag.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén