Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Op wandel

Er was een tijd dat we de kaart van het dorp of de streek namen en op ontdekking gingen, je moest het helemaal zelf uitzoeken en samenstellen.

Zo weet ik nog dat we Margijsbos gingen verkennen en vernamen dat ze de Doode Beemden toegankelijk gingen maken.

De eerste jaren dat we hier woonden hebben we hier in de buurt rondgezworven over de gebetonneerde veldwegen. We zijn nogal saai, zoals reeds vermeld, en we deden er dan ook langer over dan de gemiddelde wandelaar om tot de conclusie te komen dat er niet veel anders te zien was dan boomgaarden en open veld.

Maar toen begonnen de eerste bordjes op de wegen te verschijnen, zeshoekige dingen met een kleurtje of een naam en we breidden ons wandelgebied uit.

Het uitbreiden van het wandelknooppuntensysteem maakte alles ineens helemaal toegankelijk.

Maar wat blijkt nu? We maken mooie wandelingen, dat wel. Soms zelfs verbluffend mooie. Maar wat mis ik nu? Nu alles zo mooi bereikbaar en kant en klaar aangereikt wordt is er geen ontdekken, geen opzoeken meer aan. Je kan het zoeken en ontdekken van een wandelpad op internet niet vergelijken met iets dat je zelf hebt uitgestippeld.

Zelfs aan het speuren en ontdekken van het Naarwandelpad hebben we plezier beleefd al was het een dan een gag om onszelf voor het hoofd te slaan.

Eigenlijk was het Luc die deze week opmerkte dat het vroeger toch allemaal niet zo bewegwijzerd was en zo ging de molen aan het draaien.

Neen, vroeger was het zo niet, dit is beter. Maar dat ietsje avontuurlijke zou ik er ook wel terug bij willen.

Previous

Jut is een dwaze vrouw1

Next

Dat was gisteren

8 Comments

 1. Ik hou ook wel van een beetje verdwalen. Dat is nu bijna onmogelijk. Men wil iedereen op de geijkte paden houden.

  • ms

   Mogelijk is het inderdaad om de controle te houden.

   Ze mogen nochtans gerust zijn, ik ga niet waar staat dat het broedgebied is of op privéterrein.

   Of het is om meer mensen aan het wandelen te krijgen. Dat lukt tijdens corona dan weer beter dan ervoor.

 2. Het is de tijd. Alles wordt in kaart gebracht, daar hebben ze Internet voor.
  Van de andere kant: toen we nog fietsten was het vervelend te verdwalen in een platteland waar ouderwetse wijsbordjes loshingen en alle kanten op draaiden.☻

  • ms

   Ik vond het nooit een gemis, dus is het nu wel winst.

   Nu staan ook de veldwegen op internet. Vroeger stonden die ook niet op kaarten. Op topografische wel natuurlijk, maar daar hadden we er maar een paar van

 3. Vroeger verdwalen met de kaart voor de neus. Nu een app installeren en mooi volgen wat de app zegt wat en hoe je het moet doen. Dat is het normaal nu als je de natuur intrekt of wandelpaden volgt.

  • ms

   Neen hoor, dikwijls ben ik diegene die de route uitteken voor de app.

   Anders volgen we de knooppunten of de gekleurde bordjes, maar die zitten dan wel op gpx in mijn telefoon. Je weet maar nooit.

   • ik heb ooit meegemaakt dat enkele knooppunten verschoven werden zodat de touristen het fietspunt om uitleg kwamen vragen terwijl wij van niets wisten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén